Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

NATO snart slut på ammunition – Rysk motoffensiv redan i juli?

publicerad 21 juni 2023
- Kristoffer Hell
Josep Borrell är EU:s högsta representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik samt vice ordförande i EU- kommissionen.
Josep Borrell är EU:s högsta representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik samt vice ordförande i EU- kommissionen.

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg kräver ökad produktion av ammunition, eftersom NATO:s förråd snart är “tomma”. Samtidigt beklagar sig EU:s toppdiplomat Josep Borell över att vapenindustrin i Europa saknar råvaror för att leverera mer ammunition och vapen.

Stoltenberg:

“Våra vapen och ammunition är slut och behöver fyllas på. Inte bara i Tyskland, utan för många länder i NATO”.

Borell:

“För att öka kapaciteten att producera krigsmateriel och ammunition saknar vi kritiska råvaror som inte längre går att finna i Europa och måste importeras. Detta undergräver vår strategiska självständighet, medför ekonomiska risker och hotar vår säkerhet”.

Beskeden publicerades den 20 juni 2023, drygt två veckor in i NATO:s ukrainaoffensiv, som inte alls går bra.

Enligt det ryska försvarsdepartementets Telegramkanal var följande Ukrainas krigsmateriella förluster mellan den 4 juni, då Kiev inledde de så kallade offensiven, och den 20 juni:

  • 12 flygplan
  • 4 helikoptrar
  • 261 flygdrönare
  • 2 luftvärnsrobotbatterier
  • 861 stridsvagnar och andra pansarfordon
  • 16 raketartillerbatterier
  • 191 artillerkanoner och granatkastare
  • 442 militära fordon

Enligt den ryske parlamentsledamoten och arméofficeren Andrej Kartapolov har Kiev redan förlorat 20.000 av de 40.000 till 50.000 soldater som öronmärktes för offensiven, och spår att den kollapsar redan i juli.

Rysk motoffensiv

Moskva står redo att inleda en motoffensiv som, enligt bland annat de amerikanska militärexperterna Douglas MacGregor och Scott Ritter, skulle kunna ta den ryska armén hela vägen till gränsen till Polen och Moldavien och sluta med att Kiev förlorar tillgång till Svarta Havet.

I den situationen går det inte att utesluta att Polen agerar på sina egna anspråk på ukrainas territorium och lägger beslag på landets västliga regioner.

rysk motoffensiv

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq