NewsVoice omnämns i DN Debatt – Var går gränsen för brottsliga åsikter?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 juli 2021
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson, 13 juli 2021. Foto: Selfie
Torbjörn Sassersson, 13 juli 2021

Nils Funcke som tidigare varit utredare på Yttrandefrihetskommittén och journalist på DN anser att myndigheter inte ska försöka styra kulturyttringar, som tex vad medier skriver. Trots denna självklarhet styr idag mediemyndigheten MPRT vilka medier som ska få stöd eller inte, baserat på MPRT:s åsikter om vad som är “bra” nyheter och “godkända” åsikter.

Ungefär så argumenterar Funcke på DN Debatt i artikeln: “Så har politisk styrning blivit ett hot mot fri opinionsbildning”. NewsVoice nämns som ett exempel på hur MPRT missbrukar sin makt.

Text: Torbjörn Sassersson

Nils Funcke anser att politisk styrning skadar fri opinionsbildning, att så sker i dagens Sverige. Det finns många exempel på att Regeringen och politiskt tillsatta tjänstemän styr medierna. En tidigare anställd på SVT berättar för NewsVoice att denne under sin anställning läste fax mellan SVT och Regeringen där det framgick att personer på Regeringskansliet strök vad som ansågs vara olämpligt att sända i det planerade programflödet på SVT.

Ett annat exempel är sajten Faktiskt.se som var en liten regeringsstyrd trollverkstad lanserad inför valrörelsen 2018 med uppdraget att bedöma vad som var godkända nyheter i Sverige. Alla förstod snabbt att det handlade om att säkra sossarnas valseger. Faktiskt.se blev dock ett kortlivat mediesamarbete mellan SVT, SvD, DN, SR och KIT från mediehusen Bonnier och Schibsted. “Sanningsministeriet” fick 1,9 miljoner kronor av Staten via Vinnova. Livslängden var kort. Projektet gillades inte ens av etablissemanget.

Martin Jönsson - Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Martin Jönsson – Foto: Jarle H. Moe. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Så här skrev sanningskommissionären Martin Jönsson på DN när han argumenterade för sina baby Faktiskt.se:

“De etablerade medierna har resurserna, kompetensen och det uttryckliga uppdraget att förmedla en relevant och korrekt bild av verkligheten. Det gör medierna till en elit på nätet, ett etablissemang.”Journalisten

NewsVoice och Nya Dagbladet var då snabba med att lägga upp en motpol på domänen Faktiskt.eu. Åtgärden gjorde naturligtvis de som låg bakom Faktiskt.se mycket upprörda.

Vi skrev till vårt försvar att det även måste finnas utrymme för oberoende aktörer att kunna presentera sina granskningar och slutsatser, allt för att säkra både yttrandefrihet och pressfrihet. Omvärlden måste också tillåtas få genomföra faktakoll på jönssoneliten.

Nu senast 2021 fick inte NewsVoice innovationsstöd från MPRT inte långt efter att NewsVoice 2020 även fick avslag för redaktionsstöd från samma myndighet. MPRT:s motivering till att vi inte får stöden kan sammanfattas med att MPRT (läs Georg Lagerberg) anser att NewsVoice inte är tillräckligt vetenskapligt samt sprider konspirationsteorier, men att beslå NewsVoice med dessa påståenden handlar egentligen om att några beslutsfattare inte gillar att vi existerar och att vi löpande publicerar fakta och åsikter från mycket kunniga forskare, läkare och experter vars slutsatser avviker från narrativen.

Lejonparten av mediestöden hamnar istället i knät på de stora regimvänliga drakarna. I en kommentar efter Funckes debattartikel på DN Debatt skriver Reza Nasouri Tehrany följande:

“Att mediestödet i stort ges till etablerade mediebolag med goda vinster genom reklam och abonnemangs intäkter, som DN, SVD, AB, Expressen osv……. är inget annat än skam. Sedan att vägra stöd till mindre medier eftersom de har åsikter i vissa ämnen eller publicerar vetenskap av andra forskare som kommit till resultat som skiljer sig från vad man bestämt är rätt och obestridligt, är inget annat än att påtvinga censur och brott mot demokratins mest grundläggande värderingar”.

Vi tackar för den pricksäkra kommentaren. Vi hade inte kunnat formulera den bättre. Jag tycker själv att mediestöden ska avskaffas (eftersom dessa missbrukas) så att alla medier får arbeta utifrån samma marknadsekonomiska villkor. Newsvoice.se som jag grundade 2011 har mot alla odds överlevt utan mediestöd. “Godkända” medier som tex Tempus, som fått indragna mediestöd, gick i konkurs för att de fuskade till sig stöd och för att de gjort sig beroende av fuskstöden.

Nils Funcke (1953-) journalist, författare, publicist och expert i yttrandefrihetsfrågor. Foto: Arild Vågen. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons.

Att förbjuda felaktiga åsikter – en frestelse för jönssoneliten

Det tornar det upp sig mörkare moln på vår framtidshimmel. När ska MPRT eller några enstaka, bullriga och illasinnade politiker få för sig att vi på NewsVoice publicerar “brottsliga” åsikter? Vi har känt denna skugga falla på oss under en längre tid. Nils Funcke (Nilsfuncke.se) verkar ha uppfattat samma sak (i vår tolkning).

“Myndighetens uttolkning av regeringens förordning ledde till att Mediestödsnämnden nekade webbtidningen Newsvoice stöd eftersom den publicerat ”artiklar med ett innehåll som inte förefaller grundas på vetenskap eller fakta”.
Vi har fått en statlig prövning av vad som ska anses utgöra fakta och vetenskap.
Återstår att se var myndigheten drar gränsen för brottsliga yttranden”,
skriver Nils Funcke i DN Debatt.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq