Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sjuksköterskor fick vaccinöverdoser – Hamnade på sjukhus med Covid-19-liknande symptom

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 december 2020
- NewsVoice redaktion
Reuters om överdosering av vaccin. Licens (mobil): Unsplash.com. Bild: NewsVoice.
Reuters om överdosering av vaccin. Licens (mobil): Unsplash.com. Bild: NewsVoice.
Reuters om överdosering av vaccin. Licens (mobil): Unsplash.com. Bild: NewsVoice.

COVID-19-VACCIN. Åtta tyska sjuksköterskor fick av misstag kraftiga överdoser av Pfizer-BioNTechs coronavirusvaccin. Fyra av dessa lades in på sjukhus med Covid-19-liknande symptom, skriver Reuters.

Pfizer insisterar på att megadoser är säkert, men injektionerna var fem gånger högre än vad som är en normal dos av vaccinet. Incidenten skedde i den tyska staden Stralsund rapporterar flera stora medier.

 

De åtta anställda fick fem gånger dosen på 30 mikrogram. Fyra av de anställda lades in på sjukhus som en ”försiktighetsåtgärd” efter att de upplevt influensaliknande och Covid-19-liknande symptom, enligt Stefan Kerth som är distriktsadministratör i Vorpommern-Rügen. De hade fått doser på 150 mikrogram. Det är oklart om någon av de kliniska prövningarna har testat så höga doser.

“Jag beklagar djupt denna incident”, sa Kerth till journalister och uttryckte “hopp” om att “de drabbade inte har några allvarliga biverkningar”.

Den överdoserade gruppen bestod av sju kvinnor och en man, alla mellan 38 och 54 år. Vaccinet administreras först till äldreboenden och de anställda vid dessa anläggningar.

Läs mer: Mer än 5000 Covid-19-vaccinerade i USA har rapporterat allvarliga biverkningar

Introduktionen av de nya covid-19-vaccinerna har inte skett utan problem. Vissa sjukvårdsdistrikt avvisat har vaccinförsändelser eftersom man misstänkt att dessa inte hållits vid den extremt kalla temperaturen på -70 grader Celsius som krävs för att bibehålla säkerhet och effektivitet, enligt tillverkaren.

Sju distrikt i tyska Bayern valde att returnera 1000 doser efter att de inkomna lådorna med vaccindoser hade en inre temperatur på upp till +15 grader Celsius. Även andra problem med försändelserna har uppmärksammats, vilka kan vara orsakade av alltför hastiga försök att implementera vaccinprogrammen. RT skriver att många länders sjukvårdsadministrationer i olika länder nästan verkar skryta om att vara först med att snabbt starta massvaccineringar.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq