Karin Sörbring skärpning! – Vi sprider fakta om coronavacciner

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 januari 2021
- Torbjörn Sassersson
Löpsedel (retuscherad) från Expressen den 15 jan 2021.
Löpsedeln från Expressen den 15 jan 2021. Pressfoto på Karin Sörbring. Kollage: NewsVoice
Löpsedeln från Expressen den 15 jan 2021. Pressfoto på Karin Sörbring. Kollage: NewsVoice

REPLIK. Karin Sörbring på Expressen påstår i sin artikel att jag och några andra hälsoprofiler sprider falska uppgifter. Originalrubriken lyder: ”Svenska grupperna som sprider falska uppgifter om coronavaccinen” med tillägget ”Experten: Den här typen av desinformation dödar” i webbversionen. Vi håller naturligtvis inte med om det. Hon kallar mig även ”spinndoktor”.

Text: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad kl 07:34

Karin Sörbring och hennes chefer nekar min replik

Jag kontaktade Karin Sörbring på Expressen om att få in en replik. Jag fick snabbt ett svar efter att jag under fredagskvällen skickat in en färdig replik till Expressenredaktionen.

Svaret löd:

”Nu har jag stämt av med mina chefer. De hälsar att alla uppgifter i reportaget är korrekta och att du har redan har fått generöst utrymme att bemöta de saker vi ville rapportera om gällande din verksamhet.” – Karin Sörbring

Jag svarade med vändande mail:

”Hälsa dina chefer att jag från början inte var intresserad av att delta i ett reportage där ni redan från början bestämt att vi skulle sänkas. Du hade kunna kontakta mig (även om jag la på luren vid första samtalet) för att be mig bemöta med ett par citat. Så vilket generöst utrymme handlar det om? Jag fick noll utrymme. Alla ord är dina. De enda ord som är mina är några artikelcitat. Det är ju inte samma sak som att låta mig komma till tals. Och nu får jag inte ens in en replik…

När ska du som journalist kontrollera de källor som tex jag alltid tydligt hänvisar till gällande covidvaccin? Det handlar om New York Times, seriösa forskare, seriösa studier, universitet, information direkt från läkemedelsbolagen.

Känner du dig nöjd med dig själv när du som makthavare hänger ut mig på ett oschysst sätt inför 100,000-tals läsare på webben, i tryck och på löpsedlar över hela landet?”

Skärmdump från Expressens förstasida på webben den 14 jan 2021. ”Svenska grupperna som sprider falska uppgifter om coronavaccinen” med tillägget ”Experten: Den här typen av desinformation dödar”

Repliken som Expressen inte vill att du ska läsa:

De svenska grupperna som sprider fakta om coronavacciner

Benämningen spinndoktor blev jag tilldelad av en journalist 2012. Min kommentar är att jag i så fall är en spinndoktor som försöker arbeta med positivt spinn med hederliga och faktabaserade metoder för att upplysa i diverse sakfrågor. Min kanal är tidningen NewsVoice där jag låtit de vaccinkritiker som nämns i Expressenartikeln få möjlighet att bemöta SVT:s negativa spinn i dokumentären Vaccinkrigarna. [Karin Sörbring gnällde i sin artikel på att jag lät några personer få komma till tals efter att de hängts ut av SVT]

Karin Sörbring tar i sin artikel om vacciner upp mina privata och journalistiska undersökningar av CIA:s metod kallad remote viewing (fjärrsyn), något jag granskade för 15-20 år sedan. Varför Expressen kopplar remote viewing till vacciner är förmodligen oklart för många. [CIA offentliggjorde den hemligstämplade forskningen 1995 på CIA.gov.]

Karin Sörbring nämner att jag rapporterat att ”effektiviteten är minimal och att målet endast är att mildra symptom som hosta och huvudvärk” när det gäller Covid-19-vaccinerna. Informationen kommer direkt från vaccintillverkarna och kan enkelt kontrolleras.

Jag var också med och producerade en dokumentär om forskaren och läkaren Andrew Wakefield som fann en misstänkt koppling mellan mässlingsvaccin och autism, något som inte kunnat motbevisas. Vi intervjuade Wakefield i New York för att ge honom chansen att bemöta negativt spinn iscensatt av svenska och utländska medier. Han berättade för oss att nästan ingen tidning kontaktade honom för att låta honom komma till tals. Storyn om honom var tydligen redan bestämd i förväg.

Slutligen skriver Karin Sörbring att jag utlovat en faktacheck huruvida covidvaccin innehåller schimpansvirus. Faktachecken visade att minst en vaccintillverkare använder schimpansvirus som ”bärare” i mRNA-vaccin. Även detta går enkelt att kontrollera.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Relaterat

Löpsedel (retuscherad) från Expressen den 15 jan 2021. Pressfoto på Karin Sörbring. Montage: NewsVoice
Löpsedel (retuscherad inom röd ram) från Expressen den 15 jan 2021. Pressfoto på Karin Sörbring. Montage: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq