SVT använder numera Göbbels metoder mot alternativmedia

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 20 februari 2021
- Jan Norberg
Joseph Goebbels kollar på SVT. Montage: NewsVoice baserat på arkivfoto, public domain och bild från SVT.

DEBATT. “När den tyska nazistregimen under Hitler skulle få alla medborgare att sluta upp bakom deras sjuka ideologi så använde de fler än en metod för att övertyga sina undersåtar.” Det skriver Jan Norberg med anledning av den nu pågående striden mellan alternativmedia och Myndigheten för Press Radio och TV (MPRT).

Text: Jan Norberg | Bild: Propagandaminister Joseph Goebbels kollar på SVT. Montage: NewsVoice baserat på arkivfoto (public domain) och bild från SVT Kulturnyheterna.

Göbbels propagandaministerium kunde fortsätta sin retorik ända fram till den oundvikliga katastrofen. Vi minns alla när han i krigets slutskede höll sitt svavelosande och brinnande anförande inför en mentalt stukad och krigstrött befolkning. ”Wollt Ihr den totalen Krieg?”, varpå massorna, mot bättre vetande och allierade bombningar dag som natt, ställde sig upp och gav sitt stående bifall.

Jag har följt striden mellan de fria medierna, eller alternativmedia som en del föredrar att kalla det, och MPRT. Det som slår en är hur den skattefinansierade radion och televisionen noggrant hörsammat den socialistiska regimens begäran om eldunderstöd. SR, SVT och TV4 rycker då som de lydiga stödtrupper de är snabbt ut med sitt grövsta artilleri. Strategins essentiella mål är att den breda folkmassan skall övertygas om vad som är rätt och vad som är fel, när en statlig myndighet ägnar sig åt förföljelse av oliktänkande individer och mediala aktörer.

SVT, SR och TV4 följer sitt ledarskap till fronten på samma sätt som när Hitlers nazistregim mobiliserade sina barn och gamla att försvara Berlins östra front i krigets sista skälvande minut.

Avslöjande: SVT:s Per Andersson producerar fejknyheter för att rädda MPRT

Mot bättre vetande och väl medvetna om att undergången var oundviklig satt den långa och intensiva hjärntvättens effekter mycket djupt i deras sinnen i en befolkning som alltid följt sina ledares försäkringar om att det är för deras egen säkerhet som de nu måste ställa upp på regimens alltmer ohållbara argumentation, Für Ihre Sicherheit!

Att systemmedia, vars bidragsfinansierade verksamheter hjälper dem att öka sina profiter på sista raden i respektive årsbokslut, är Shibsted och Bonniers sätt att slippa dela med sig av skattebetalarnas bidragsmedel. De gör allt i sin makt för att förgöra konkurrens från en alltmer ökande krets av nya och fria mediekanaler Det är ju bara ett utslag av penningdriven lojalitet med sina socialistiska välgörare i Regeringen.

På samma sätt som när de tyska medierna under andra världskriget lojalt hyllade den nazistiska regimen så genomför nu tex Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter sina drev mot alternativmedia. Amanda Lind kan nästa gång hon uttalar sig lika gärna säga det fullt ut: ”Ni skall inga andra Gudar hava jämte mig”!

Jag hade för en tid sedan bestämt mig för att inte skriva fler artiklar för NewsVoice, men jag är inte sämre karl än att jag kan ändra mig. Torbjörn Sassersson ska ha all cred han kan få av sina läsare för att han tagit upp kampen mot denna korrupta del av medieutbudet i Sverige som nu försöker krossa honom.

Alla ni som läser detta borde därför nu träda fram och aktivt stötta NewsVoice med era ekonomiska bidrag så att Torbjörn Sassersson kan fortsätta försvara den åsikts- och yttrandefrihet som etablissemanget via uteblivet redaktionsstöd nu gör allt för att tysta.

Vill ni läsare ha kvar NewsVoice som en fri och obunden mediekanal så är det nu Ni alla behövs. De vilka inte har pengar att stötta med kan i alla fall verbalt på olika sätt göra era stämmor hörda. Det som nu pågår är inget annat än ett veritabelt krig mot åsikts och yttrandefriheten.

Text: Jan Norberg

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Leif, varför förklarar du inte för oss andra vad som står i denna Hasbara handbook??

  Jag vill att du Leif är mer pedagogisk när du refererar till böcker eller länkar. Minns jag inte fel så är, eller har varit, lärare så du om någon borde ju kunna presentera och förklara istället för att bara skriva kryptiska kommentarer.

 • Bara kunskapen hur det står till inom MSM och vilken regelbok de arbetar efter så är ju mycket vunnet.

  Finns något som heter “Hasbara handbook” som en del använder sig av.
  I denna finns många tips som kan tillämpas i vårt intellektuella försvarskrig.

  LeifB

 • Här något helt i linje med Norbergs artikel:

  “Böter eller till och med fängelse för journalister som avslöjar korrupta politiker. Det kan bli verklighet i Sverige efter nästa val om regeringen lyckas med sitt förnyade försök att få igenom långtgående inskränkningar av tryck- och yttrandefrihetsgrundlagarna.
  – De har varit oerhört ettriga, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till Samhällsnytt.”

  “Han tar som exempel att en journalist som skriver om korrupta politiker efter valet nästa år skulle kunna bli åtalad och dömd för det, om grundlagsskyddet för honom som journalist tas bort.”

  https://samnytt.se/regeringens-nya-censurlag-journalister-som-avslojar-korrupta-politiker-riskerar-fangelse/

  Det är därför Socialdemonkraterna är ett problem i samhällskroppen.

  • Det är trots allt ganska svårt för gemene man och inse vad som pågår just här och nu samt vad det kommer att leda till i förlängningen.

   Det brukar dock alltid vara bra att titta bakåt i historien då vi aldrig verkar kunna lära oss av historien.

   Det är ju hur enkelt som helst se hur dagens regering på alla sätt uppträder som nazisterna gjorde under sin storhetstid.

   Då det gäller din kommentar betr möjligheten att bestraffa journalister så behövs nog inte denna nya lagstiftning.

   Även om mitt svar på din länk delvis hamnar lite off topic så väljer jag att publicera en intressant skriftväxling där FHM:s mediahantering styrs av fd militär med bakgrund oxå inom SVT. Får han härja som han vill behövs ingen ny lag!!

   1. FHM-chefens hyllning: ”Det är tack vare medierna som vi nått våra mål”
   2. Publicerad: 15 Februari 2021, 07:56, Dagens Media
   3.
   4. Christer Janson, presschef på FHM, är nöjd med mediernas insatser under pandemin, samtidigt som han konstaterar att det inte varit friktionsfritt. ”Flera av våra medarbetare har mött arga reportrar. En del har sagt att vi är inkompetenta. Då har jag talat med deras chefer och det har alltid löst sig. Journalisterna verkar ha tuffa arbetsförhållanden”, säger han.
   5.
   6. Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson är mycket nöjd med hur medierna vidarebefordrat budskapen. ”Vi har tillsammans förändrat samhället utan tvångsmedel”, säger han.
   7.
   8. Ämnen i artikeln:
   9.
   10. coronaviruset
   11. Christer Janson kommer ursprungligen från Smittskyddsinstitutet och som i januari 2014 gick upp i den nyskapade Folkhälsomyndigheten. Christer Janson var med från starten. Men längre tillbaka i tiden var han journalist på både SR och SVT. Därefter jobbade han inom Försvarsmakten med det han kallar ”psykologiska operationer”.
   12.
   13. – Det handlade om hur vi ska skydda Sverige mot påverkanskampanjer. Den erfarenheten har jag haft nytta av i mitt nuvarande jobb.
   14. FHM fick i mars förra året regeringens uppdrag att snabbt stärka informationen ut till allmänheten. Då hade man på eget initiativ redan börjat förbereda arbetet med att införa regelbundna pressträffar. Det råder ingen tvekan om att Christer Janson är nöjd med myndighetens insatser.
   15. ”Vi har tillsammans med medierna som rapporterat från pressträffarna förändrat samhället utan tvångsmedel”
   16. – Vi startade då det fanns ett enormt informationsvakuum. Det var ju ett nytt virus. I dag känns som en stor framgång att så många har lyssnat. Att ha regelbundna pressträffar var absolut det bästa sättet att nå ut.
   17. Fick ni ut den information ni ville?
   18. – Svår fråga, men jag vill påstå att våra grundbudskap trängt igenom: Att hålla avstånd och skydda äldre. Att stanna hemma när du är sjuk. Och om möjligt att jobba hemma.
   19.
   20. – Vi har tillsammans med medierna som rapporterat från pressträffarna förändrat samhället utan tvångsmedel.
   21. Vad har medierna betytt?
   22. – Utan mediernas rapportering hade vi inte lyckats. Det är ju tack vare medierna som vi nått våra mål. Ibland hade vi enligt MSB 1,5 miljoner som lyssnade och tittade.
   23. Christer Janson pekar på FHM:s egna undersökningar som visar att medierna spelar en central roll. Inte oväntat vänder sig allmänheten till medierna först och inte till myndigheterna.
   24. – Det märks på våra presskonferenser att det är de etablerade medierna som mest intensivt följer vår information.
   25. – Vi har levt efter principerna om öppenhet och tillgänglighet, fortsätter Janson. Det har medierna uppskattat, och allmänheten.
   26. Vad har du fått för reaktioner från medierna?
   27. – I början fanns det protester från SVT och TV4. De var oroliga för den tekniska kvalitén. Det fanns diskussioner vem som skulle få ställa frågor först. Men det har lugnat ner sig.
   28. FHM har prioriterat de stora medieföretag som ligger i direktsändning. Oftast SVT, TV4 och SR.
   29. – Sedan tar vi också hänsyn till hur stor publik man har, säger Christer Janson Sedan kommer de andra och till slut lokala medier. Det är nästan alltid någon som är missnöjd varje gång. Man vill ju vara först.
   30. Christer Janson konstaterar att det under våren kunde vara mellan 40 och 50 journalister som följde pressträffarna. I dag och utan fysisk närvaro är det mellan 20 och 25 journalister. Det råder krav på presslegitimation.
   31. Hur har mediernas skött sitt informationsansvar?
   32.
   33. – Jag tycker att det generellt har fungerat bra.
   34. Har media genom frågor förändrat eller påverkat era målsättningar?
   35. – Det kan jag inte säga. Vi försöker svara på allting. Det vi säger baseras ju på fakta och jag känner mig trygg i det.
   36. ”Flera av våra medarbetare har mött arga reportrar. En del har sagt att vi är inkompetenta”
   37. Mediernas granskningar, vad tycker du om dessa?
   38. – Vi lade ner många timmar på att hjälpa Uppdrag Granskning. Vi fick möjlighet att bemöta. Men det blev en del missförstånd som att vi ansvarade för allt, vilket vi ju inte gör. Regionernas ansvar glöms bort ibland. Men det var något Uppdrag Granskning inte ville lyssna på alls. Och när programmet diskuterades i radions Studio 1 fick vi inte vara med. Det tyckte jag var fel.
   39. – Sedan kan jag ju konstatera att många journalister jobbat hårt länge. Det har ibland blivit irriterad stämning. Flera av våra medarbetare har mött arga reportrar. En del har sagt att vi är inkompetenta. Då har jag talat med deras chefer och det har alltid löst sig. Journalisterna verkar ha tuffa arbetsförhållanden.
   40. Christer Janson pekar också på att FHM:s informatörer jobbat non–stop sedan mars förra året. Då var han presschef i en grupp på fyra personer. I dag har styrkan nästan tredubblats till elva medarbetare.
   41. Vad kunde ni ha gjort bättre?
   42. – Vi borde varit tydligare med ansvarsfördelningen och vilka lagar som gäller. Och så skulle jag anställt fler medarbetare tidigare.
   43. När det gäller media, vad är du kritisk till?
   44. – När det blivit faktafel, till exempel i en del ledarkommentarer så har det nästan varit omöjligt att få det rättat. Det har exempelvis gällt det här med ansvarsfördelningen, att vi på FHM inte ansvarar för allting.
   45.
   46. Du sade tidigare att du haft nytta av din erfarenhet från försvaret och hur man bedriver påverkanskampanjer, hur då?
   47. – Jag har alltid fingret uppe i luften och försöker förstå det som diskuteras i etablerade medier och inte minst i sociala medier. Jag försöker se om det kan vara frågan om planerad desinformation, kanske från främmande makt. Jag säger inte att det är så men jag vet ju att de riskerna finns.
   48. Till slut får Christer Janson kontrollera sina citat och kommentera kritik som riktats mot FHM för felaktigheter och missbedömningar, till exempel att man hävdat att det inte blir någon andra våg. Svaret kommer på mejl:
   49. ”Det är väldigt kopplat till expertkunskap om smittspridning tycker jag. Jag tror hela Europa väntade sig en så kallad klustersmitta. Även vi. Men vi har inte räknat bort en andra våg i någon rapport vad jag vet.”
   50. Dagens Media har också frågat MSB, Socialstyrelsen och regeringen om deras syn på mediernas roll i pandemibekämpningen. Utfallet är klent, alla duckar frågorna:
   51. – Att som myndighetsföreträdare recensera hur medier sköter sitt uppdrag vore olämpligt, säger Socialstyrelsens presschef Maria Gåsste. De granskade bör inte betygsätta granskarna. Det är en fråga för andra, bland annat forskningen.
   52. Kan du ge något exempel på att medier försvårat ert uppdrag?
   53. – Nej.
   54. Vad kan du i efterhand önska att ni gjort annorlunda i ert informationsarbete?
   55. – Det finns alltid saker vi kunde gjort annorlunda och bättre. Vi har löpande dragit lärdomar och utvecklat vårt arbete och alla insikter är inte gjorda ännu. Så här finns mycket lärande kvar.
   56. Så här säger Anna Wennerström, pressansvarig på MSB:
   57. – Vi har som princip att inte recensera hur andra sköter sitt uppdrag, varken journalister eller andra yrkesgrupper eller enskilda yrkesutövare. Vad gäller vårt eget kommunikationsarbete under pandemin så är inte heller den frågan möjlig att besvara eftersom vi jobbar i nära samverkan med andra – ibland blir det bra, ibland blir mindre bra och vi identifierar saker vi behöver ändra allteftersom. Generellt törs jag som pressansvarig för MSB dock påstå att den svenska journalistkåren gör ett bra jobb och att vår uppgift är att se till att få fram svar oavsett vad vi tycker om frågeställningen eller frågeställaren.
   58.
   59. Till sist Sofia Sjöman Waas, Regeringskansliets presstjänst:
   60. – Tack för din fråga till Regeringskansliet om medverkan i er undersökning. Vi avstår från att besvara frågorna.
   61.
   62. JAN SCHERMAN
   63. Diversearbetare inom media
   64. LEIF HOLMKVIST
   65. reporter

   • Tack Jan Norberg för denna eminenta genomgång. Svensk valboskap har sig själva att skylla för så här har det sett ut länge och det kan vi tacka Akademikerna för. Det är deras fel inte vårt nej för vi har gjort vad vi kunnat och röstat på men det har inte hjälpt alls så skyll inte på oss besökare som läser och kommenterar här, vi har alla gjort vårt i upplysningsarbetet. Och till vår hjälp har vi haft övrig fri media både bidragstagare och sk? oberoende media.

    Tack Jan, den sved men den tog där den skulle, piken alltså, men det hjälper tyvärr inte. Så jag lutar mig tillbaka här i soffan och drömmer om en framtid då allt detta är förbi och att någon annan tagit över soffplatsen som vissa som har åsikter här förmedlar till oss som har vaknat, eller har vi det?

    • Kjell, din avslutande fråga är det vi alla måste kämpa för.

     Det är en bråkdel som vaknat, de flesta förstår inte ens hur hjärntvättade de är.

     För egen del är jag tyvärr rätt så pessimistisk inför framtiden.

     Om vi inte ens kan inse faran av att låta Riksdagen för ett tag sedan i all tysthet rösta igenom en pandemilag (undantagslag) som i praktiken upphäver grundlagen så är vi mycket, mycket illa ute.

     Inte ens Hitler kunde så enkelt upplösa tysk lagstiftning med så små medel.

     Han blev ju tvingad att tända eld på Der Reichstag för att snabbt skapa undantagslagar vilket gjorde honom till diktator.

     Huvudsaken verkar vara att Svensson kan ta plats i fredagssoffan och titta på Idol, Lets Dance och andra fördummande program.

     Suck!!!!

 • Bra Norberg. Har raderat alla off topic kommentarer inkl en av mina egna.

  Ämnet är som ingressen (och rubriken) beskriver: ““När den tyska nazistregimen under Hitler skulle få alla medborgare att sluta upp bakom deras sjuka ideologi så använde de fler än en metod för att övertyga sina undersåtar.” Det skriver Jan Norberg med anledning av den nu pågående striden mellan alternativmedia och Myndigheten för Press Radio och TV (MPRT).”

 • Varför kan inte vissa kommentatorer hålla sig till ämnet?

  Det är så jävla tröttsamt att vissa drar ned i off topic diket omgående, det tillför inte detta viktiga ämne ett dugg!!!

  Skärpning !!!

 • Personligen så har jag inte haft eller kollat på TV i över 10 år och fram tills förra året så trodde jag genuint att tv:n var ett ting av det förflutna. “Säkerligen så har de flesta insett vid nuläget att TV:n endast är en källa av hypnos & propaganda” – var mina ungefära tankar runt början av 2020.

  Herrejösses vad fel och out of touch jag var. Tydligen så håller denna propaganda maskin fortfarande ett starkt grepp på stora delar av befolkningen som fortsatt är ignoranta om dess sanna syfte. I tillägg till detta så har man även ett konstant flöde av propaganda tillgängligt via sina “smart” telefoner som samlar all form av data du kan föreställa dig för att bättre förstå sig på dig, dina betéenden och mänsklig psyokologi i syfte av att behålla sitt järngrepp över våra perspektiv och sättet vi upplever vardagen på.

  [Kommentar raderad – off topic]

 • Mycket bra beskrivning och gemensam nämnare att vi alla måste stå upp för yttrandefrihet.

  “Vill ni läsare ha kvar NewsVoice som en fri och obunden mediekanal så är det nu Ni alla behövs. De vilka inte har pengar att stötta med kan i alla fall verbalt på olika sätt göra era stämmor hörda. Det som nu pågår är inget annat än ett veritabelt krig mot åsikts och yttrandefriheten.”

  Alla kan tex nominera Torbjörn till IVAs pris inom ramen för “att premiera ett vetenskapligt synsätt i media samt för excellent journalistik om vetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap – i en tradition av upplysning, folkbildning, förklaringsdjup, framtidstro och integritet.

  https://www.iva.se/publicerat/nominera-till-ivas-pris-for-vetenskaplighet-inom-journalistiken-2021/

 • “Varbölden” har väl redan brustit?

  Vanligtvis gillar jag inte liknelser med Nazityskland! Det gör det hela så urvattnat när människor säger att de hör stöveltrampet när Åkesson säger sig gilla köttbullar bättre än falafel…

  Men här tycker jag det dock är befogat. Som elöverkänslig så var det längesedan jag insåg hur jävla ruttet Sverige är. Läste samtliga av våra myndigheters så kallat “vetenskapliga” rapporter, och förstod inte först varför medierna teg. Dimmorna skingras, och idag är det väl ingen överraskning när allt kommer upp. Men visst stinker det!

  Och visst sitter de mitt i skiten!
  https://www.svt.se/kultur/myndighetens-forslag-vilseledande-journalistik-ska-nekas-mediestod

  Ska bli intressant att se hur MPRT ska ta på sig rollen som publicist. Att ifrågasätta kompetensnivån på deras handläggare är tydligen kränkande. Och nu ska de avgöra vad som är “vetenskap” och inte. Vilket oerhört förtroende man får för dessa människor! Man kan inte längre styra alla publicister, så nu får man inrätta en publicist myndighet. En överste publicist. Ja varför inte Göbbels myndigheten? GD, Göbbels damen…

  Nej förlåt, nu ska vi väl inte använda socialist retorik. Det behövs väl inte?

  Men måste erkänna att jag tycker det är underhållande när människor skall försöka förklara varför censur, diktatur, smutskastning och förtalskampanjer utförda av människor med noll kompetens skall ses som “ansvarstagande” demokrativurmare i ett upplyst samhälle.

  Förmodar SÄPO stod för “dataintrånget”, om det nu ens förekom något? De dolda hoten är ju alltid bäst, då behöver man aldrig lägga fram några bevis på sina anklagelser. Kan man inte vinna striden med ärlig och öppen debatt, så får man naturligtvis ta till de knep man har. Sista kortet är alltid anklagelser om lagöverträdelser, som sedan aldrig styrks.

  Känns som att det börjar bli lite ansträngt att hålla tillbaks sanningen nu!

  Hmm, “rent principiellt” vore det kanske bra om våra myndigheter började med lite “ansvarstagande” för sina handlingar?

  Men så är ju också Sverige Nickedockornas Rike. Bekvämlighetens himmel! Ynkryggarnas
  paradis! Tig och låt gå så bli nog allt bra till slut. Ja det har ju funkat så bra tidigare i historien när enskilda tagit på sig rollen som sanningsministerium. Suck!

  Fortsätt dränera varet så kan Sverige läka sen.

 • Är det defaitistiskt att föreslå att låta den socialistiska VARBÖLDEN brista?
  Stanken och skiten är väl av övergående natur?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *