Diplomaten Jens Jerndal varnade 2015 för Sverige som proxyland i USA:s krig mot Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Jens Jerndal, 2019
Jens Jerndal, 2019.

Jens Jerndal (1934-2024) skrev flera artiklar om säkerhetspolitik och vad han såg komma. NewsVoice tittar närmare på två artiklar från 2015 som Jerndal skrev om risken med ett svenskt NATO-medlemskap.

Jerndal varnade i artikeln “NATO-medlemskap ingen trygghet för Sverige” att riket utsätts för enorma risker om landet blir en front –  idag kallat uppmarschområde – mot Ryssland åt USA och NATO:

“Om vi går med i NATO, ja då utgör vi både en naturlig krigsskådeplats och ett naturligt angrepps- och ockupationsobjekt för Ryssland, ifall USA:s krigshets leder till ett krig mellan NATO och Ryssland, vilket för övrigt så gott som säkert skulle innebära ett tredje världskrig, och denna gång med kärnvapen. Vems intressen främjar vi alltså, om vi går med i NATO?

– Ja, definitivt inte Sveriges. Vi skulle bara bli ytterligare en “proxy” eller bulvan för USA:s krig enligt ett ofta använt mönster. Någon i främsta stridslinjen utsedd att ta emot de värsta stötarna.”

“Enligt expertkalkyler skulle Sverige i bästa fall, även med ett så förstärkt försvar som vi överhuvudtaget är kapabla till, kunna motstå en rysk (eller för den skull amerikansk) attack i högst några dagar, säg en vecka.”

Detta känner naturligtvis statsminister Ulf Kristersson till och därför tror han att ett amerikanskt kärnvapenparaply, dvs kärnvapen på svensk mark, är en trygghet. I realiteten blir Sverige ett mål för ryska kärnvapen.

Jens Jerndals slutsats 2015 var:

“Låt oss distansera oss så mycket som möjligt från USA och NATO och deras militära installationer, och återgå till den strikta neutralitetspolitik som tjänat oss så väl de senaste 200 åren. Det är bara som ett trovärdigt neutralt land som vi kan gynna världsfreden och undgå att av eftervärlden stämplas som medbrottslingar i alla de krigsförbrytelser NATO och USA gjort sig skyldiga till de senaste decennierna.”

I artikeln “Amerikansk statsterrorism en helig ko som får beta fritt” skriver Jerndal:

“Vi skulle bara bli ytterligare en ”proxy” eller bulvan för USA:s krig enligt ett ofta använt mönster, någon i främsta stridslinjen utsedd att ta emot de värsta stötarna och föra kriget för USA:s räkning. Långt från det egna hemlandet.”

 

Sammanställning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq