NATO snart slut på ammunition – Rysk motoffensiv redan i juli?

publicerad 21 juni 2023
- av Kristoffer Hell
Josep Borrell är EU:s högsta representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik samt vice ordförande i EU- kommissionen.
Josep Borrell är EU:s högsta representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik samt vice ordförande i EU- kommissionen.

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg kräver ökad produktion av ammunition, eftersom NATO:s förråd snart är “tomma”. Samtidigt beklagar sig EU:s toppdiplomat Josep Borell över att vapenindustrin i Europa saknar råvaror för att leverera mer ammunition och vapen.

Stoltenberg:

“Våra vapen och ammunition är slut och behöver fyllas på. Inte bara i Tyskland, utan för många länder i NATO”.

Borell:

“För att öka kapaciteten att producera krigsmateriel och ammunition saknar vi kritiska råvaror som inte längre går att finna i Europa och måste importeras. Detta undergräver vår strategiska självständighet, medför ekonomiska risker och hotar vår säkerhet”.

Beskeden publicerades den 20 juni 2023, drygt två veckor in i NATO:s ukrainaoffensiv, som inte alls går bra.

Enligt det ryska försvarsdepartementets Telegramkanal var följande Ukrainas krigsmateriella förluster mellan den 4 juni, då Kiev inledde de så kallade offensiven, och den 20 juni:

 • 12 flygplan
 • 4 helikoptrar
 • 261 flygdrönare
 • 2 luftvärnsrobotbatterier
 • 861 stridsvagnar och andra pansarfordon
 • 16 raketartillerbatterier
 • 191 artillerkanoner och granatkastare
 • 442 militära fordon

Enligt den ryske parlamentsledamoten och arméofficeren Andrej Kartapolov har Kiev redan förlorat 20.000 av de 40.000 till 50.000 soldater som öronmärktes för offensiven, och spår att den kollapsar redan i juli.

Rysk motoffensiv

Moskva står redo att inleda en motoffensiv som, enligt bland annat de amerikanska militärexperterna Douglas MacGregor och Scott Ritter, skulle kunna ta den ryska armén hela vägen till gränsen till Polen och Moldavien och sluta med att Kiev förlorar tillgång till Svarta Havet.

I den situationen går det inte att utesluta att Polen agerar på sina egna anspråk på ukrainas territorium och lägger beslag på landets västliga regioner.

rysk motoffensiv

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat

 


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ännu mer komiska saker! Text från DN, se länk:
  De ukrainska förbanden kan inte använda den taktiken utan modernt stridsflyg och tillräckligt med attackhelikoptrar. Därför hänvisas de till att försöka slå ut fiendens försörjningslinjer med robotar, för att sedan anfalla genom vidsträckta minfält med risk att slås ut från luften.
  Alltså tänk på vad han säger!
  Till att börja med vilka jävla robotar är det han pratar om och sedan:
  Medan ukrainska soldater utsätts från de värsta luftangreppen, ska de springa in i minfält, hitta minorna först innan de ska möta vältränade och välutrustade ryska försvaret!
  Alltså tänk på vad han säger!
  https://www.dn.se/varlden/ingmar-neveus-darfor-gar-ukrainas-offensiv-sa-trogt/

 • Clownen JoBo:s vettlösa uttalande visar eu:s rätta ansikte – att samarbeta med nato och ignorera medborgarnas åsikter.

 • Lite komiskt med 2 artiklar på första sidan där i den ena säger Lavrov leende : Låt NATO fortsätta sitt hybridkrig och i den här NATO snart slut på ammunition som idioterna erkänner Nato och EU:s svaghet när det gäller råmaterial.
  Sedan att Ukraina skulle överhuvudtaget ha 861 stridsvagnar för att lyckas förlora i motoffensiven är det nåt jag sett enbart sett i Newsvoice för andra gången denna månad!
  Förutom den ryska kanalen Kristoffer hänvisar till, har jag inte sett den uppgiften i några andra medier, inte RT och TACC andra officiella ryska medier heller faktiskt.

  • Varför skulle Ryssland gå ut med detaljerade förlustlistor, när Västländernas (USA/UK) propagandasystem avslöjar de Ryska förlusterna så bra själv. Vi gräsrötter i Västländerna måste söka i media utanför Västländerna för att närma oss sanningar.

   Hur skall sedan den Västerländska propagandan förklarar att de hela tiden haft så våldsamt fel?

   • Alltså informationen är ju enligt skribenten från ryska försvarsdepartementets Telegramkanal och uppenbarligen enda ställe dessa siffror finns. Vore det korrekt skulle det publiceras i alla ryska medier. Det är därför jag reagerar på det och tycker att här på Newsvoice ska vi hålla oss till sanningen. Ukraina hade enorma förluster men inte 861 stridsvagnar och andra pansarfordon plus 442 militära fordon alltså totalt 1303 fordon av olika slag sedan 4:e juni.
    Det är krig och även Ryssland kör sin propaganda krig men inte i samma omfattning som väst så klart!

    • Det beror dock på när siffrorna börjar räknas. F ö vad säger att uppgifter från Telegram är korrekta eller att det ens är “försvarsdepartementet”. kolla noga på “namn” resp adress om det finns en extra mellanslag , punkt el något. Kolla hur många “departementen” som har adress hos Telegram?

     • Ja, instämmer. Det finns ett uppsjö av fake konton men det måste i detta fallet vara journalisten ansvar att kontrollera uppgifterna. Det här är andra artikeln jag påpekat felaktigheterna i hans uppgifter utan att han bryr sig att rätta till det.
      Den här videon är från 3 dagar sedan och Putin själv redovisar uppgifterna om ukrainska förluster inför 143 världsledare i Saint Petersburg International Economic Forum vilket stämmer väl med hur rysk media rapporterat sedan början av motoffensiven. Spola fram 3 minuter i videon så kommer du direkt dit han börjar prata om det.
      https://www.youtube.com/watch?v=HljMUgysHTc

   • Att Nato chefen säger att Ukraina ska stödjas tills alla områden är erövrad igen samtidigt som man saknar ammunition och allt annat man behöver medan Ryssland byggd upp så pass mycket att nu börjat exportera vapen enligt de tidigare beställningar som fanns före kriget med nedsatt pris och en ursäkt på grund av förseningen.

 • Den svenska militären varnar för kärnvapen, ett sätt att skrämma upp befolkningen och att lättare godkänna ekonomiska stöd via EU till det svarta hålet i Ukraina. Rysskräcken håller den svenska militären vid liv, vanligt folk vet att det inte är ryssarna som är hotet utan Nato-alliansen världen över.

 • Det är inte bara Stoltenberg och Borell som är krigsgalna? Hela västvärlden löper amok och ju mer förluster Ukraina lider av, desto mer tokiga verkar de bli? Som det ser ut idag så lutar det åt att EU:s största industri blir vapentillverkning? De stora vapentillverkarna (USA, UK) jublar över Stoltenberg//Borell och även Wallenberg gnuggar händerna i hopp om ett långvarigt krig.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *