Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

“Cobalt Hell” visar exploateringen av kobolt i Kongo som ger dig din smartphone eller elbil

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 juni 2022
- NewsVoice redaktion
Koboltgruva i Kongo. Foto: RT Doc

AFRIKA. Fattiga afrikaner utvinner koboltmalm för runt 100 kr per dag och med livet som insats för att förse de rika delarna av världen med elektroniska lyxprodukter. De ser inget annat sätt att försörja sig. Arbetet är hälsoskadligt och barn som inte kan gå i skolan arbetar i gruvhålen.

Text och översättning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Videokälla: RT Doc

Kobolt används för att tillverka litiumjonbatterier för bland annat smartphones och bärbara datorer. Varje mobiltelefon ger upphov till 86 kilo avfall, enligt Göran Finnveden som är professor i miljöstrategisk analys på KTH.

“Kobolt finns i alla uppladdningsbara litiumjonbatterier på planeten – från smartphones till surfplattor till bärbara datorer till elfordon. Det används också för att tillverka superlegeringar för tillverkning av jetmotorer, gasturbiner och magnetiskt stål. Du kan inte skicka ett mejl, kolla sociala medier, köra elbil eller flyga hem på semestern utan att använda kobolt.” – The Guardian

Män utvinner koboltmalmen från handgrävda gropar medan kvinnor och barn tvättar och sorterar den. Pengarna de tjänar räcker bara för mat, boende och kanske för att betala skolan för barnen. Unga kongoleser går med på arbetet i hopp om att tjäna tillräckligt med pengar för att ha en liten chans att lämna det slavliknande livet och för hjälpa sina familjer.

En man berättar att det var amerikanska och kinesiska företag som startade gruvorna, men att de sedan övergavs varpå lokal befolkning fortsatte att gräva på egen risk.

“Kobolten bryts både i stora gruvor med avancerade maskiner och för hand i små gruvor. Och det är i de små gruvorna som barnarbetet framför allt sker. När CNN skulle undersöka saken med ett filmteam börjar regeringstjänstemän på plats att jaga bort barnen från gruvorna…” – Expressen

“Försäljningen gick ned under pandemin men i i fjol såldes ändå omkring 1,3 miljarder nya smartphones. Det innebär att telefontillverkningens årliga klimatavtryck är mer än dubbelt så stort som hela Sveriges utsläpp – som 2019 uppgick till 51,6 miljoner ton. En siffra som inte inkluderar utsläpp från varor vi importerar.” – Arbetaren

“Kobolt finns i Sverige i bland annat Kleva gruva, Bergslagen, Kiruna och Skelleftefältet. De senaste åren har Sveriges geologiska undersökning (SGU) sett ett ökat intresse för att prospektera efter kobolt i Sverige…” – Ny Teknik

Sony Ericsson ointresserade av att göra något

Sony Ericsson är tämligen oengagerade för att undvika att metaller som kobolt till mobiltelefonbatterier produceras av barn, enligt organisationen Swedewatch, som granskat gruvdriften i Kongo, skriver Sveriges Radio. Swedewatch sponsras av biståndsmyndigheten Sida och av Svenska Kyrkan.

Sony Ericsson avvisar kritiken.

“Vi har krav på våra leverantörer när det gäller hur de agerar och de kraven följer vi upp regelbundet. Vi samtalar med våra leverantörer som pratar med sina. Men de säger som vi att man kan aldrig garantera var metallerna kommer ifrån.”

“Däremot köper de sina metaller av stora företag och inte av små, och inte på spotmarknaden, där man tror att metaller som tillverkas under olagliga förhållanden i första hand säljs, säger Mats Pellbäck Scharp [miljöansvarig på Sony Ericsson], skriver SR.

Text och översättning: Torbjörn Sassersson

Relaterat och källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Kobolt