Ursula von der Leyen: EU ska satsa 54,65 miljarder dollar på Ukraina

publicerad 4 juli 2023
Ursula Von der Leyen. Arkivbild: Europaportalen.se
Ursula Von der Leyen. Arkivbild: Europaportalen.se

EU:s verkställande direktör Ursula von der Leyen presenterade nyligen ett stödpaket för Ukraina värt 54,65 miljarder dollar. Världsbanken uppskattar behoven till mer än 400 miljarder dollar under en tioårsperiod. Det är tre gånger Ukrainas BNP.

Siffran 54,65 kommer efter en översyn av EU:s budget för 2021-27 och syftar till att samla in mer medel för att återuppbygga Ukraina efter kriget med Ryssland.

“Budgetreserven på 50 miljarder euro kommer att ge perspektiv och tillförlitlighet till blockets ukrainska partner”, sa von der Leyen.

17 miljarder euro skulle delas ut i form av fria bidrag och resten i form av lån med låg ränta, enligt Johannes Hahn, kommissionär för budget och administration. För 2023 beviljade EU Ukraina 18 miljarder euro i makroekonomiskt stöd, skriver Reuters.

Relaterat: Utländska profitörer samlas för huggsexa om Ukraina – Sverige deltar

Källa och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag tror vi svenskar är trötta på att spendera våra skattemedel på död och förstörelse och varför skall vi bygga upp något som Ukraina själva bidragit till, varför ger dom inte sig, dom har ju redan förlorat?

  Björn

 • Wow! Undrar varifrån kommer de pengarna? Har EU-länder inte tröttnat på att drunkna i fattigdom, arbetslöshet och inflation för att sponsra EU:s sjuka planer? Eller fortsätter staterna att printa ut pengar bara för att de kan göra det? I vilket fall som helst, så har vi, människor, blivit vansinniga eller totalt avtrubbade och likgiltiga om vi fortsätter lita på galna politiker och tillåter detta mardrömskådespel pågå ännu längre.

 • Vilket vansinne ! EU är ingen fredsorganisation, det är ju solklart. Nu krigar man i Ukraina för UZA:s räkning. Med mina skattepengar. Ut ur EU !!

 • Julian Assange 2011:
  “The goal is to use Afghanistan to launder money from US and European tax bases through Afghanistan and return it into the hands of the transnational security elite. The goal is endless war, not a successful war, ”. Ersätt Afghanistan med Ukraina så är uttalandet anpassat för dagens situation. https://www.youtube.com/watch?v=FrXsmq8QEkQ

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *