Glöm aldrig hur Assange behandlats av svenska journalistmobben

publicerad 11 april 2019
- av Torbjörn Sassersson red.
Julian Assange. Foto: Ricardo Pati, Cancilleria del Ecuador. Licens: CCBY-SA2.0, Wikimedia Commons
Julian Assange - Foto: Ricardo Pati Cancilleria del Ecuador. Licens: CC BY SA2.0, Wikimedia Commons
Julian Assange - Foto: Ricardo Pati Cancilleria del Ecuador. Licens: CC BY SA2.0, Wikimedia Commons
Torbjorn Sassersson, 2019. Foto: F. Sassersson
Torbjörn Sassersson, 2019

DEBATT. Assange har under flera år hävdat att USA vill ha honom utlämnad medan flera svenska journalister hånat och kallat honom för rättshaverist och konspirationsteoretiker. Nu har det framkommit att USA den 6:e mars 2018 åtalat honom för "conspiracy to commit computer intrusion". Snart är han utlämnad till USA. Låt oss titta tillbaka på hur illa Assange behandlats av vissa mobbande svenska skrivbordsjournalister. 

Knivarna i ryggen på Assange har haglat från journalister utan respekt för Assanges uthållighet att stå emot en absolut maktsfär som hatar att bli avslöjad. Dessa journalister har ställt sig på denna makts sida istället för att idogt granska makten.

Kontrasten är stor efter att Assange till en början hyllades som pressfrihetens hjälte när Assange och Manning 2010 läckte en video inspelad 2007 som visar hur två amerikanska stridsflygplan av modellen Hercules 130 Gunship (inte Apache-helikoptrar) utrustade med Bushmaster-kulsprutor, attackerar en grupp av civila i Baghdad i tron att de var terrorister. Två Reuters-journalister och flera lika oskyldiga vuxna och barn dödades och skadades.

Några utvalda citat från svenska mobbande journalister:

"Medan Assange klamrat sig fast i chesterfieldfåtöljerna i en engelsk herrgård för att slippa utlämnas till det laglösa landet Sverige (som han vid sitt besök här hyllade för dess rättstraditioner) har hans image förvridits så att han mest liknar en narcissistisk rättshaverist." - Sam Sundberg, SvD

"Wikileaks fyllde en gång i tiden en viktig roll, även om man brast i sitt publicistiska ansvar. Nu har organisationen reducerats till en fanclub för en fåfäng pajas. Samtidigt som Assange är en svuren fiende till USA och dess rättsväsende ser han inga problem med att ha en egen pratshow i en rysk TV-kanal som lyder det gränslöst korrupta enväldet i Kreml." - Ledarredaktionen, Expressen

"Detta är i hög grad Assanges eget fel, som redan från början slog an tonen genom att utmåla Sverige som en lydstat till USA och ett ”feminismens Saudiarabien”. Därmed blev han omedelbart superidol för all världens konspirationsteoretiker, USA-hatare och antifeminister, och därför är det med få undantag förenat med kräkkänslor att läsa artiklar som försvarar Assanges sak..." - Rikard Warlenius, Fria Tidningen

"När det gäller utlämningen till Sverige är dock en helt annan logik i rörelse: konspirationsteorins. Enligt denna är alltihop en politisk process, som syftar till att få Assange utlämnad till USA. Några bevis för denna teori torde knappast stå att finna – men frånvaron av bevis har aldrig varit något problem för konspirationsteoretiker." - Daniel Braw, Helsingborgs Dagblad

"Det är intressant hur öppet konspirationsteoretikerna förutsätter att sammansvärjningarna sker. Inget vet vad som händer med Assange efter förhören, det beror på vad han säger. Men vi kan nog anta att han inte ska släppas över Guantanamo i ett bungysnöre som hålls i av en hämndlysten Hillary Clinton som inget hellre vill än att förstöra en oskyldig mans liv med hjälp av den svenska skurkstat som bara några år tidigare erbjöd Assange serverutrymme och pressfrihet." - Martina Jarminder (insändare), Skånska Dagbladet

Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Priset tar ändå Martin Jönsson numera redaktionell utvecklingschef på DN som inte kan hålla sig från att håna Assange i artikeln "En cirkus utan verklighetskontakt". Han skriver att Assange är en "storhetsvansinnets retoriker" med "ytterst lite kontakt med verkligheten". Jönsson menar vidare att det största hotet mot Assange är Assange själv på grund av "paranoia" och hans "rättshaveristiska karaktär", vilket lett till att Wikileaks i dag är "i ruiner, både ekonomiskt, organisatoriskt och trovärdighetsmässigt".

Så skriver en renodlad mobbare utan medkänsla för någon vars liv och verk slagits i spillror av absolut makt. Jönson helt enkelt älskar att sparka på en liggande människa som han egentligen borde respektera.

Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund var inte lika välformulerad när han twittrade från sin telefon tisdagen den 14 augusti, på arbetstid kl 12:45:

“Sjukt. En fegis som inte vågar få sitt case prövat inför domstol. Om han gjort det han anklagas för är han ett kräk”.

Kristdemokraternas slogan vid tillfället löd: "Ett mänskligare Sverige". 

Sedan ska vi inte glömma Jan Guillou och hans ord om Assange, när han avundsjukt kallade honom för "ett litet äckel utan principer" i sin krönika från 2011. Från att ha varit en svensk presshjälte som tillsammans med Peter Bratt avslöjade IB-affären har Guillou blivit en pompös journalist som hånar andra som lyckats ännu bättre.

Text: Torbjörn Sasersson

Relaterat