Macron ska “minska fotavtrycket” på Frankrikes gamla kolonier för att hantera ett frihetssökande Afrika

publicerad 28 februari 2023
- Gästskribent
Emmanuel Macron, 2017. Foto: Remi Jouan. Licens: CC BY 4.0

Emmanuel Macron sa på måndagen att Frankrikes militära närvaro i Afrika kommer att minska “märkbart”, eftersom Paris försöker motverka den ökande antifranska stämningen i några av sina tidigare afrikanska kolonier på kontinenten.

“Förändringen kommer att ske under de kommande månaderna med en märkbar minskning av vårt antal och en stor närvaro i dessa baser hos våra afrikanska partner”, sade Macron i Elyséepalatset i Paris inför sitt besök i fyra länder i Afrika senare i veckan.

Den franske ledaren ska besöka Gabon, Angola, Kongo-Brazzaville och Demokratiska republiken Kongo.

“Omorganisationen har inte för avsikt att vara ett tillbakadragande” och Frankrike kommer att behålla en närvaro på kontinenten, sa han, “men med ett minskat fotavtryck”.

Hans besök kommer lite mer än en vecka efter att Burkina Faso kastade ut franska trupper ur landet efter en militärkupp. Mali gjorde samma sak förra året efter att dess militärjunta enligt uppgift börjat samarbeta med ryska militära entreprenörer.

Detta avslutade ett nästan tio år långt samarbete mellan franska styrkor och det afrikanska landet mot islamistiska rebeller i regionen, men Paris kritiserades för bristande framgång i kampen mot Islamiska staten (IS, tidigare ISIS) och al-Qaida-anslutna organisationer, särskilt i Sahelregionen.

Läs mer: Det är Europa som skapar fattigdom i Afrika och flyktingströmmar till Europa

Macron har samtidigt anklagat Moskva för att underblåsa antifransk propaganda i Afrika, vilket han hävdade tjänar Rysslands “rovgiriga” ambitioner.

Läs mer: Rachel Marsden: Afrikanska Mali sparkar ut Frankrike – Macron skyller på Ryssland

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har svarat på de franska påståendena genom att säga att Frankrike och andra europeiska nationer “begått flera blodiga grymheter på kontinenten” och att Paris även i dag “öppet betraktar Afrika som sin bakgård”.

Lavrov lovade tidigare denna månad fortsatt militärt stöd till Mali i dess kamp mot terrorism.

Emmanuel Macron sa också i måndags att vissa av Frankrikes baser på kontinenten skulle genomgå en “afrikanisering” av personalen och att de skulle utvecklas till träningsanläggningar för trupper. Han kommer också att träffa afrikanska konstnärer under resan och delta i ett miljötoppmöte i Gabon.

Översättning: NewsVoice | Källa: “Macron outlines new Africa strategy”, RT

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq