“Cobalt Hell” visar exploateringen av kobolt i Kongo som ger dig din smartphone eller elbil

-

AFRIKA. Fattiga afrikaner utvinner koboltmalm för runt 100 kr per dag och med livet som insats för att förse de rika delarna av världen med elektroniska lyxprodukter. De ser inget annat sätt att försörja sig. Arbetet är hälsoskadligt och barn som inte kan gå i skolan arbetar i gruvhålen.

Text och översättning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Videokälla: RT Doc

Kobolt används för att tillverka litiumjonbatterier för bland annat smartphones och bärbara datorer. Varje mobiltelefon ger upphov till 86 kilo avfall, enligt Göran Finnveden som är professor i miljöstrategisk analys på KTH.

“Kobolt finns i alla uppladdningsbara litiumjonbatterier på planeten – från smartphones till surfplattor till bärbara datorer till elfordon. Det används också för att tillverka superlegeringar för tillverkning av jetmotorer, gasturbiner och magnetiskt stål. Du kan inte skicka ett mejl, kolla sociala medier, köra elbil eller flyga hem på semestern utan att använda kobolt.” – The Guardian

Män utvinner koboltmalmen från handgrävda gropar medan kvinnor och barn tvättar och sorterar den. Pengarna de tjänar räcker bara för mat, boende och kanske för att betala skolan för barnen. Unga kongoleser går med på arbetet i hopp om att tjäna tillräckligt med pengar för att ha en liten chans att lämna det slavliknande livet och för hjälpa sina familjer.

En man berättar att det var amerikanska och kinesiska företag som startade gruvorna, men att de sedan övergavs varpå lokal befolkning fortsatte att gräva på egen risk.

“Kobolten bryts både i stora gruvor med avancerade maskiner och för hand i små gruvor. Och det är i de små gruvorna som barnarbetet framför allt sker. När CNN skulle undersöka saken med ett filmteam börjar regeringstjänstemän på plats att jaga bort barnen från gruvorna…” – Expressen

“Försäljningen gick ned under pandemin men i i fjol såldes ändå omkring 1,3 miljarder nya smartphones. Det innebär att telefontillverkningens årliga klimatavtryck är mer än dubbelt så stort som hela Sveriges utsläpp – som 2019 uppgick till 51,6 miljoner ton. En siffra som inte inkluderar utsläpp från varor vi importerar.” – Arbetaren

“Kobolt finns i Sverige i bland annat Kleva gruva, Bergslagen, Kiruna och Skelleftefältet. De senaste åren har Sveriges geologiska undersökning (SGU) sett ett ökat intresse för att prospektera efter kobolt i Sverige…” – Ny Teknik

Sony Ericsson ointresserade av att göra något

Sony Ericsson är tämligen oengagerade för att undvika att metaller som kobolt till mobiltelefonbatterier produceras av barn, enligt organisationen Swedewatch, som granskat gruvdriften i Kongo, skriver Sveriges Radio. Swedewatch sponsras av biståndsmyndigheten Sida och av Svenska Kyrkan.

Sony Ericsson avvisar kritiken.

“Vi har krav på våra leverantörer när det gäller hur de agerar och de kraven följer vi upp regelbundet. Vi samtalar med våra leverantörer som pratar med sina. Men de säger som vi att man kan aldrig garantera var metallerna kommer ifrån.”

“Däremot köper de sina metaller av stora företag och inte av små, och inte på spotmarknaden, där man tror att metaller som tillverkas under olagliga förhållanden i första hand säljs, säger Mats Pellbäck Scharp [miljöansvarig på Sony Ericsson], skriver SR.

Text och översättning: Torbjörn Sassersson

Relaterat och källor

NewsVoice
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

7 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
16 september 2022 kl 08:36

States to Ban Gas-Powered Cars Despite EVs’ Human, Environmental Costs

“n the Democratic Republic of Congo, hope for a better life dissolves as well-funded Ugandan-led extremist groups force children as young as 6 to work in cobalt mines.Closer to home, Nevada’s Fort McDermitt Tribe and local ranchers fight to protect a sacred burial site and agricultural lands set to be sacrificed by Lithium Nevada, a mining company, in the coming days.
Meanwhile, in California and other states, politicians such as Gov. Gavin Newsom (D-Calif.) pat themselves on the back for their “aggressive” environmental stance and boast that their gas-powered vehicle bans are leading “the revolution towards our zero-emission transportation future.””

https://www.theepochtimes.com/states-to-ban-gas-powered-cars-despite-human-and-environmental-cost-of-electric-vehicles_4726635.html

stig lönnqvist
stig lönnqvist
Gäst
12 juni 2022 kl 19:55

Storbolagen bryr sej inte ett dugg om hur dom får sina metaller till bl a smartphonerna. När sverige är tillräckligt skuldsatt så kommer man att börja utvinna kobolt även från sverige.
Att dom utländska bolagen som startat utvinningen skulle ha övergett utvinningen och låta lokal befolkning fortsätta gräva är veckans lögn.

Sten B
Sten B
Gäst
12 juni 2022 kl 11:40

De profithungriga skyr inga medel, om folk far illa rör dom inte ryggen. Man utnyttjar folk i fattigdom där och folk i okunskap här. Bra att bakgrund och förhållanden belyses, men svensson är förmodligen för bekväm för att ändra sin livsstil. Det finns ingen tillräckligt hög röst som talar för fattiga, svarta i Afrika men tyvärr är detta enbart ett exempel av väldigt många.

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
12 juni 2022 kl 01:11

Ett förslag bara.

Människor slutar köpa Ericssons och de andras skit.

Våra kära fängelskunder som kostar ca 3000 kr om dagen skickas ner i hålorna att utvinna det som behövs i ett cirkulärt ansvarsfullt användande av metallerna.
De får leva på 100 kr om dagen istället.

Så kan dessa familjer istället få pengarna vilket då skulle föda ungefär trettio familjer. Så kan de bygga hus och odla istället med det offantliga arbete och slit de är kapabla att utföra.

https://www.youtube.com/watch?v=-vdI72pSbb4

Men då skulle ju Ericsson inte kunna bygga ut 5G systemet och förstöra världen.
Vad tråkigt…….

Martin Lidström
Martin Lidström
Gäst
Reply to  Josef Persson
12 juni 2022 kl 12:06

Sällsynt verklighetsfrånvänt förslag i sin fantasifulla orimlighet, men du kanske bara skojar ?

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  Martin Lidström
12 juni 2022 kl 16:03

Javisst är jag verklighetsfrånvänd i mitt lilla hus i skogen där jag sitter och studerar strålningens effekt på människor djur och natur.

Visst vore det “skoj” om människor började bry sig om planeten och varandra. Men även i min “fanatsifulla orimlighet” så tror jag väl inte på det.

Men förslaget kan väl ges i alla fall?

Själv har jag ju inte mina ideal för att de är poppis i mainstream. Jag bara tycker det är en sällsynt dålig idee att låta Ericsson styrelse diktera livsförhållandena på jorden.

NewsVoice
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV