Nytt bombattentat i Vinsta – Våldsvågen fortsätter i Vällingby

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 april 2019
- Torbjörn Sassersson red.
Bilverkstaden i Vinsta som drabbas av ett nytt bombattentat. Foto (14 april 2019): NewsVoice.se

Samma bilverkstad i Vinsta som utsattes för ett bombdåd den 27 mars utsattes för ett nytt attentat i natt kl 00:04. Explosionen hördes på NewsVoice lägenhetskontor 450 meter från platsen. “Jag önskar att jag hade någon fiende så jag visste vem det är som ligger bakom. Jag är så jävla irriterad och bitter. Två gånger på två veckor i världens så kallade tryggaste land. Folk får tag på sprängämnen så enkelt”, säger ägaren till verkstaden i Vinsta till Expressen.

Text och foto: NewsVoice, text uppdaterad kl 12:50 | Bild: Bilverkstaden i Vinsta som drabbats av ett nytt bombattentat. Foto: NewsVoice.se

Ägaren berättar att entrén till verkstaden har förstörts och så också 2-3 av hans kunders bilar. NewsVoice skrev om det förra attentatet mot samma bilverkstad som skedde natten den 27 mars. Vid det tillfället fick tre personer läkarvård på plats och två fördes till sjukhus. Ingen har skadats vid nattens explosion, enligt polisen.


Ägaren som kommer från Irak säger till NewsVoice att det är säkrare att bo i södra Irak än i Vällingby. Han berättar att han inte är försäkrad för detta och att förstörelsen nu riskerar att  sänka hans verksamhet.


Våld, bilstölder och rån i Vällingby

Vinsta och Hässelby (Vällingby) är drabbat av en “våg” av våld och kriminalitet de senaste månaderna. NewsVoice har pratat med en butiksägare som blev rånad i början på april i Vinsta. Butiksägaren som vill vara anonym fick en pistol riktad mot sitt huvud medan två andra rånare med kniv tryckte ned en man på golvet. Ägaren fick ett slag mot huvudet.

Två av rånarna flydde över en förskola på Torpamors väg genom att hoppa in över staketet och sedan över på andra sidan. Barn och anställda skrämdes, men ingen skadades eller hotades.

Samma butik rånades sommaren 2018. Den butiksägaren lämnade därefter över butiken som hyresgäst. NewsVoice skrev även om den händelsen.

Handelsbanken i Hässelby Gård rånades den 14 februari 2019. Foto: NewsVoice.se
Handelsbanken i Hässelby Gård rånades den 14 februari 2019. Foto: NewsVoice.se

Den 14:e februari rånades Handelsbanken i Hässelby Gård av flera män som körde rakt in i lokalen med en röd Volkswagen Passat. Två av männen greps efter en större polisinsats med helikopter.

Säljer handgranater på öppen gata

NewsVoice har pratat med en av flera bilägare som fått sina bilar stulna i Vinsta. Det verkar handla om beställningsjobb eftersom enbart dyra bilar eller dyrbara bildelar stulits.

Bilägaren berättar att handeldvapen och handgranater säljs på öppen gata i Tensta, en populärt kallad no go-zone som ligger nära Vinsta-Hässelby. Vapnen används sedan för attentat och rån. Beväpnade säljarna som bär kulsprutepistol av typen “Uzi” kan stå i ett gathörn mitt på dagen och sälja vapen och sprängmedel, säger mannen.

“De senaste åtta åren har våldsdåd med handgranater ökat kraftigt i Sverige. Över hundra incidenter har bidragit till två döda och nio skadade vilket är högt jämfört med andra länder i Europa, visar en ny studie som SVT Nyheter tagit del av.” – SVT

Militär och grannsamverkansprojekt mot våldet

Polisen meddelar undertecknad att de ändå är positiva till om boende startar grannsamverkansprojekt mot brott. De tar även emot tips om misstänkta aktiviteter.

Polisen Kristoffer Boman i Kista, som ligger några kilometer från Vinsta, varnade i februari 2019 på Facebook om det ökade våldet. Ungdomarna är livsfarliga, varnar han. Han uppmanar också vanligt folk att engagera sig. Se video nedan.

NewsVoice talade med en person inom Försvarsmakten som hävdar att det är för sent att vända denna utveckling på kort sikt. Vi får leva med det här nu, menar han. Försvarshögskolan varnade 2018 för att antalet radikala jihadister i Sverige har tiodubblats, men det våld som upplevs i Stockholms förorter verkar ofta vara mest gängrelaterat.

I andra fall handlar det om “kulturkrock” där svensk livsstil inte är kompatibel med de sharialagar som allt mer dominerar i områden som Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Kista, Husby och Akalla, enligt ett reportage av TV4 Kalla Fakta.

“Grova trakasserier, hot och till och med stenkastning. Det är vad kvinnor i vissa svenska förorter utsätts för när dom lever självständiga liv, i strid med grannars informella regelverk om livsstil och klädsel.” – TV4 Kalla Fakta

Stefan Löfven sa i januari 2018 att det kan vara läge att ta in militären i “särskilt utsatta områden” mot gängkriminaliteten.

“Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organiserade brottsligheten ska bort, sade han efter partiledardebatten i riksdagen.” – SVT

En öppen fråga är om folk som bor i dessa utsatta områden i framtiden kommer att begära att militär och militärpolis sätts in. Det kan dock skada den ompysslade “Sverigebilden”, vilket negativt kan påverka landets anseende internationellt (red anm).

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Hur hanterar andra länder dessa problem? Hur tacklar Israel liknande problemen? Behöver vi gå samma väg här?

 • marxistligan brukar ropa om integritet för var och en, alias mänskliga rättigheter på det personliga planet.
  Nu är ju livet en gruppverksamhet och har bryter hela marxistpropagandan samman, eftersom där finns fler fraktioner i livet än “jag”. Slå upp integritet i en stor gammal ordbok.
  Vart tog; familjens integritet vägen? Eftersom integritet betyder obruten, helhet etc. så ser man numera allehanda förvrängningar och substitut av just skapandet av nya individer.
  gruppers integritet? idrottsklubben, firman, förbund etc.
  Kulturers integritet?
  [kommentaren drar iväg off topic, raderat]

 • Etablissemanget har kapitulerat. Det är ok trots Löfvéns svammel. Det finns ingen politisk vilja. 10.000 nya poliser löser inte de kriminella problemen, de kommer att öka med nya krav på fler poliser. Ett pyramidspel
  där offren accepteras. Befolkningen och politiker är överens, så vill vi ha det.

 • Känns för jävligt att de som skapat detta inte behöver ligga med problemen. De som är ansvariga bor i dyra villor i fina bostadsområden (snart “gated communities”) eller i fina lägenheter i stan.

  Tidigare var det mesta våldet i Stockholms City. Nu har vi lågintensiva förortskrig och där bor inte Stefan, Fredrik, Margot och Annie mfl som sitter tryggt medan de idealiserar Sverige.

  Ska man bli behöva bli dödad av en förlupen kula eller ett granatsplitter?

 • Som man bäddar får man ligga, säger ett gammalt talesätt.

  Inga andra kommentarer egentligen nödvändiga.

  • Precis så är det Jan. Snart briserar väl en bomb i Sundbyberg, där jag bor.

   Men jag har iag inte i valet röstat för att ha det såhär, även om jag blir träffad av en kula, förlupen eller ej.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *