Ursula von der Leyen hotar indirekt NewsVoice – EU stoppar “ryska SVT”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 februari 2022
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson, 17 nov 2021. Pressfoto: NewsVoice.se

Informationskriget mot Ryssland tog ny höjd idag den 27:e februari. EU-ordförande Ursula von der Leyen meddelade på söndagen att EU kommer att förbjuda ryska RT och Sputnik. Kanalerna anklagas för att sprida skadlig desinformation.

 

Ursula von der Leyen förklarade inte om detta förbud enbart kommer att gälla för TV-sändningar, eller om RT (“ryska SVT”) och Sputniks webbplatser kommer att påverkas, men NewsVoice kan konstatera att det blev svårt att nå RT.com redan igår.

Der Leyen tillkännagav att “vi kommer att förbjuda Kremls mediemaskin i Europeiska unionen”. Draget kom strax efter att NewsVoice den 24 februari, som en del av den fria debatten, valde att publicera Putins Kreml-version av Ukrainakonflikten rubricerad “Address by President Putin about NATO and the Ukraine Conflict” samtidigt som vi publicerade NATO:s version rubricerad: “NATO:s Response about Russia and the Conflict in Ukraine”.

Dagen efter – den 25:e februari – attackerades NewsVoice av ett känt botnet och vi kan vara ganska säkra på att det var en reprimand för att vi la ut Kreml-texten även om vi samtidigt la ut NATO-versionen, dvs “both sides of the story”.

“Statsägda Russia Today och Sputnik, såväl som deras dotterbolag, kommer inte längre att kunna sprida sina lögner för att rättfärdiga Putins krig och för att så splittring i vår union” och “vi utvecklar verktyg för att förbjuda giftig och skadlig desinformation i Europa”, sa Ursula von der Leyen.

ArcanumSkolan 2024
Torbjörn Sassersson, 17 nov 2021. Pressfoto: NewsVoice.se
Torbjörn Sassersson, redaktör på NewsVoice, 17 nov 2021. Pressfoto: NewsVoice.se

Ursula von der Leyen hotar pressfriheten likväl som yttrandefriheten i EU

Von der Leyens agerande kom dagen efter att Association of European Journalists uppmanade EU att genomföra ett blockövergripande förbud mot RT och få kanalens journalister “borttagna”. EU hade dessförinnan sanktionerat RT:s chefredaktör Margarita Simonyan, som svarade med att ingen på RT ska sparkas.

Googles dotterbolag YouTube och Facebooks moderbolag Meta har stoppat RT från att dra in kanalpengar allt medan Google i söndags blockerade nedladdningar av RT:s app på ukrainskt territorium.

Botnet-attacken mot NewsVoice kan betraktas förmodligen som en del av informationskriget mot även de oberoende medierna. Ursula von der Leyens drag utgör i vilket fall som helst ett hot mot pressfrihet likväl som yttrandefrihet i EU. 

Attacken mot NewsVoice råkade av en tillfällighet sammanfalla med att NewsVoice den 24:e februari flyttade till en juridiskt och tekniskt mer säker plattform. När attacken uppstod la vi dessutom till ytterligare ett skydd från cybersäkerhetsföretaget Cloudflare.

Stöd NewsVoice och det fria ordet i dessa hårda tider. Du kan stöjda oss på flera sätt.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Hon vill bli Kejsarinna i Europa och bestämma allt. Hon har redan gjort för många fel och det kommer att bli helt annorlunda! Vänta och se…

  • Hehe det är möjligt, men hon är o förblir en Stooge, parasiterna som lever på de Europeiska skattebetalarnas bekostnad ska bara pimp- o bytchslappas ut ifrån eländet. Byggnaden kan stå kvar i bryssjlel, men det ska iinte vara ett ‘monument’ över den Europeiska befolkningen..längre

 • Hon vill bli Kejsarinna i Europa och bestämma allt. Hon har redan gjort för många fel och det kommer att bli helt annorlunda! Vänta och se…

  • Hehe det är möjligt, men hon är o förblir en Stooge, parasiterna som lever på de Europeiska skattebetalarnas bekostnad ska bara pimp- o bytchslappas ut ifrån eländet. Byggnaden kan stå kvar i bryssjlel, men det ska iinte vara ett ‘monument’ över den Europeiska befolkningen..längre

 • Vår tids maktbesatta ledare (ingen nämnd, ingen glömd) känns igen främst på total skamlöshet, ohederlighet och hänsynslöshet. Genom denna censur av webbplatser bevisar de med all önskvärd tydlighet, att alla vi lever i diktaturer – oavsett EU, Kina, NATO eller Ryssland. Ordet “demokrati” kommer snart att hamna bland SAOL:s arkaiska ord.

 • Västglobalisterna är rädda för vilka sanningar, foton och dokument kommer fram under rensningen av biden/natsi geggan. Vi ska inte få del av det.

 • Utmärkt om Newsvoice stängs ner. Förutom att vara foliehattarnas tummelplats i total avsaknad av vetenskap stöds sajten givetvis av ryssarna. Allt för att sprida desinformation.

 • Vår tids maktbesatta ledare (ingen nämnd, ingen glömd) känns igen främst på total skamlöshet, ohederlighet och hänsynslöshet. Genom denna censur av webbplatser bevisar de med all önskvärd tydlighet, att alla vi lever i diktaturer – oavsett EU, Kina, NATO eller Ryssland. Ordet “demokrati” kommer snart att hamna bland SAOL:s arkaiska ord.

 • Västglobalisterna är rädda för vilka sanningar, foton och dokument kommer fram under rensningen av biden/natsi geggan. Vi ska inte få del av det.

 • Utmärkt om Newsvoice stängs ner. Förutom att vara foliehattarnas tummelplats i total avsaknad av vetenskap stöds sajten givetvis av ryssarna. Allt för att sprida desinformation.

 • Problem – Reaction – Solution

  1. Man skapar ett problem.
  2. Det leder till en reaktion.
  3. Reaktionen “rättfärdigar” extraordinära åtgärder.

  Hegeliansk dialektik är kort uttryckt en metod att nå ett mål genom att minst två olika krafter drar i var sin riktning, men de samarbetar hemligt för att åstadkomma en kraft i en riktning som man i förväg kommit överens om. På så sätt kan utomstående observatörer hållas ovetande om avsedd riktning och än sätta sitt hopp till den ena, än till den andra, som de felaktigt tar för rivaliserande krafter.

  Världs-teatern är som en uppgjord brottningsmatch i Show-Wrestling.

  Politikens små-påvar utfärdar förbuds-bullor mot all nyhetsförmedling som strider mot dogmerna.

  Undantagslagar införs:
  “Control Through Civil Law”

  Nu återstår endast:
  LIKSTRÖMSMEDIA

  …där alla TV-kanaler, Radiokanaler, tidningar
  skriker ut exakt samma “nyheter” 12 gånger om dagen från maktens minareter.

  …där alla journalister, reportrar, “experter” flyter som döda fiskar i likströmmens svarta vatten.

  Över bergen stiger
  aftonro.
  Var fågel tiger
  i sitt bo.

 • Vad har den ‘organisationen’ för rätt att bestämma informationsutbudet för 500milj européer. Tvii..Detta är ännu ett skäl för att stoppa det fördärvet som kostar oss 40mdr/år, som heter ‘eu’. Det är inget annat än en diktatorisk konstruktion. Det andra skälet är naturligtvis folkmordsgiftförsöket, där information naturligtvis också censurerades..’märkligt’

 • Bilderna som skulle föreställa en kraftig explotion nyligen i Ukraina var ifrån 2014.
  En annan som skulle föreställa strider i Ukraina,hördes det klart och tydligt att språket som pratades av soldaterna var inte ryska,utan arabiska,och kunde ha varit hämtad ifrån villen stridsfält som helst.
  Är det sånt missinformation den här parasiten pratar om?
  Det här är ett krig mot dem arbetande i västvärlden,parasiterna vill ha allt.
  Och alla “ledare” är med på det,från Ryssland ända ner till USA.
  Covid teatern decimerade små/mellan företagare,energi priserna kommer och decimera resten av arbetande folket.

 • En allsidig information låter läsaren avgöra hur hela bilden ser ut. Få se om hon lyckas få oss som har tillgång till BBC CNN och al Jezeera och Canal Sur samt RT numera enbart ska få tillgång till den ena versionen??? Ganska otrolig utveckling om hur vi numera ska vänja oss vid censur.

 • Problem – Reaction – Solution

  1. Man skapar ett problem.
  2. Det leder till en reaktion.
  3. Reaktionen “rättfärdigar” extraordinära åtgärder.

  Hegeliansk dialektik är kort uttryckt en metod att nå ett mål genom att minst två olika krafter drar i var sin riktning, men de samarbetar hemligt för att åstadkomma en kraft i en riktning som man i förväg kommit överens om. På så sätt kan utomstående observatörer hållas ovetande om avsedd riktning och än sätta sitt hopp till den ena, än till den andra, som de felaktigt tar för rivaliserande krafter.

  Världs-teatern är som en uppgjord brottningsmatch i Show-Wrestling.

  Politikens små-påvar utfärdar förbuds-bullor mot all nyhetsförmedling som strider mot dogmerna.

  Undantagslagar införs:
  “Control Through Civil Law”

  Nu återstår endast:
  LIKSTRÖMSMEDIA

  …där alla TV-kanaler, Radiokanaler, tidningar
  skriker ut exakt samma “nyheter” 12 gånger om dagen från maktens minareter.

  …där alla journalister, reportrar, “experter” flyter som döda fiskar i likströmmens svarta vatten.

  Över bergen stiger
  aftonro.
  Var fågel tiger
  i sitt bo.

 • Makten är som vanligt helt skamlös, OCH kontraproduktiv.
  Inget gott kommer att komma ur utspel som detta, bara mer polarisering och medvetna/omedvetna missförstånd. Riktigt korkat för att tala klartext.

 • Vad har den ‘organisationen’ för rätt att bestämma informationsutbudet för 500milj européer. Tvii..Detta är ännu ett skäl för att stoppa det fördärvet som kostar oss 40mdr/år, som heter ‘eu’. Det är inget annat än en diktatorisk konstruktion. Det andra skälet är naturligtvis folkmordsgiftförsöket, där information naturligtvis också censurerades..’märkligt’

 • Bilderna som skulle föreställa en kraftig explotion nyligen i Ukraina var ifrån 2014.
  En annan som skulle föreställa strider i Ukraina,hördes det klart och tydligt att språket som pratades av soldaterna var inte ryska,utan arabiska,och kunde ha varit hämtad ifrån villen stridsfält som helst.
  Är det sånt missinformation den här parasiten pratar om?
  Det här är ett krig mot dem arbetande i västvärlden,parasiterna vill ha allt.
  Och alla “ledare” är med på det,från Ryssland ända ner till USA.
  Covid teatern decimerade små/mellan företagare,energi priserna kommer och decimera resten av arbetande folket.

 • En allsidig information låter läsaren avgöra hur hela bilden ser ut. Få se om hon lyckas få oss som har tillgång till BBC CNN och al Jezeera och Canal Sur samt RT numera enbart ska få tillgång till den ena versionen??? Ganska otrolig utveckling om hur vi numera ska vänja oss vid censur.

 • Makten är som vanligt helt skamlös, OCH kontraproduktiv.
  Inget gott kommer att komma ur utspel som detta, bara mer polarisering och medvetna/omedvetna missförstånd. Riktigt korkat för att tala klartext.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *