En grävande journalist – en bristvara inom systemmedia

publicerad 2 juni 2020
- Harriet Larsson
Hannes Råstam. Pressfoto: Ordfront Förlag
Hannes Råstam. Pressfoto: Ordfront Förlag
Hannes Råstam. Pressfoto: Cato Lein för Ordfront Förlag

DEBATT. ”Den svenska modellen lever kvar: man eftersträvar samförstånd och utkräver inget ansvar. Framför allt inte högre upp i hierarkierna. Sverige är ett litet land och om man rör sig i toppen, framför allt juridiskt, rör man sig i en väldigt snäv krets. Man träffar varandra ständigt, på olika seminarier och samlingar. Den som sticker ut hakan där riskerar att skada sig själv”, skrev Hannes Råstam (1955-2012).

Text: Harriet Larsson, Harrietsblogg.se

Hannes Råstam var en grävande journalist, han gjorde många reportage åt Uppdrag Granskning och belönades med många Guldspadar. Mest känd är han för sina avslöjanden om en av Sveriges största rättsskandaler. Där en psykisk sjuk mytoman blev fälld i domstol som seriemördare av en lika sjuk domstol, som i bäste bror anda såg till att de verkligt skyldiga går fria, men alla som gillat Björn Afzelius med gruppen Globetrotter minns kanske Hannes Råstam mer som musiker.

Tyvärr är hans efterföljare i systemmedia mycket få, om de gräver så är det mest en grop åt de som lämnat ”änglakören” att falla ner i. De som ännu kan hantera spaden rätt finns inom alternativa medier och behöver allt stöd de kan få.

Journalister som lämnat “änglakören” och därefter avslöjat dess falska repertoar, blir ofta skadeskjutna, utsatta för drev och förtal.

Tänk om han haft spaden i händerna i dag och grävt fram sanningar om regeringens ”corona” samförstånd med Folkhälsomyndigheten, Arbetsmiljöverket och SKR. Där socialminister Lena Hallengren tycker att de gjort allt rätt, trots att hon har smittats av chefens naivitet. Vad statsministern tycker vet vi ej, för så fort det krisar så väljer han ”time out” igen.

Döden på våra äldreboenden misskläder Sverigebilden och Löfven med sin regering vägrar inse att de med sin politik, från i går till i dag, kört Moder Svea på grund. Det som skrämmer undertecknad är hur denne blinde och naive kapten kan få ökat stöd, trots att vattnet forsar in.

Text: Harriet Larsson, Harrietsblogg.se | Relaterad källa: Ledare i ÖstGöta Correspondenten den 18/5, 2020


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq