Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Vaccinpass kommer sommaren 2021 – Ygeman vill ha hårdare krav

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 mars 2021
- NewsVoice redaktion
Digitaliseringsminister Anders Ygeman och EU-ordförande Ursula van der Leyen. Foto: SVT resp EU Kommissionen. Montage: NewsVoice
Digitaliseringsminister Anders Ygeman vill ha ett vaccinpass till skillnad från EU-ordförande Ursula van der Leyen.

EU arbetar hårt för att till sommaren 2021 ha byggt upp ett resesystem som centreras runt ett digitalt covidresecertifikat, i Sverige kallat vaccinpass, så att EU-medborgare kan börja resa utomlands igen på ett normalt sätt. Certifikatet ska inte vara diskriminerande, dvs att vaccinationer inte bör vara ett villkor. Anders Ygeman är allvarligt oroad.

Text: NewsVoice | #vaccinpass #semester2021 #resa2021 #utlandsresa

Målet är att göra det möjligt för alla som är vaccinerade mot Covid-19, som har testats negativt med PCR-test eller kan påvisa antikroppar att få resa inom EU. De 27 medlemsstaterna kommer att besluta hur de ska använda det nya digitala gröna certifikatet.

Så kallade vaccinpass har mött motstånd från vissa EU-länder över farhågor om att de kan vara diskriminerande. Vissa hävdar att de skulle göra det möjligt för vissa minoriteter att njuta av utlandsresor utan restriktioner medan andra, som inte ses som en prioritet för vaccination, fortsätter att tvingas in i karantän. Europeiska kommissionens tjänstemän har gjort klart att de vill undvika en sådan diskriminering.

Ursula von der Leyen som är Europeiska kommissionens ordförande kallar inte certifikatet för ett vaccinpass som politiker och massmedier i Sverige gör. Hon kallade det igår på ett EU-möte för ett digitalt grönt certifikat. Leyen säger att ett sådant pass ska kunna återinrätta fri rörlighet på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Svenska Regeringen vill ha ett vaccinpass inte ett digitalt grönt certifikat

Enligt SVT:s programledare är det dock upp till medlemsländerna att bestämma hur intygen ska användas. Digitaliseringsminister Anders Ygeman säger att Regeringen troligtvis kommer att lämna kravet på negativa PCR-test för att istället gå över till krav på vaccinering.

SVT:s programledare ställer därefter en ledande fråga som lyder: “Vilka risker ser du med att det föreslås bli ett lite mer omfattande intyg nu än vad man tidigare sett framför sig?”. SVT syftar på att det digitala gröna certifikatet kan ge grön signal för utlandsresa för de personer som har testats negativt med PCR-test eller kan påvisa antikroppar.

Anders Ygeman svarar på frågan med att det kan finnas stora risker med den möjligheten. Han menar att vissa EU-länder inte har tillräckliga data och att det förekommer mycket falska PCR-intyg i omlopp.

“The vaccines should be approved by the European Medicines Agency (EMA). These currently include drugs developed by Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca and Johnson & Johnson, but not Russia’s Sputnik V or China’s Sinovac and Sinopharm vaccines.” – BBC News

De läkemedel som hittills godkänts och räknas som vaccin enligt EU är bla “vacciner” från AstraZeneka, Moderna, Pfizer och Johnson & Johnson, men inte ryska Sputnik V och kinesiska Sinopaharm eller Sinovac.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: vaccinpass