Ukrainas offensiv inledd – första anfallsvågen krossad på bara ett par timmar

publicerad 5 juni 2023
- Kristoffer Hell
Ryska pansarvagn. Bild: RT

5 juni 2023. Det ryska försvarsministeriet meddelar att landets försvarsmakt krossat den av Zelenskyregimen i Ukraina sedan länge förannonserande offensiven. Attacken inleddes tidigt söndagen den 4 juni 2023 och stoppades inom loppet av ett par timmar.

Efter Ukrainas förlust av Bakhmut i slutet på maj, såg det ut som att den förväntade ukrainska offensiven först kan ha antagit formerna av assymetrisk krigsföring, med ett flertal drönarattacker inne på tidigare oomtvistat ryskt territorium, inklusive mot Rysslands huvudstad Moskva, liksom infiltration med mindre soldatgrupper som genomför terroristattacker mot det civila samhället i framförallt den ryska provinsen Belgorod.

Den Ryska Federationens försvarsministerium:

“På morgonen den 4 juni 2023 inledde fienden en stor offensiv på fem avsnitt längs frontlinjen i riktning mot södra Donetsk genom att sätta in 23:e och 31:a mekaniserade brigaderna från AFU:s strategiska reserv, med stöd av andra militära enheter och divisioner.”

  • Totalt sex mekaniserade och två tankbataljoner var involverade från fiendens sida.
  • Fiendens mål var att bryta igenom Rysslands försvar i det område som ansågs vara mest sårbart på fronten.
  • Fienden lyckades inte uppnå sina mål.
  • Genom skickliga och kompetenta åtgärder från Stridsgrupp Öst uppgick förlusterna för Ukraina till över 250 soldater, 16 stridsvagnar, tre infanterifordon och 21 pansarfordon.
  • Överbefälhavare för stridsgruppen – den ryska federations väpnade styrkors generalstabschef, generalarmé V.V. Gerasimov, befann sig i ett högkvarter nära fronten under striderna”.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq