Tveksamt om coronavacciner hindrar spridning av Covid-19

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 december 2020
- Torbjörn Sassersson
Benn Swann (foto: eget verk) och Robert F Kennedy (foto: eget verk), 8 december 2020.

COVID-19 DEBATT. Ben Swann intervjuar Robert F Kennedy Jr från organisationen Children’s Health Defense om de kommande vaccinerna mot Covid-19. De diskuterar bland annat frågan om det finns en risk att vaccinerna kan göra symptomfria personer till aktiva smittbärare.

Misstanken baseras
på bland annat ett uttalande från dr Anthony Fauci (amerikansk smittskyddsexpert) som sagt att det inte är säkert att vaccinerna förhindrar spridningen av asymptomatisk smitta. Ben Swann från ISE Media ställer därför den retoriska frågan: vad är då poängen med vaccinerna om de inte förhindrar smittspridning?

Robert F Kennedy Jr tar upp en färsk större studie från Kina som visar att det inte sker någon asymptomatisk smittspridning av Covid-19, vilket pekar på det meningslösa med att tvinga miljontals friska människor över hela världen att bära munskydd. Även andra coronarestriktioner blir meningslösa, enligt resonemanget.

Istället för att massmedierna ställer frågor kring ny kunskap och dessa avgörande frågeställningar fokuserar istället medierna på att publicera huvudrubriker som baseras på pressmeddelanden från de läkemedelsföretag som producerar vaccinerna. Dessa rubriker påstår att Modernas Covid-19-vaccin har en effektivitet på 94%, Pfizer hävdar 95%, det ryska vaccinet Sputnik V påstås ha en effektivitet på 92% och AstraZenecas vaccin påstås ligga på 72%.

Frågan är: vad de är effektiva emot? Enligt kritik är flera av vaccinerna designade för att minska symptomen, inte primärt för att förhindra att personer insjuknar i Covid-19.

NewsVoice har tidigare skrivit om att de nya Covid-19-vaccinerade primärt är designade för att minska symptom (som hosta och huvudvärk) och inte för att skydda vaccinerade personer från att bli smittade.

Vaccinernas förmåga att förhindra ett insjuknande i Covid-19 är snarare en sekundär målsättning, men det bygger på att de experimentella vaccinerna verkligen fungerar. Fler av dessa vacciner som tex AstraZenecas vaccin, vilket den svenska Regeringen lagt en order på, är ett experimentellt genvaccin.

Flockimmunitet

Sedan återstår ytterligare en väsentlig omständighet att ta ställning till: efter att den svenska populationen under snart ett års tid gått igenom covidinfluensan har en naturlig flockimmunitet byggts upp i populationen (helt eller delvis) tack vare människans immunförsvar. Vilken poäng är det då med massvaccineringar för alla annat än att de kan ge vissa ängsliga personer en upplevelse av falsk trygghet?

En studie visar att en genomgången Covid-19 ger långvarig immunitet.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq