Det är Europa som skapar fattigdom i Afrika och flyktingströmmar till Europa

publicerad 21 november 2022
- av T. Sassersson
Emmanuel Macron och Giorgia Meloni. Foton från Wikimedia Commons. Licens: CC BY 4.0

DEBATT. Den franske presidenten Emmanuel Macron får sig en rejäl uppläxning av högerpolitikern Giorgia Meloni som säger att Frankrike trycker upp den lågt värderade valutan CFA för att underlätta exploateringen av Afrika. En euro ger 656 CFA-francs, vilket gör CFA enormt svag. Konsekvensen blir flyktingströmmar som Macron anser beror på att Afrika är så "fattigt", när det i själva verket är Frankrike som skapar fattigdom.

 

Giorgia Meloni (Twitter) kallar CFA (Communauté Financière Africaine) för en kolonialistisk valuta, som för närvarande används i 14 länder i Afrika, eftersom den sänker produktionskostnaderna för Frankrike. Därmed kan Frankrike exploatera de afrikanska länderna genom den enormt lågt värderade valutan i sig.

Europaskapade flyktingströmmar

Konsekvensen blir också stora flyktingströmmar till Europa eftersom Frankrike (och andra främmande makter) suger ut afrikanerna som får det svårt att klara livsuppehället.

Enligt Emmanuel Macron är det fattigdom som leder till massmigrationen, men Giorgia Meloni påpekar att fattigdomen är skapad av europeiska stater genom att dessa undervärderar afrikaners arbete och billigt roffar åt sig kontinentens naturresurser. CFA är i sammanhanget ett viktigt verktyg för att lyckas trots att Afrika är den rikaste kontinenten i världen.

Som ett exempel på hur afrikanska länder utnyttjas genom billig arbetskraft och undervärderade råvaror nämner Meloni en grovt underbetald barnarbetare i Burkina Faso som gräver guld.

Burkina Faso är ett av de "fattigaste" länderna i Afrika i världen trots stora guldfyndigheter. Frankrike trycker CFA åt Burkina Faso och kräver att 50% av guldet som utvinns hamnar i den franska statskassan för en bråkdel av vad det är värt, menar Meloni.

CFA-sedel som till och med illustrerar exploateringen av Afrika...
CFA-sedel som öppet illustrerar exploateringen av Afrika...

Giorgia Melonis förslag är att befria Afrika från de länder som exploaterar så att afrikanerna kan få möjlighet att leva utifrån den rika kontinentens egna förutsättningar.

Afrikanska länder ska också kunna bedriva handel på samma villkor som länder i den rika I-världen och CFA måste skrotas (skribentens anm).

Om Afrika inte längre utnyttjas behöver afrikaner inte söka arbete i Europa

Undertecknad har lärt känna flera migranter från Kamerun och ingen av dem är ute efter bidrag och de får inte heller bidrag för de är inte ens önskvärda i Sverige av Migrationsverket och svenska politiker på grund av migrationspolitiska skäl. De kom till Sverige för att arbeta så att de kan skicka sina egna beskattade inkomster till sina familjer i hemlandet.

Europa är beroende av Afrika för att behålla en hög levnadsstandard

NewsVoice har tidigare tagit upp exploateringen av kobolt i Kongo  som ger dig din smartphone eller elbil.

Vi har även lyft fram Mallence Bart-Williams episka TED-tal (ovan) där hon slår fast att bilden av ett fattigt Afrika upprätthålls av enorma PR-projekt (charity porn) som lyfter fram självutnämnda "hjälporganisationer" som: Oxfam, Unicef, Röda Korset och Life Aid.

Allt detta ger en falsk bild av ett "fattigt" Afrika och samtidigt en förskönad bild av en omvärld som ska "rädda" Afrika, men Afrika behöver inte de vita människornas brödsmulor.

Vad Afrika behöver är att bli lämnat i fred av exploaterande kolonisatörer. Afrika behöver lämnas i fred av proxyregeringar med fake-presidenter som styrs från länder som England, Frankrike, Italien, Belgien mfl. Nästan alla afrikanska länder styrs av marionetter för att kamoufluera en utdragen kolonisering och aldrig upphörande exploatering.

Det är i själva verket populationerna i de rika världsdelarna som behöver Afrikas naturresurser och billiga arbetskraft för att säkra hög levnadsstandard och konstant teknologisk utveckling.

"Varför är 5000 enheter av vår valuta värd 1 enhet av er valuta när det är vi som har de faktiska guldreserverna?".

"Det ganska uppenbart att utlandshjälpen kommer från Afrika och inte från Västvärlden", säger Bart-Williams.

Läs hela artikeln om Mallence Bart-Williams tal

Vad världens folk behöver är en multipolär värld utan supermakter och kolonisatörer. Vi behöver en värld där alla stater existerar på samma villkor och har valutor som är matchade med varandra så att en timmes arbete eller ett kilo guld är lika mycket värt över hela planeten. De "rika" I-ländernas exploatering av de "fattiga" länderna måste stoppas genom medvetenhet, politiskt arbete, starka medborgare och nya ledare.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Videokälla: debattshowen Non è l'Arena (la7.it/nonelarena) på den italienska kanalen LA7

Relaterat