Ukrainas offensiv inledd – första anfallsvågen krossad på bara ett par timmar

publicerad 5 juni 2023
- av Kristoffer Hell
Ryska pansarvagn. Bild: RT

5 juni 2023. Det ryska försvarsministeriet meddelar att landets försvarsmakt krossat den av Zelenskyregimen i Ukraina sedan länge förannonserande offensiven. Attacken inleddes tidigt söndagen den 4 juni 2023 och stoppades inom loppet av ett par timmar.

Efter Ukrainas förlust av Bakhmut i slutet på maj, såg det ut som att den förväntade ukrainska offensiven först kan ha antagit formerna av assymetrisk krigsföring, med ett flertal drönarattacker inne på tidigare oomtvistat ryskt territorium, inklusive mot Rysslands huvudstad Moskva, liksom infiltration med mindre soldatgrupper som genomför terroristattacker mot det civila samhället i framförallt den ryska provinsen Belgorod.

Den Ryska Federationens försvarsministerium:

“På morgonen den 4 juni 2023 inledde fienden en stor offensiv på fem avsnitt längs frontlinjen i riktning mot södra Donetsk genom att sätta in 23:e och 31:a mekaniserade brigaderna från AFU:s strategiska reserv, med stöd av andra militära enheter och divisioner.”

 • Totalt sex mekaniserade och två tankbataljoner var involverade från fiendens sida.
 • Fiendens mål var att bryta igenom Rysslands försvar i det område som ansågs vara mest sårbart på fronten.
 • Fienden lyckades inte uppnå sina mål.
 • Genom skickliga och kompetenta åtgärder från Stridsgrupp Öst uppgick förlusterna för Ukraina till över 250 soldater, 16 stridsvagnar, tre infanterifordon och 21 pansarfordon.
 • Överbefälhavare för stridsgruppen – den ryska federations väpnade styrkors generalstabschef, generalarmé V.V. Gerasimov, befann sig i ett högkvarter nära fronten under striderna”.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Med damtömningen i Njepr, så bekräftas att motoffensiven är igång. Det intressanta är att oavsett vilka anfallsriktningar Ukraina satsar på, så kan Ryssland vända dessa anfall till sin egen fördel.

  Anfaller de i söder mot Krim, så medger detta att Ryssland kan ta Svarta-Havskusten med Odessa.
  Anfaller de över den tömda dammen, så samma effekt.

  Anfaller de i norr, så riskerar Ukraina tappa Charkiv och eller Kiev. Går Ukraina in i Beograd-regionen samma sak.
  Försöker sig Polen eller USA på att skicka trupp in i Ukraina från väster, så har Ryssarna åtminstone en armé i västra Vitryssland i beredskap. I synnerhet Polen är kåt på att skicka “frivilliga” till Ukrainas hjälp. Kan komma till nytta även vad gäller att spärra gränserna västerut om Ryssarna vill fånga in de 1000-tals Nato-militärer, som arbetar inne i Ukraina – redan.

  Av någon anledning så är Västvärlden övertygad om att Ryssland kommer att utväxla alla tillfångatagna “frivilliga” i Ukraina. Men var inte säker, då det finns stora möjligheter att fylla på Sovjettidens gamla läger istället.

 • De mindre avancerade drönarattackerna i Ryssland leder till att Ryssland antagligen tvingas till mer långtgående kontroll av medborgarna.
  Det talas om en återgång till sovjetisk praxis.
  Det menas att man då har mer insyn i medborgares förehavanden. Registrering till orten etc
  Jag nämner det eftersom jag förutser hur DN och andra amerikanska språkrör kommer att framställa det.
  Och därmed fortskrider västoligarkins plan med att skapa en värld med total övervakning.
  Det är viktigt att i det sammanhanget hålla isär väst’s motiv från Kina’s och Rysslands.
  Och inte stämma in i kören när kålsuparteorier lanseras
  Ty det hjälper bara den onda västoligarkin att uppnå sina tyranniska mål.
  Ryssland och Kina har legitima skäl att vidta åtgärder ty fientligheten mot dem kommer verkligen utifrån.
  Västs åtgärder däremot är en kamp mot den egna befolkningen.

  • På vilket vis hotas kina av “fientlighet utifrån” som skulle motivera ökad övervakning av landets medborgare??

   • Genom avsiktligt iscensatt terrorism med mängder av mord förrättade av västs hejdukar. Kina har ju till USAs grämelse sett till att de som var mottagliga för sån påverkan i stället har fått utbildning och arbete och bli en konstruktiv del av gemenskapen. Xinjang och även i någon mån Hongkong är exempel.
    Falun Gong beskrivs som en harmlös meditationsrörelse men dom inbegrep helt annat också av det mordiska slaget. IS inbegrep individer som var tänkta att starta uppror i Kina efter terroristutbildning i USAs regi. Men Kina lät bygga moskeer berättade Karl Wang där islams fredliga aspekt predikades.
    Väst har i stället gjort allt de kunnat för att frambringa radikal aggressiv Islamism.
    Det är samma västoligarki som ligger bakom allt elände.

    • “….mängder av mord förrättade av västs hejdukar.” Kan du styrka det påståendet med några trovärdiga exempel??

     Och vilka skulle de “mordiska inslagen” i falun gong vara??

     • Inget svar efter 19 timmar från “kina-experten” grafström. Är ju bättre tiga än att försöka försvara ej trovärdiga påståenden.

 • Det här kommer att bli en massaker på ukrainarna igen! När ska fulmedia tala om sanningen för folk i västvärlden så att det blir ett slut på detta meningslösa krig? Enligt uppgift ska Ukraina kasta in 50.000 kvinnor i striderna…Vanvett! Bidèn som driver på kriget måste ha en massa att dölja eftersom hans regim så ivrigt låter folk gå i döden. Rysslands huvudstyrkor har ju inte ens gått in i striderna än utan inväntar marschorder om det behövs! När ska de s.k “experterna” tala om sanningen för politikerna? Borde ju vara krigsrätt att föra makthavare bakom ljuset då skulle många krig undvikas…

  • Naivt att tro att politikerna skulle vara förda bakom ljuset. Ställda mot väggen kommer dessa puckon givetvis skylla ifrån sig med att de blivit felaktigt informerade. Men de har internet och kan följa nyhetsflödet i altmedia precis som vi gör. DE HAR INGA URSÄKTER !!!

   • Nu menade jag inte de ledande politikerna som ju givetvis vet om det verkliga läget utan det är politiker på lägre nivå som bara lallar med och lyder partibossarna! Jag tror inte många politiker är intresserade av sanningar i fria media de har ju MSM som de styr med järnhand. Givetvis ska hela packet inför rätta för sina lögner…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *