Tandkorrigering – Det går att justera dina tänder i alla åldrar

publicerad 20 april 2023
- Gästskribent
Temabild: Tandkorrigering. Foto: Jake Aldridge.

Tandkorrigering, en subspecialitet inom tandvården, förknippas ofta med metallhängslen. Detta expertområde kan dock involvera behandling av eventuella problem med käken och tandpositionering för att säkerställa att tänderna kan utföra sina funktioner till sin fulla potential.

Tilltäppning är ett särskilt sätt som de övre och nedre tänderna kan mötas när de är i bitande position. Den ideala anpassningen av denna ocklusion är målet för ortodontisk behandling.

Även om ortodontisk behandling kan utföras i alla åldrar, kommer majoriteten av tandläkare att föredra att träffa patienter runt 13 eller 14 år för bästa resultat.

Barn kommer att ha tappat alla sina mjölktänder i den här åldern, men de kommer inte att gå igenom en tillväxtspurt ännu, vilket kan göra att behandlingen går snabbare och lättare.

Alla åldrar kan göra tandkorrigering

Yngre patienters omogna tänder och ben gör det lättare att flytta dem, och de är också mindre benägna att ha genomgått andra tandingrepp eller behandlingar som kan hindra ortodontisk behandling.

ArcanumSkolan 2024

Men även om detta kan vara den bästa åldern för denna typ av behandling, kan du flytta och justera dina tänder till den bästa positionen i alla åldrar tack vare dagens omfattande tekniska alternativ.

Överbett, underbett, sneda eller trånga tänder, tänder som sticker ut i udda vinklar, felinriktade käkar och sneda eller trånga tänder är några exempel på problem som ortodonti kan behandla.

Ortodontiska procedurer kan också användas för att stänga eventuella mellanrum eller mellanrum mellan tänderna.

Det slutliga målet är att ha ett rakt, friskt leende som ger plats för fler tänder att växa i.

Ett dåligt bett kan ha en negativ inverkan på en persons allmänna hälsa och öka sannolikheten för att tänderna kommer att skadas i framtiden. En ytterligare fördel med att få tandreglering är att det kan förbättra utseendet på ansiktet som helhet.

Konsultera för att se möjligheterna med en tandreglering

Om du tror att du kan ha nytta av  är det för tandkorrigering ta steget att ha en konsultation med din tandläkare. Dr smile är en professionell tandläkare som du kan kontakta. Alla tandläkare är inte utbildade i tandreglering, så om din vanliga tandläkare inte utför dessa tjänster kommer du att hänvisas till en specialist tandläkare.

Under denna första konsultation kommer din tandläkare eller ortodontist att noggrant titta på ditt befintliga bett, titta på röntgenbilder samt eventuella tänder som ännu inte kommit in. Med denna information i handen kan en plan utarbetas.

Merparten av tiden kan fullständig ortodontisk behandling pågå ungefär mellan 18 månader och tre år. En patients ålder och tillstånd kan dock avsevärt påverka detta antal.

Om du har en liten mun som är överfull med tänder kan det bli nödvändigt att ta bort några tänder för att ge plats åt de kommande förändringarna.

Innan du påbörjar behandlingen bör du ta hänsyn till dessa och andra överväganden. Men de senaste framstegen inom tandteknik har gjort de procedurer som används inom tandreglering idag mer bekväma än någonsin tidigare.

Tandkorrigering  har kommit långt de senaste åren. Dr smile har utfört tandvård för olika patienter som hjälper dem att lindra sina smärtor. Ingen keps, Dr smiles kompetens är inget undantag. Dr. Smile som din ortodontispecialist har tandlösningar för människor i alla åldrar och tandproblem.

För mer information kan du kontakta: customer@drsmile.se

Relaterat

Man kan göra en tandkorrigering på tänder till den bästa positionen i alla åldrar tack vare dagens omfattande tekniska alternativ.
Foto: Crestock.com
Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *