CBD myter kontra fakta: 10 myter om CBD

publicerad 5 maj 2020
- Extern skribent
Myter om CBD. Bild: CBDinfos.com Licens: Pixabay.com

CBD, eller Cannabidiol, är en av över hundra cannabinoider som finns i växtfamiljen cannabis. Den populära uppfattningen om cannabisplantan har varit sådan att den antingen uppskattas för sina användningsområden eller hatas för sina sinnesförändrande effekter.

Men det har varit mycket förvirring kring de olika komponenterna i cannabisplantan, hur de fungerar och vilken som är vilken. Av alla dessa komponenter har CBD den högsta betydelsen. Här är en lista över de tio största myterna i samband med Cannabidiol.

CBD-olja är psykoaktiv, den kan göra dig hög

Detta är kanske den vanligaste missuppfattningen i samband med CBD-infuserade produkter. Det enkla svaret är nej, Cannabidiol har inga psykoaktiva effekter. Till skillnad från traditionell marijuana kommer den inte att göra dig hög.

Att röka marijuana gör dig hög eftersom den innehåller tillräckligt med THC, eller tetrahydrocannabinol, den grundläggande föreningen som är ansvarig för den sinnesförändrande upplevelsen. Och även om THC och Cannabidiol inte är så olika, saknar CBD-olja de psykoaktiva egenskaperna som finns i THC.

Detta beror också på att Marijuana- och CBD-extrakt erhålls från olika växtarter i cannabisfamiljen. Marijuana erhålls mestadels från de utblommade växterna av Cannabis Sativa och Cannabis Indica. Hartset används för psykoaktiv konsumtion eftersom det inte bara innehåller THC, utan också andra flavonoider och terpener.

Oljan utvinns emellertid från hampa, en cannabisväxt som innehåller maximal Cannabidiol och endast spårmängder av THC. Detta är anledningen till att de flesta CBD-hampaoljor innehåller mindre än eller lika med 0,2% THC.

CBD fungerar som ett lugnande medel

Eftersom den betraktats som en produkt från familjen cannabis, tror folk ofta att den liknar marijuana i hur den fungerar. Många tror också att oljan har lugnande egenskaper och att den effektivt kan inducera sömn. Detta är bara delvis sant, eftersom även om oljan kan förbättra din sömnkvalitet, är det på ett helt annat sätt än THC.

Vanligtvis inducerar THC euforiska effekter och orsakar senare dåsighet hos användaren, mendan CBD agerar på ett mycket mer icke-påträngande sätt.

Cannabidiol kan hjälpa till att minska stress och ångest. Detta hjälper dig somna mycket lättare, eftersom ditt sinne inte påverkas av ångest lika mycket, och en lättnad från stress är ganska bra för sömn efter en lång dag på jobbet.

CBD är nu säkert för barnkonsumtion

Det föreslås allmänt att unga tonåringar och barn inte ska ta THC, eftersom det kan orsaka en försämring av funktioner i hjärnan. Även om detta till viss del gäller för THC, tros det också att detsamma gäller för Cannabidiol oljan. Detta är anledningen till att många hävdar att CBD-infuserade produkter är olämpliga för barn att använda.

Detta är dock inte alls sant. Förutom när de har vissa specifika hälsotillstånd, kan barn i de flesta åldersgrupper använda CBD-oljor utan problem. Det rekommenderas dock att du alltid konsulterar med din läkare innan du ger ditt barn sådana kosttillskott.

Den vanligaste användningen av CBD för barn är som ett kramplösande medel. Den är mycket användbart som behandling vid symtom på fler anfall.

CBD syns inte i drogtester

Många tror att CBD-olja inte ger utslag vid drogtester. Så är dock inte fallet. Den är inte psykoaktiv, men under extraktionsprocessen kommer även spårmängder av THC med i blandningen. Även om det endast är spårmängder, kan det fortfarande dyka upp i många läkemedelsprov, inklusive urinanalys. Detta är den huvudsakliga anledningen till att det finns risk att THC eller CBD ger utslag i ett drogtest, speciellt om du har tagit höga doser av CBD-produkter.

Om du regelbundet behöver bli testad för droger av någon anledning, bör du undvika alla fullspektrum CBD-produkter, som har fullspektrumsextrakt, och därför även innehåller THC. Du kan använda Cannabidiol-isolat för att kringgå sådana problem och fortfarande kunna ta CBD.

CBD-isolat tillverkas vanligtvis av ett kristalliserat pulver, som är 99% ren CBD. Med absolut inget THC-innehåll, är risken att det dyker upp i ett drogtest ganska liten.

Detta är anledningen till att vissa företag, som Apoteum, erbjuder både fullspektrum och THC-fria CBD-produkter, för att det ska finnas något för alla.

Oljan ger inga hälsofördelar

CBD-oljor betraktas av många som en placebo-produkt som inte erbjuder några hälsofördelar alls för människor. Detta är inte alls sant, och flera påståenden med forskningsstöd tyder på att CBD är en underbar kemikalie för människors hälsa och välbefinnande. Den används främst för att lindra smärta, där den fungerar som ett mycket bra alternativ till användning av opioider för smärtbehandling.

Eftersom CBD nästan inte har några biverkningar alls när den tas i idealiska doser, och inte leder till beroende hos användaren, är det många som föredrar CBD framför opioider. CBD är mycket antiinflammatoriskt vilket hjälper till att minska smärta.

CBD-infuserade produkter används för att behandla ångest, depression och ibland till och med kronisk stress. Det har till och med använts av människor som försökt sluta röka.

Läser mer: Riksåklagaren vill narkotikaklassa CBD-olja

Cannabidiol-olja, hampaolja, och medicinsk marijuana är samma sak

Återigen härstammar denna förvirring av det faktum att CBD, THC och hampa är derivat av samma växtfamilj. Men i grund och botten är de alla olika saker, och används för olika ändamål. THC och CBD är två av de mest aktiva föreningarna av marijuana, och THC har också psykoaktiva egenskaper.

Låt oss nu fokusera på den främsta förvirringen: CBD-oljor, hampaoljor och medicinsk marijuana hänvisar inte till samma sak. Cannabidiol-oljor framställs genom att blanda CBD-extrakt från hampa med en basolja. I detta skede kan vissa företag lägga till andra terpener och flavonoider till oljorna för att uppnå ett brett spektrum av hälsofördelar.

Hampaolja betyder vanligtvis hampfröolja, som utvinns från hampafrön. Precis som CBD-olja har den ett högt Cannabidiol-innehåll och mycket låga spår av THC. Det är laddat med terpener, flavonoider, samt de flesta näringsämnen som vanligtvis finns i hampafrön.

Med medicinsk marijuana menas vissa stammar av marijuana som har godkänts för användning i medicinska sammanhang. Sådana stammar innehåller THC i varierande proportioner. Eftersom THC är det primära ämnet som ansvarar för att göra dig hög, kan läkare föreslå stammar som antingen inte innehåller alls, eller inte har tillräckliga mängder THC, baserat på dina specifika behov.

Eftersom du inte kan överdosera spelar mängden ingen roll

En av de vanligaste myterna förknippade med CBD-produkter är att eftersom de inte har några biverkningar och är bra för människors hälsa, så spelar det ingen roll hur mycket av dem du konsumerar.

Det råder ingen tvivel om att du bör vara mycket försiktig med att ta Cannabidiol produkter i rätt doser. De doser som föreslås i bruksanvisningen, eller rekommenderas av läkare, finns av en anledning: optimal biotillgänglighet.

Att ta för liten dos kan visserligen förlänga varaktigheten efter det att du börjat märka av resultat, men att ta den i överkant gynnar dig inte mer än vad den annars skulle ha gjort. Ganska ofta föreslår läkarna den mest lämpliga doseringen baserat på faktorer som din BMI, ålder och hur allvarligt ditt tillstånd är.

Eftersom en högre dos inte nödvändigtvis betyder bättre och snabbare effekter, rekommenderas att du börjar med en lägre dos och gradvis fortsätter att öka tills du hittar mängden som ger dig bäst resultat. Kom alltid ihåg tumregeln när du använder CBD-produkter: mindre är mer.

Alla CBD-produkter är egentligen densamma

En annan populär missuppfattning bland människor är att alla CBD-produkter i princip är densamma. Detta är inte sant, eftersom egenskaperna hos ett cannabidiol-extrakt kan variera mycket beroende på var det kommer ifrån.

Oljan kan produceras i ett laboratorium, erhållas från hampa, eller ibland till och med från fullspektrum cannabis. Då är det en stor skillnad i slutprodukterna från de olika processerna.

Cannabidiol-isolat kan innehålla upp till 99,9% rent CBD och nästan inget annat alls. CBD-oljor är utformade för att innehålla en viss procent av cannabidiol och andra cannabisderivat. På liknande sätt skiljer sig dessa oljor från hampafrön och fullspektrum CBD-oljor också mycket i vad de gör och hur de fungerar.

En annan viktig sak att notera här är att medicinsk marijuana är strikt reglerad, medan CBD för det mesta förblir oreglerad. Det är därför flera cannabisprodukter har felaktig eller vilseledande information tryckt på sina etiketter.

I värsta fall kan sådana produkter också vara förorenade. Därför föreslås det att du alltid letar efter information om tester och certifieringsbevis gällande de CBD-produkter du är intresserad av, innan du köper några.

Den är inte till någon hjälp under cancerbehandling

Den nuvarande behandlingen av cancer inkluderar kemoterapi, strålning, att ta mediciner vars effekter inte är helt förstådda, och i vissa sällsynta fall till och med med experimentella metoder. Alla dessa behandlingsformer har en eller flera biverkningar, varav många inkluderar smärta och illamående.

Cannabidiol hjälper till att underlätta illamående och kräkningar i samband med kemoterapi. Även om detta inte direkt hjälper till att minska effekterna av cancer, kan det ge stor lättnad och återställa en viss livskvalitet för de som genomgår sådana behandlingar.

Oljan är receptbelagt

Nej, det är det inte. CBD-olja är ett kosttillskott, och till skillnad från THC eller medicinsk marijuana har den inte några psykoaktiva effekter. Därför krävs inget läkarintyg för att du ska kunna köpa cannabidiol-produkter.

Slutsats

Här har du det, de 10 största myterna förknippade med oljan och alla dess produkter. Nu när du har lite bättre insyn, varför inte överväga att sprida budskapet, det kanske kan nå någon som behöver cannabidiol.

Var noga med att inte bara läsa etiketterna, utan även informationen om vilka tester som har gjorts på dina produkter, om dessa finns tillgängliga. Detta inkluderar certifierade laboratorietester från tredje parter, information om hur de håller sig till de livsmedelskrav som finns i ditt land, eller detaljerad information om produktsammansättningen.

Oljan när den används korrekt, kan ge dig många hälsofördelar. Överdosera inte, och bibehåll en korrekt diet och sömncykel för att få de maximala fördelarna från CBD.

 

Relaterat

  • Läs mer om hälsa på NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *