Utländska profitörer samlas för huggsexa om Ukraina – Sverige deltar

publicerad 27 juni 2023
- av NewsVoice
Nela Porobić. Foto: Women's International League for Peace and Freedom
Nela Porobić.

“I Bosnien innebar återuppbyggnaden ett nytt politiskt system – privatiseringar, åtstramningar och profit”, skriver Nela Porobić i Aftonbladet. Hon befarar att efterkrigstiden i Ukraina kommer att utnyttjas av utländska profitörer.

…konsekvenserna av den ryska invasionen beskrivs som ”den största möjligheten i Europa sedan andra världskriget” för privata investerare.

Nela Porobić var efter kriget i Bosnien och Hercegovina övertygad om att fred och återuppbyggnad handlade om att stödja krigets offer och deras framtid. Därför arbetade hon i flera år för FN och andra organisationer för att ge stöd till kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp under kriget.

“Men erfarenheterna från det arbetet – och från mitt liv i Bosnien – har förändrat min syn på vad fred och återbyggnad tillåts vara.”

I dag skriver Porobić att hon med säkerhet vet att så kallade “fredsprocesser”, vilka organiseras av ett internationellt samfund, istället handlar om att skapa möjligheter för företag att göra ekonomisk vinst.

Det som nu pågår i Ukraina är dessvärre en utmärkt illustration av hur man medvetet väljer att sätta profit över människors liv.

Porobić går rakt på sak och påpekar att Sverige bara är ett land av flera som deltar i huggsexan:

“Liksom var fallet med Bosnien framställs frågan om Ukrainas återuppbyggnad som ett neutralt projekt, fritt från ideologiska hänsynstaganden och politiska mål och visioner. Alla internationella aktörer deltar i denna charad – EU, Världsbanken, Internationella valutafonden och länder som Storbritannien, USA och Sverige.”

“Det som behövs är ett paradigmskifte. Hur våra samhällen formas under och efter krig är en fråga om ideologi, intressen, prioriteringar och visioner. En verklig solidaritet med Ukraina innebär ett erkännande av denna politiska dimension, och ett högljutt ansvarsutkrävande gentemot så kallade givarländer och det internationella samfundets institutioner. Fred måste byggas för människor, inte för kapital.”

Läs hela opinionsartikeln i Aftonbladet.

Sammanställning: NewsVoice

 • Nela Porobić är fredsaktivist och leder arbetet med politisk-ekonomiska analyser av krig och konflikter inom den internationella organisationen Women’s International League for Peace and Freedom. Hon bor i Sarajevo och är utbildad vid Lunds universitet.

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • det mometära systemet har som första prinvip DEN HELIGA VINSTEN. Princip nr 2 är personlig MAKT.
  Människovärde finns inte ens i ekvationen. En slav är en förnyelsebar biologisk råvara, inget annat.
  Du litar väl inte på en politiker eller bankägare, hoppas jag?

 • Massformation är en sorts grupphypnos som förstör individers etiska självmedvetenhet och berövar dem deras förmåga att tänka kritiskt.
  Massformation skapar ett tillstånd där stora grupper av människor agerar synkroniserat och påtvingar samhället med en enhetlig åsikt. Det är som om de är under en kollektiv förtrollning. Detta beteende liknar en form av grupphypnos och har en betydande inverkan på individers kritiska tänkande och etiska självmedvetenhet. Att förstå massformationen är avgörande för att förstå dess effekter på samhället.
  Tucker Carlssons intervju med Dr Esmet om massformation
  https://www.youtube.com/watch?v=ZltdPfal5x0

 • VIKTIGT!
  Finns det nån här som sett denna video tidigare?
  https://odysee.com/@Stanislaus:6/a9f1fe2664642a94358ce:5?src=test
  Och sett kopplingen med denna video från nyhetsbyrån DW. Mellan 7-12:e sekunden i videon är relevant.
  https://www.youtube.com/watch?v=3aWHb8Mg1xg

  Samma Ukrainska soldater som placerar kropparna på det mest respektlösa sättet poserar sedan inför DW:s kamera.
  Behövs det mer bevis för att för att bevisa att det var Ukraina som låg bakom massakern i Bucha?

  Undersökningar av kropparna visade ju att de inte var skjutna utan hade en massa garantsplitter i kroppen, vilket
  måste vara anledningen att soldaterna av rädsla för risk för explosion från ev. kvarvarande granatrester drar kropparna för att hålla avstånd, vilket bevisar att de visste exakt hur dessa människor hade dödats.
  Äktheten på dessa filmer bevisar också att allt annat man har påstått och visat i form av satellitbilder, vittnesmål osv var falska.
  Vad kan vi göra för att denna sanning ska komma ut till allmänhetens kännedom?
  Om du bryr dig hjälp till och sprida materialet!

  • Det finns ju också en visselblåsare.
   Jag har för mig att han heter Adrian Bouquet. Blev senare utsatt för ett mordförsök av Ukrainansk säkerhetstjänst.

   • Menar du att det har varit känt men undgått min radar? Och all media hållit tyst om det på grund av hot från Ukraina mordförsök på visselblåsare.
    Och inga alternativmedia valt att publicera detta? Kan det verkligen vara sant?
    Hur många Svenssons vet ens om detta? 1000?
    Jag såg detta för några dagar sedan och trodde det var nåt som undkommit upptäckt. Har knappt sovit sedan sedan.
    Helt fucking otroligt!
    Borde man inte isf i alternativ media haft det som permanent artikel högst upp på första sidan? Och bara påminna och påminna och påminna om lögnerna i Bucha och skapa opinion mot kriget och Nato-medlemskap?
    Vad är ursäkten för Newsvoice att inte publicera? Hot från Ukrainas säkerhetstjänst?
    Ahhh, nej fuck it. jag ger upp. ingen ide att ens försöka! fyfaaaan

 • En fråga som inställer sig naturligt är huruvuda EU NATO och USA verkligen kan vara säkra på att diktera villkor beträffande ens delar av Ukrainas territorium. Det kommer kanske an på att de anpassar sig till vad den andra sidan i konflikten kräver. Har dom tänkt igenom det bättre än dom hittills har tänkt igenom allt annat?

 • När Magdalena Andersson sökte till NATO och skickade pansarskott, så skrev jag på hennes Facebook, att hon därmed skrivit in sig i Sveriges historia som den sämsta Statsminister genom tiderna. Att det Sverige gör är förskräckligt har det förvisso inte för ett ögonblick varit något tvivel om, men det blir bara värre. Stanken av hyckleri och spirituellt vakuum letar sig successivt fram hos våra ledare, som en mardrömslik ingivelse. Men mardrömmen är den verklighet som de försörjer sina familjer på. Och historien om Magda ger inte utrymme för någon nåd. https://odysee.com/@Support4Z:b/%F0%9F%93%BD%EF%B8%8F-A,——–%F0%9F%94%9E-Full-video-11-mins-of–AFU-soldiers-who-lost-libs-to-RF-mines-%F0%9F%94%9E:0

 • Jag undrar om rapportörerna Hannah Pollack Sarnecki, Anna Lioufas och Mathilde Jarlsbo som skrev den psykologiska FOI-rapporten “Rutten demokrati” anser att hjälparbetaren Nela Porobićär en konspirationsteoretiker.

  Snart publicerar NewsVoice repliken om FOI-rapporten som nämner NewsVoice som en samhällsfarlig publikation.

  Rapportörerna skriver att de regelbundet läser NewsVoice och vi vet därför att de läser det här. Kanske mer läsande i NewsVoice leder till att rapportörerna blir mer allmänbildade. / Torbjörn Sassersson

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *