Största fångutväxlingen mellan Väst och Ryssland

Den största fångutväxlingen sedan Kalla kriget

publicerad Igår 23:52
- Kristoffer Hell
Torsdagen den 1 augusti 2024 genomförde Väst och Ryssland tillsammans med Vitryssland den största och mest komplicerade utväxlingen av fångar sedan Kalla kriget.
I augusti 2024 genomförde Väst och Ryssland tillsammans med Vitryssland den största och mest komplicerade utväxlingen av fångar sedan Kalla kriget.

Torsdagen den 1 augusti 2024 genomförde Väst och Ryssland tillsammans med Vitryssland den största och mest komplicerade utväxlingen av fångar sedan Kalla kriget 1947-1991.

Tio länder var inblandade, ett av dem var Turkiet på vars internationella flygplats i huvudstaden Ankara utväxlingen genomfördes.

26 personer blev fria. 15 från Ryssland och en från Vitryssland, samt, från Västs sida, 10 ryska medborgare som suttit inlåsta eller varit omhändertagna i USA, Slovenien, Polen, Estland, Tyskland, Norge och Maldiverna.

Ovanligt var att sju av de som släpptes av Moskva var ryska medborgare utan annan nationalitet och som dömts för olika typer av samhällsomstörtande verksamhet, ofta i samband med den framlidne Alexej Navalnys verksamhet, vilket NewsVoice tidigare rapporterat om. De har nu tillfälle att på plats erfara vad som existerar under de fernissor av ”demokrati” och ”frihet” de västliga så kallade demokratierna stoltserar med.

En rysk James Bond

En av de ryska medborgare som kunde återvända hem var James Bond profilen Vadim Krasikov, enligt uppgift officer vid den ryska myndigheten för kontraspionage och som avtjänade ett livstidsstraff i Tyskland för att 2019 i en park i Berlin ha likviderat en sedan decennier efterlyst terrorist vid namn Zelimkhan Khangoschvili — en islamist vars syndaregister innefattade en attack mot en skola i Beslan år 2004 varvid över 334 människor mördades, det flesta av dem barn.

Moskva begärde först Khangoschvili utlämnad, men av oklara skäl vägrade den tyska regeringen. Istället lät den tidigare kanslern Angela Merkel terroristledaren spatsera omkring på Berlins gator som en fri man.

Till slut fattades någonstans i Moskva beslutet att likvidera den internationellt efterlyste barnamördaren. Domen verkställdes av Vadim Krasikov den 23 augusti 2019 runt lunchtid i en park i huvudstaden, blott ett stenkast från Tysklands federala regeringsbyggnad.

Hade Tyskland utlämnat Khangoschvili hade han förmodligen levt i dag. Ryssland har ett moratorium mot dödsstraff och livstids fängelse är det andra terrorister inblandade i Beslanmassakern tidigare dömts till.

Foto på skolbarn dödade i terroristattacken i Beslan 2004. Inklippt: barnens baneman Zelimkhan Khangoschvili.
Foto på skolbarn dödade i terroristattacken i Beslan 2004. Inklippt: barnens baneman Zelimkhan Khangoschvili. Foton: Norska Utrikesdepartementet (Public Domain) och Wikimedia (Fair Use)

Från ”The Americans” till ”The Slovenians”

Fyra andra ryska medborgare som landade i Moskva på kvällen den 1 august var familjen Dultsev, där föräldarna Anna Valerevna och Artem Viktorovitj var illegalister som under antagna namn levde som vanliga medborgare i Slovenien, varifrån de under uppskattningsvis fem år genomförde agentoperationer för Moskvas räkning i Italien, Kroatien och inom övriga EU.

Läsare som sett TV-serien ”The Americans” från 2013-2018 har en uppfattning om hur verksamheten kan ha sett ut.

Just hur brottslig Annas och Artems arbete för Moskva faktiskt var är dock oklart. Enligt lokal media dömdes de i Slovenien blott till fängelse i ett år och sju månader vardera, av vilket de synes ha suttit av den mesta tiden, när utväxlingen skedde.

Familjen Dultsev tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin och chefen för landets utrikesspionage Sergej Narysjkin. I bakgrunden till höger iförd baseballmössa ses Vadim Krasikov. Foton: filmaffisch ”The Americans” och Kreml

Två amerikanska spioner

Två amerikanare som återbördades var Paul Wheelan, 54, före detta marinkårssoldat, och Wall Street Journal journalisten Evan Gershkovich, 33 – båda dömda för spioneri i Ryssland.

Efter fångutväxlingen publicerade RT två videos som uppges visa hur de båda männen mottog hemlig information på USB-minnen sekunderna innan de greps av rysk polis.

Namnen på alla som utväxlades

Här är namnen på alla de som utväxlades (källa Wikipedia).

Släppta av Öst

  1. Lilia Chanysheva
  2. Ksenia Fadeeva
  3. Vadim Ostanin
  4. Evan Gershkovich
  5. Vladimir Kara-Murza
  6. Rico Krieger
  7. Alsu Kurmasheva
  8. Kevin Lik
  9. Herman Moyzhes
  10. Oleg Orlov
  11. Andrej Pivarov
  12. Patrick Schöbel
  13. Alexandra Skochilenko
  14. Demuri Voronin
  15. Paul Whelan
  16. Ilya Yashin
Släppta av Väst

  1. Anna Dultseva
  2. Artem Dultsev
  3. Pavel Rubtsov
  4. Vladislav Klyushin
  5. Vadim Konoshchenock
  6. Vadim Krasikov
  7. Mikhail Mikushin
  8. Roman Seleznev

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq