Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Patientsäkerhetslagen får inte diskriminera barn som behöver homeopati

Homeopati och debatt

publicerad 20 januari 2024
Gunnar Jansson och Isabelle med sin mamma.
Gunnar Jansson och Isabelle med sin mamma

Enligt patientsäkerhetslagens 5:e kapitel får endast legitimerad personal yrkesmässigt behandla barn under 8 år. Barnkonventionen punkt 1 slår fast att alla under 18 år är barn och enligt punkt 2 har alla barn samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. Sedan januari 2020 är barnkonventionen dessutom lag i Sverige. Dessa två lagar är motsägelsefulla. Vilken lag gäller?

Patientsäkerhetslagen

För att få klarhet i vilken lag som gäller – Patientsäkerhetslagen eller Barnkonventionen – fick Justitieombudsmannen, Barnombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen en förfrågan, men deras svar gör ingen klokare. Ingen av dessa myndigheter visade inte heller något intresse av att driva frågan vidare.

Patientsäkerhetslagen

Under mina 46 år som praktiserande homeopat har jag behandlat många barn under 8 år med stor framgång, vilket framgår av patientberättelserna på min hemsida. Se gärna den videoinspelning på 4,5 minuter som finns på NAKH:s hemsida om Isabelle som fick diagnosen autism.

Modern säger att Isabelle blev botad med homeopati. Den som söker på nätet med orden: autism, behandling av barn med autism, finner rubriken ”Beteendeterapi” och om behandling för autism uppges att: ”det finns ingen behandling som kan bota autism”.

Detta är ett helt felaktigt påstående vilket ovan nämna video bekräftar. Jag kan dessutom på ett mycket vetenskapligt sätt visa hur detta går till. Alla Isabelles patientbesök hos mig är filmade. Jag filmar alla mina patienter som ger sin tillåtelse för användning i min undervisning.

Barnkonventionen

Barnkonventionen under kommentarer, punkt 25, säger i klartext, att: ”hälso- och sjukvårdssystemet  bör inte endast erbjuda vård, utan även rapportera rättighetsinskränkningar och orättvisor till berörda myndigheter”. Mig veterligt har aldrig någon myndighet uttalat sig i denna fråga och inte heller försökt åtgärda denna diskriminering.

Homeopati är, över hela världen, en behandlingsform som användes i mycket stor omfattning. Indien har till och med en “homeopatiminister” vid namn Shri Shripad Naik.

Sedan en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i fallet HFD 6634-10 från hösten 2011 är det helt korrekt för legitimerad sjukvårdspersonal att ge homeopatisk medicin.

Domen fastslår att legitimerad personal har rätt att ordinera en alternativ behandling så länge patienten samtidigt får skolmedicinsk behandling och under förutsättning att den alternativa behandlingen är ofarlig.

Eftersom det saknas skolmedicinsk behandling mot tex autism och eftersom homeopati är oskadlig är det fritt fram för alla att vända sig till en homeopat, men då man som icke legitimerad homeopat måste bota utan ersättning kan det vara svårt att hitta en skicklig klassisk homeopat som vill behandla ditt barn om han eller hon är under 8 år.

Försöken att hindra homeopater från hjälpa tex barn med autism utan ersättning hindrar inte bara en framgångsrik yrkeskår från att bota sjukdomar, de förhindras även att verka under fri konkurrens på vårdmarknaden. Sverige är det enda landet i Europa med denna diskriminerande lag.

 

Text: Gunnar Jansson, diplomerad homeopat med 46 års erfarenhet

Textannons: Är du intresserad av att utbilda dig kan du kontakta skolan Nordiska Akademin för klassisk homeopati Nakh.pb.online.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq