Ursula von der Leyen hotar indirekt NewsVoice – EU stoppar “ryska SVT”

publicerad 27 februari 2022
- av Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson, 17 nov 2021. Pressfoto: NewsVoice.se

Informationskriget mot Ryssland tog ny höjd idag den 27:e februari. EU-ordförande Ursula von der Leyen meddelade på söndagen att EU kommer att förbjuda ryska RT och Sputnik. Kanalerna anklagas för att sprida skadlig desinformation.

 

Ursula von der Leyen förklarade inte om detta förbud enbart kommer att gälla för TV-sändningar, eller om RT ("ryska SVT") och Sputniks webbplatser kommer att påverkas, men NewsVoice kan konstatera att det blev svårt att nå RT.com redan igår.

Der Leyen tillkännagav att "vi kommer att förbjuda Kremls mediemaskin i Europeiska unionen". Draget kom strax efter att NewsVoice den 24 februari, som en del av den fria debatten, valde att publicera Putins Kreml-version av Ukrainakonflikten rubricerad "Address by President Putin about NATO and the Ukraine Conflict" samtidigt som vi publicerade NATO:s version rubricerad: "NATO:s Response about Russia and the Conflict in Ukraine".

Dagen efter - den 25:e februari - attackerades NewsVoice av ett känt botnet och vi kan vara ganska säkra på att det var en reprimand för att vi la ut Kreml-texten även om vi samtidigt la ut NATO-versionen, dvs "both sides of the story".

"Statsägda Russia Today och Sputnik, såväl som deras dotterbolag, kommer inte längre att kunna sprida sina lögner för att rättfärdiga Putins krig och för att så splittring i vår union" och "vi utvecklar verktyg för att förbjuda giftig och skadlig desinformation i Europa", sa Ursula von der Leyen.

Torbjörn Sassersson, 17 nov 2021. Pressfoto: NewsVoice.se
Torbjörn Sassersson, redaktör på NewsVoice, 17 nov 2021. Pressfoto: NewsVoice.se

Ursula von der Leyen hotar pressfriheten likväl som yttrandefriheten i EU

Von der Leyens agerande kom dagen efter att Association of European Journalists uppmanade EU att genomföra ett blockövergripande förbud mot RT och få kanalens journalister "borttagna". EU hade dessförinnan sanktionerat RT:s chefredaktör Margarita Simonyan, som svarade med att ingen på RT ska sparkas.

Googles dotterbolag YouTube och Facebooks moderbolag Meta har stoppat RT från att dra in kanalpengar allt medan Google i söndags blockerade nedladdningar av RT:s app på ukrainskt territorium.

Botnet-attacken mot NewsVoice kan betraktas förmodligen som en del av informationskriget mot även de oberoende medierna. Ursula von der Leyens drag utgör i vilket fall som helst ett hot mot pressfrihet likväl som yttrandefrihet i EU. 

Attacken mot NewsVoice råkade av en tillfällighet sammanfalla med att NewsVoice den 24:e februari flyttade till en juridiskt och tekniskt mer säker plattform. När attacken uppstod la vi dessutom till ytterligare ett skydd från cybersäkerhetsföretaget Cloudflare.

Stöd NewsVoice och det fria ordet i dessa hårda tider. Du kan stöjda oss på flera sätt.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice