Parler tillbaka online efter att ha blivit utslängd av IT-jättarna

publicerad 16 februari 2021
- Sanja Juric
Parler. Shutterstock.com
Parler. Shutterstock.com
Parler. Shutterstock.com

SOCIALA MEDIA. Efter att IT-jättarna slängde ut Parler förra månaden, är Parler tillbaka online. Det var i kölvattnet av Capitolium-upploppen som den sociala medie-appen Parler blev anklagad för att ha tillåtit planeringen av attacken av amerikanska kongressen på sin plattform.

Parler grundades 2018 och dess popularitet ökade snabbt med miljontals användare som lockades till appen efter att Twitter valde att stänga av Donald Trumps Twitterkonto i början av året. Appens mindre restriktiva regler tilltalade den alltmer växande antal missnöjda användare som valde att migrera från Twitter och Facebook. 

Amazon Web Services stängde ner appen från sina molntjänster i januari, något som både Google och Apple hakade på. Efter beslutet att stänga av Parler, sa Apples talesman till Fox Business, att det inte finns plats på Apples plattform för hot om våld och olaglig aktivitet. Parler hade enligt företaget inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att stoppa spridningen av dessa hot. Andra menar att det bara handlade om svepskäl eftersom både Twitter och Facebook selektivt tillåter både våld och uppviglande innehåll.

Läs mer: Project Veritas avslöjar att Twitter ska öka censuren globalt

Den tillfälliga vd:n Mark Meckler bekräftade i måndags att appen fungerar nu via en ny server och en del användare har redan loggat in. We will not be cancelled. Welcome back to Parler”, stod det att läsa i ett av inläggen på plattformen, enligt RT. Data från webbplatsen visade att den är ansluten till CladRoute, ett Cleveland-baserat företag och SkySilk Cloud, ett webbhotell i Los Angeles, skriver CBS Local Los Angeles.

“When Parler was taken offline in January by those who desire to silence tens of millions of Americans, our team came together, determined to keep our promise to our highly engaged community that we would return stronger than ever,”Mark Meckler

Webbplatsen som gick online i februari stötte på en del tekniska problem och användarna rapporterade under veckan att deras tidigare inlägg inte fanns kvar, oavsett inläggens natur.

Text: Sanja R. Juric

Källor och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Parler
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *