Portugals brottslighet den lägsta någonsin – En stolt poliskår får göra sitt jobb

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 8 juli 2021
- Jan Norberg
Policia portuguesa - den portugisiska polisen. Foto: Pedro. Licens: CC BY 2.0

ANALYS. Vi på NewsVoice tillfrågade Jan Norberg, som bor nära Lisabon, hur polisen i Portugal agerar mot gängkriminaliteten. Frågan är en uppföljning till NewsVoice artikel om att 500 motorcyklister i kortege hedrade polismannen Andreas Danman som nyligen sköts till döds i Biskopsgården. Portugals poliskår har fullt stöd av Staten mot gängen. Kontrasten är stark i jämförelse med Sveriges bleka Regering.

Text: Jan Norberg | Policia portuguesa – den portugisiska polisen. Foto: Pedro. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

Som boende i Portugal kände jag att det var en berättigad fråga. Lite research gav mig stora delar av svaret förutom mina egna erfarenheter av att stoppas av polisen vid reguljära checkpoints i Portugal. Jag fick bekräftelse på mitt personliga intryck att kriminaliteten i Portugal är mycket lägre än i Sverige.

 

Ministern Eduardo Cabrita påpekade vid en presskonferens i april 2021 att en färsk rapport befäster ”det senaste decenniets trend” med en ”permanent minskning av den registrerade brottsligheten”, vilket är en långvarig utveckling och ”inte bara ett år”.

”I detta mycket speciella sammanhang har vi registrerat de lägsta brottssiffrorna sedan den årliga rapporten om den inre säkerheten (RASI) inleddes”, förklarar Eduardo Cabrita, minister för inrikesförvaltning.”

”Ministern sa att den allmänna brottsligheten minskade med cirka 11 procent förra året jämfört med 2019 och att grova våldsbrott minskade med mer än 13 procent.” – ThePortugalNews.com

Justitieminister Francisca Van Dunem, som också var närvarande vid presskonferensen, förklarade att RASI gör det möjligt för oss att dra slutsatsen att det inte förekom någon våg av gatubrott i samband med frigivningen av fångar på grund av Covid-19 och att ”återfallsfrekvensen var normal”.

Portugals gängbrottslighet är under kontroll – gängmedlemmar får inte gratis pizza

Jämför man trenden i Portugal med kriminaliteten i Sverige så är skillnaden enorm. Sker det ett mord i Portugal så är det en förstasidesnyhet under lång tid, ofta upphör inte nyhetsbevakningen, vare sig i TV eller andra media, förrän man löst brottet.

I Sverige mördas och skjuts det i en sådan omfattning att ingen i Portugal tror mig när jag försöker berätta om hur den riktigt grova brottsligheten nu är vardagsmat för svensken. Den slutsats jag gemensamt med mina Portugisiska vänner kommit fram till är att orsaken är att det i Sverige finns en helt annan typ respekt för polisen jämfört med respekten för polisen i Portugal.

Vid närmare eftertanke så är nog skillnaden att Portugisisk polis inte anammat den politiska korrekthet som präglar den svenska polisen efter Dan Eliassons utrensning av svensk polis tidigare så stolta kåranda.

I Portugal uppträder polisen som riktiga män, inte som pride-präglade PK-poliser där man bjuder grovt gängkriminella på pizza, saft och bullar. Min slutsats blir att Portugal är ett betydligt tryggare land än Sverige, något jag för övrigt redan skrivit om i en tidigare artikel här på NewsVoice.

Text: Jan Norberg

Relaterat och källa

Stefan Löfven, Sveriges bästa statsledare genom tiderna? Illustration: Jeander.com
Stefan Löfven, Sveriges bästa statsledare genom tiderna? Illustration: Jeander.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq