Ryssland förstör svenska Stridsfordon 90 i ukrainakriget

publicerad 30 juli 2023
- av Kristoffer Hell

Den i Sverige blockerade nyhetssajten Sputnik International rapporterar att rysk trupp slog ut ett svensktillverkat Stridsfordon 90. Uppgiferna kommer från Intel Slava, den ryska försvarsmaktens Telegramkanal.

Ryska förband har tidigare förstört stora mängder av den krigsutrusting som NATO-länder stött regimen i Kiev med, inklusive ett flertal tysktillverkade stridsvagnar av typen Leopard.

Det här var första gången ett exemplar av Stridsfordon 90 (Combat Vehicle 9040) blev en rysk krigstrofé.

Stridsfordon 90 (Combat Vehicle 9040). Montage: NewsVoice
Stridsfordon 90 (Combat Vehicle 9040). Montage: NewsVoice, baserat på foton från Intel Slava och Jorchr (CC BY-SA 3.0)

Så här beskrev en av de ryska soldaterna händelsen:

“Två stridsfordon 90 från den ukrainas militären dök upp vid vårt fäste och började beskjuta oss. Ett av fordonen träffades av ett granatgevärsskott när det närmade sig vår ställning. Fordonets befälhavare dödades […] resten av besättningen flydde. Det andra fordonet körde iväg”.

Intel Slava

Uppgifterna som Sputnik plockat upp kommer från Telegramkanalen Intel Slava:

“Intel Slava är en rysk nyhetsaggregator som täcker konflikter / geopolitik och brådskande nyheter från hela världen. Finansieras av Putin, ryska försvarsministeriet, FSB, GRU och SVR.” – t.me/intelslava

Den ryska försvarsmaktens Telegram-kanal publicerade även en video där de uppger att de förstörde ett svenskt Stridsfordon 90 den 24:e juli med hjälp av en Lanzet självmordsdrönare.

Text: Kristoffer Hell

Källor och relaterat

Temabild: amerikansk soldat. Foto och licens: Pressmaster, Elements.envato.com
Temabild: amerikansk soldat. Foto och licens: Pressmaster, Elements.envato.com

Amerikanska soldater ångrar att de krigade mot ryssarna i Ukraina – Det värsta de varit med om

“Det här är mitt tredje krig som jag har deltagit i och det var det överlägset värsta.”

Läs artikeln


Så här kan du stötta Newsvoice

 • propaganda snack din skrift visar att du inte kan tänka du vet inget Du kan ingenting Det finns ett ryskt uttryck stäng igen munnen öppnar en Aldrig igen innan du vet vad du pratar om om du framstår som en femfemma.sanningen var att Ryssland skulle ta i Ukraina på tre fyra dagar Sanningen är att du kraina min knappt enda vapen stoppade en av världens största militärer 200.000 uppe i huvudstaden i Ukraina med enkla gevär och väldigt lite med Addition och Vapen vi fick reda på sanningen att Ryssland är stora i munnen och små på jorden de har atombomber men de har inget mer De har ingen intelligens inget kunnande det är nu bevisat de flesta utav den ryska soldat kåren som är utbildade det har blivit dödade utav dem 200.000 när de startade kriget de dog som flugor uppe vid huvudstaden det var milslånga köer på grund av att de hade inga soldater som var i livet Ryssland måste stoppas Annars kommer de att ta Sverige också men du kanske är en kommunist och skulle älska detta att leva i misär du vet inte hur mycket ryska folket hatar Putin Det vet jag känner många Jag är svensk från Göteborg sluta skönmåla Ryssland De är pedofiler våldtar barn kvinnor och män de kidnappar barn Det är är de värsta vidrigaste människor när du kan tänka dig de själv till och med toaletter själ Ukraina kommer att vinna men nu kraina är så mycket smartare och duktigare än vad ryssar är

 • Ib´nvestor jublar över ökande exporter!
  För maktens folk är människoliv bara förubrkningsvara.Det kommer nya.
  Själva vågar de inte sätta sig i fronten och slåss.

 • F ö ville amazon, fedex, el något annat av deras monsterföretag ha baal som öppen symbol. Protesterna i Usa blev för stora, och gruppen backade..hmm

 • Laura, det är moloch/baal som är deras idol, den som sitter som en halvfigur med utsträckta lemmar för att ta emot barn/brännoffer/den förstfödda blabla.Tror inte satan har med detta att göra, alls, eftersom hans namn oftast nämns men aldrig moloch/baal. Så om ett namn dyker upp i deras egen smutsmedia, och inte något annat, ja då vet man att det är en bluff, en fet bluff. Men oaktat vilket, så är faktumet att det inte går att vinna över en kärnvapenmakt. Folket ‘förstår’ inte detta, pga de tittar varje dag på the nine a clock news. Helt enl gruppens kalkyler, tavistocks propagandainstituts kalkyler, “deras” kalkyler, molochisterna

 • Frågan är om det var svensk besättning i de här fordonen. Att lära sig manövrera dem, med all komplicerad utrustning som har med det rent militära bruket att göra, är inte så lätt som att gå i körskolan och lära sig köra bil. Det är inget man lär sig på en kortkurs.

 • Att folk är villiga att uppoffra sina liv i ett meningslöst krig mot Ryssland tyder på att de är antingen hjärndöda eller totalt demoniska och styrda av satanzelensky. Att även Sverige deltar i kriget och skickar dyr utrustning till Ukraina istället för att investera skattepengar i ett alltmer krisande land, tyder på att de bestämmande blodtörstiga och folkmordsbenägna är totaltstyrda av psykopatiska, sataniska makter. Svenska riket är bortom all räddning.

  • vilket propagandainlägg orkestrerat av rysk propagandist.

   Ryssarna har knappast uppvisat någon ”stålmanskvalité” hittills i kriget och att försöka vinna ett krig med kulissbyggande retorik blir ju bara så löjligt.

   • Har man inte förstått allvaret i det som pågår i världen, inklusive kriget mot Ryssland, och att mänskligheten är på gränsen till utrotning, då får man gå tillbaka till sandlåda och bygga sandslott och fortsätta lyssna på fake news sagopropaganda.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *