En grävande journalist – en bristvara inom systemmedia

publicerad 2 juni 2020
- av Harriet Larsson
Hannes Råstam. Pressfoto: Ordfront Förlag
Hannes Råstam. Pressfoto: Ordfront Förlag
Hannes Råstam. Pressfoto: Cato Lein för Ordfront Förlag

DEBATT. ”Den svenska modellen lever kvar: man eftersträvar samförstånd och utkräver inget ansvar. Framför allt inte högre upp i hierarkierna. Sverige är ett litet land och om man rör sig i toppen, framför allt juridiskt, rör man sig i en väldigt snäv krets. Man träffar varandra ständigt, på olika seminarier och samlingar. Den som sticker ut hakan där riskerar att skada sig själv”, skrev Hannes Råstam (1955-2012).

Text: Harriet Larsson, Harrietsblogg.se

Hannes Råstam var en grävande journalist, han gjorde många reportage åt Uppdrag Granskning och belönades med många Guldspadar. Mest känd är han för sina avslöjanden om en av Sveriges största rättsskandaler. Där en psykisk sjuk mytoman blev fälld i domstol som seriemördare av en lika sjuk domstol, som i bäste bror anda såg till att de verkligt skyldiga går fria, men alla som gillat Björn Afzelius med gruppen Globetrotter minns kanske Hannes Råstam mer som musiker.

Tyvärr är hans efterföljare i systemmedia mycket få, om de gräver så är det mest en grop åt de som lämnat ”änglakören” att falla ner i. De som ännu kan hantera spaden rätt finns inom alternativa medier och behöver allt stöd de kan få.

Journalister som lämnat “änglakören” och därefter avslöjat dess falska repertoar, blir ofta skadeskjutna, utsatta för drev och förtal.

Tänk om han haft spaden i händerna i dag och grävt fram sanningar om regeringens ”corona” samförstånd med Folkhälsomyndigheten, Arbetsmiljöverket och SKR. Där socialminister Lena Hallengren tycker att de gjort allt rätt, trots att hon har smittats av chefens naivitet. Vad statsministern tycker vet vi ej, för så fort det krisar så väljer han ”time out” igen.

Döden på våra äldreboenden misskläder Sverigebilden och Löfven med sin regering vägrar inse att de med sin politik, från i går till i dag, kört Moder Svea på grund. Det som skrämmer undertecknad är hur denne blinde och naive kapten kan få ökat stöd, trots att vattnet forsar in.

Text: Harriet Larsson, Harrietsblogg.se | Relaterad källa: Ledare i ÖstGöta Correspondenten den 18/5, 2020


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Systemmedia är lika full av tå-tassande journalister som Systembolaget är fullt av flaskor.

  – Flaska på tyska (Flasche) har två betydelser, dels butelj, dels tönt.

 • Hur kan den blinde och naive kaptenen få ökat stöd, trots alla möjliga missgrepp?

  Har du försökt förstå världsbilden hos några av masshysterins individer, d.v.s. de som villigt låter sig hjärnförsmutsas av fulmedia och social media ägda av illusionisterna, varje dag, dygnet runt?

  Om inte, så gör det! Då kommer du förstå problemet.

 • Efter vänstervågens segerrika insläppande (främst genom Bonnierpressens försorg) under 60-talets mitt, likt en tsunami, betraktat så här efteråt, begåvades vi av statsmedia med det nya begreppet “skjutjärnsjournalister”; blodhundsliknande murvlar, tyckte många.
  Så småningom fick vi “grävande journalister”, typ Janne Josefsson, som sedermera har satt djupa spår, i bl a tv-program som “Uppdrag Granskning”, som säger sig vilja avslöja dolda agendor, men som i själva verket gör tvärtom, eller med stora ögon och öron, absolut inte märker elefanten mitt i rummet. Här finns inget att se ….. gå vidare!

  Nu upprepar sig förhållningssättet på välkänt manér. P s s som skedde efter 11:e september 2001, då MSM ljög och mörkade, helt oförmögna att se den falskflaggade psyk-operationen som då stirrade oss rakt i nyllet. Liknande sker nu med Corona-incidenten, där endast den officiella, men ack så spretiga förklaring-modellen tillåts. Då som nu, enkom för att skydda Eliten/Djupa Staten. På Nätet kan man, då som nu, finna andra mer trovärdiga kommentarer: Universell rökridå för att hindra insyn i den nalkandes ekonomiska kraschen pg a skuld mättnad och i den helt avgörande förintelsematchen mellan Trump och den djupa staten i USA, men även med skapligt klös här i Svedala. Fast det får inte vi höra av vår egen fina statsmedia. Tänker alltså på en stats livsnerv, dess telekommunikationer, elkraft o dyl, något svensk industri behärskar bra (Ref.: Carl Norberg och hans käpphäst.) och som finns representerat i 180 länder, inte minst i Kina. Och i USA, där Ericsson betraktas som ett säkerhetsintresse, t o m så mycket att dom har ställts under en form av uppsikt under tre år. Ägarfamiljen har tydligen framöver mycket stora ekonomiska skadestånd att förhålla sig till, som det brukar heta i fint tal.
  Pandemin, förvisso inte ofarlig, men likväl förhållandevis beskedlig, om nu inte för de äldre på sina särskilda boenden, vilka har blivit offer för den ättestupa, som de timanställda, nyanlända kvinnliga analfabeterna tvingas verka inom, i syfte att frisera arbetslöshetssiffrorna (Ref. Brittisk halvtimme lång intervju med Dr Giesecke, Tegnells föregångare. Intervjuaren häpnade stort över Gieseckes öppenhet, i e brist på PK!).

  Som jag till mångas stora irritation har skrivit om vid upprepade tillfällen, så vore den mest naturliga sak i världen vara just att gräva i, undersöka …. nej, ….. det behövs ju faktiskt inte, att berätta om vad som verkligen skedde den dagen för snart 19 år sedan, då det egenskapade “War on Terror” inleddes, med en kickstart mot New York och Washington D C. Näh, SVT:s behöver inte anstränga sig. Det jobbet har redan blivit utfört av väldigt många andra och det sedan länge. Resultatet är mer än övertydligt: Inside Job, med viss yttre hjälp, vad annars? Vore det inte så, skulle ju MSM vareviga dag ha krävt krafttag mot de påstådda muslimska förövarna, eller hur? Men icke. Men Stjärne, Benkö, Wolodarski, Aschberg, Rosenberg m fl ser uppenbarligen helt annorlunda på saken, eller hur? Och det tycks ju som om det är dom som bestämmer, eller hur?

 • Ja, den som sticker ut hakan och agerar visselblåsare får även passa sig inom sjukvården – något mina kollegor och jag fått uppleva under de senaste 30 åren.

  Följde man inte chefernas, inom habilitering och psykiatri samt ledningens förmaningar användes hot om avsked.
  Trakasserier i form av särbehandling och fnysningar var en del av de vardagliga metoder som användes mot oss som protesterade och ville följa Patientlagen samt Socialstyrelsens rekommendationer om evidensbaserad praktik.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *