Statens trollfabrik Faktiskt.se är lanserad

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 april 2018
- NewsVoice redaktion
Faktiskt.se och Faktiskt.eu - Montage: NewsVoice.se
Faktiskt.se och Faktiskt.eu - Montage: NewsVoice.se
Faktiskt.se och Faktiskt.eu – Montage: NewsVoice.se

OPINION. Idag lanseras Faktiskt.se ett mediasamarbete mellan SVT, SvD, DN, SR och KIT från bla mediahusen Bonnier och Schibsted. Detta “Sanningsministerium” har redan fått 1,9 miljoner kronor av Staten. Samtidigt puttades Faktiskt.eu ned på Google genom misstänkt sökmotormanipulation. 

Trots att Faktiskt.eu lanserades den 10 april, ett samarbete mellan oberoende medier och sakkunniga, två veckor innan det statligt finansierade Faktiskt.se hittas inte Faktiskt.eu på Google vid sökning på ordet “faktiskt”. Även de artiklar i NewsVoice och Nya Dagbladet som publicerats om Faktiskt.eu har märkligt nog åkt ned och dolts bland sökträffarna.


Det är fullt möjligt att de stora aktörerna bakom statens mediasatsning Faktiskt.se ligger bakom en manipulation av Googles sökträffar så att Faktiskt.eu ska begravas längre ned i sökmotorns sökträfflista.


Jag har arbetat med SEO (sökmotoroptimering) och ORM (Online Reputation Management) på webben sedan 2010. Att DN och Expressen tidigare lyckats utöva påtryckningar på Google är ett känt faktum efter att Google tog ned medborgarinitiativet Granskning Sverige från YouTube, videokanalen som Google äger.

Vi är grundarna bakom Faktiskt.eu

Bakom Faktiskt.eu finns NewsVoice och Nya Dagbladet, två oberoende medier och med på tåget finns några faktagranskare som valt att vara anonyma, kanske beroende på rädsla för repressalier från “maktmedierna”.

När vi lanserade Faktiskt.eu förstod vi att det skulle väcka ont blod hos aktörerna bakom Faktiskt.se och det kan vi förstå. Först och främst var vi två veckor före dem i lanseringsdatum och våra granskningar kommer fram till andra resultat som sticker i ögonen på mediahusen SVT/SR, Bonnier och Schibsted. Dessutom går det inte att varumärkesskydda ordet “faktiskt”.

Initiativtagaren Martin Jönsson bakom trollfabriken Faktiskt.se anser sig tillhöra en elit

Förmodligen anser Martin Jönsson som är initiativtagaren bakom trollfabriken Faktiskt.se och utvecklingschef på DN att hans baby vet bäst om vad som är falskt och sant. Jönsson slår ifrån sig kritiken mot att Staten går samman med massmedier för att peka ut vad som ska vara “sant”. Han säger till tidningen Journalisten:

Martin Jönsson - Foto: Mikael Gronberg, pressfoto, public service
Bild: Martin Jönsson – Foto: Mikael Grönberg, pressfoto, public service

“Vi är ett etablissemang. Men det betyder inte att vi ska ge oss in i ett retoriskt krig mot folket.”  …
“De etablerade medierna har resurserna, kompetensen och det uttryckliga uppdraget att förmedla en relevant och korrekt bild av verkligheten. Det gör medierna till en elit på nätet, ett etablissemang”, menar Martin Jönsson.

Där satt den. Martin Jönsson anser att han tillhör en elit och att det är helt okey att hans “etablissemang” ska ligga med Staten och det får dessutom inte samexistera flera versioner av något som heter faktiskt när Staten och massmedier sitter i samma roddbåt.

Johannes Nesser på Journalisten skriver i artikeln: “Kriget om sanningen kan börja. Faktiskt.” att när mediejättarna först presenterade samarbetet Faktiskt.se möttes det av kritik. Martin Aagård på Aftonbladet Kultur menar att Faktiskt.se är ett överilat samarbete och en onödig ”punktmarkering av skräp som flyter runt i sociala medier”.

Journalisten Lars Truedson säger till Journalisten.se:

“Nåja, det är väl bra att samarbeta om gemensamma metoder för att motverka desinformation, medger han. Men de där 1,9 miljoner kronorna som Vinnova skjuter till för projektet borde medierna ha struntat i.” … “Ni kommer att ångra att ni tog emot pengar från staten”.

Den tyngsta kritiken mot det statliga Faktiskt kom från Utgivarnas VD Nils Funcke som varnade för att man ”etablerar vanföreställningen att etablerade medier är en del av etablissemanget”, citerar Journalisten.

Funcke visar därmed att han är vid sina sinnens fulla bruk.

Ola Nilsson - Pressfoto: Trelleborgs Kommun, AV-Media
Ola Nilsson – Pressfoto: Trelleborgs Kommun, AV-Media

Ola Nilsson på Trelleborgs kommun skjuter liten giftpil

Än så länge har Martin Jönsson valt att ligga lågt kring att kommentera Faktiskt.eu, som skulle kunna bli en folklig framgång (om inte Google manipulerats), förmodligen för att inte göra reklam för en konkurrent.

En person som dock passade på att försöka skjuta ner Faktiskt.eu är Ola Nilsson som skriver för bloggen Pedagog, en subdomän på kommunen Trelleborgs hemsida. Nilsson sitter på AV-Media som är bildningsförvaltningens pedagogiska och tekniska medieresurs.

Ola Nilsson menar att Faktiskt.eu är fejk. Han skriver:

“Sajten [Faktiskt.se] är ännu inte publicerad men har redan nu fått en fejk-kopia i form av en sida med samma namn, men med en annan toppdomän, eu istället för se.”

Ola Nilsson lyckades lista ut ägaren bakom domänen Faktiskt.eu och han uppger att denne ägare: “driver bl.a. alternativmedicin och konspirationssidan Newsvoice”. Nilsson uppmanar sedan i en lång text elever i Trelleborgs kommun att granska Faktiskt.eu och söka upp personerna bakom sajten.

Idag är artikeln som Ola Nilsson skrev nedtagen från kommunens server, men den finns arkiverad på webbiblioteket Archive.is.

Flera av de frågor som Ola Nilsson uppmanar elever i Trelleborg att ställa är relevanta, men han har helt fel ingångsattityd. Han utgår från att Faktiskt.eu är fejk, men bortser att ingen kan äga ordet “faktiskt” och ingen kan sitta inne på absolut sanning.

Martin Jönssons Faktiskt riskerar att bli en PK-produkt baserad på selekterade perspektiv och selekterade uppgifter som satts samman utifrån en agenda på något sluttande plan.

Av den anledningen måste det finnas utrymme för oberoende aktörer att kunna presentera sina granskningar och slutsatser, allt för att säkra både yttrandefrihet och pressfrihet. Omvärlden måste samtidigt ha faktakoll på “elitens” Faktiskt.se.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Stöd gärna NewsVoice satsningar genom en donation eftersom vi får varken Vinnova-pengar eller presstöd.

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Faktiskt.se
Stöd NewsVoice 2024
 • Ytterligare kritiskt lästips om faktiskt.se

  GP (20 maj, 2018): Faktiskt.se är slöseri med licenspengarna

  “GP:s kulturchef tycker att storsatsningen ”faktiskt.se” motverkar sitt eget syfte. Istället för att motverka fake news spär man på föreställningen att det finns en sanning och att någon ljuger. Istället borde seriösa medier erkänna att journalistiken aldrig kan berätta en hel sanning.”

  http://www.gp.se/kultur/kultur/faktiskt-se-%C3%A4r-sl%C3%B6seri-med-licenspengarna-1.6074052

 • Aktuellt i Politiken (9 MAJ, 2018): Björn Fridén: Medier ska hålla koll på varandra – inte gå samman

  “Det finns alltså inte ett uns av sanning i LOs kampanj mot moderat lönesänkarpolitik, slår nystartade faktakollsajten faktiskt.se fast. Den drivs av SVT, SR, DN, SvD och KIT. Till skillnad från alla andra så kan dessa medier – två av dem statliga – otvetydigt avgöra effekterna av Moderaternas framtida politik.

  Det är imponerande. Och ett hafsverk på så många plan.”

  https://aip.nu/2018/05/09/bjorn-friden-medier-ska-halla-koll-pa-varandra-inte-ga-samman/

 • Ytterligare lästips om faktiskt.se

  Norran (8 maj 2018): Joakim Broman: Glöm inte granska granskarna

  “Fakta kräver ofta en tolkning, och tolkningar blir ofta politiska. Det är ett av många skäl till att inte lita för mycket på de som säger sig veta vad som är sant och falskt i den kommande valrörelsen. Glöm inte att granska granskarna.”

  https://www.norran.se/asikter/kronikor/joakim-broman-glom-inte-granska-granskarna/

 • Sajten “Datorn i Utbildningen” (DiU.se) har lagt ut en artikel om Faktiskt.se och Faktiskt.eu.

  http://www2.diu.se/framlar/2018/05/04/faktakoll-och-fejksajter/

  Klas Wiklund skriver bla:

  “Som besökare är det svårt att avgöra om den alternativa sajten är satir, desinformation, plagiat eller renommésnyltning. Texterna på den alternativa sajten är knapphändiga och svävande.”

  “För en oinitierad person väcker de båda sajterna förvirring. Vem är det egentligen som kan anses imitera vem, när den alternativa sajten lanserades fjorton dagar innan originalet?”

  “Båda sajterna har samma upplägg och använder likartade formuleringar när de ber om tips från allmänheten och när de hänvisar till att felaktigheter rättas omedelbart. ”Syftet är att minska spridningen av falska nyheter och desinformation”, skriver den alternativa sajten i sin programförklaring. Samtidigt tycks den alternativa sajten vara ett exempel på hur någon försöker underminera sajten faktiskt.se, som de fem etablerade medieföretagen driver, genom att göra en kopia i syfte att skapa förvirring.”

  Mitt svar i kommentarsfältet på “Datorn i Utbildningen”:

  Tiden lär utvisa vilken av sajterna Faktiskt.se och Faktiskt.eu respektive mediehusen bakom den första och tex NewsVoice bakom den andra som kommer att innehålla mest korrekt information. Inget är hugget i sten.

  Det viktiga är att det får existera en mångfald av faktakollar med olika grundperspektiv samt medier, gamla som nya, också de med olika bedömningsgrunder.

  Det är helt klart att vi lever i en tid av konkurrerande narrativ (berättande) och inget säger att etablerade medier och deras egna faktakollar sitter inne med bäst nyhetsjournalistik och mest sanningsenlig information i övrigt.

  Tvärtom. Det har det visat sig att före internet ägde i princip de etablerade medierna alla narrativ. Tack vare ett fritt internet har nya perspektiv och tidigare ej kända källor kunna komma ut.

  Ska vi tillåta de etablerade medierna stoppa denna konkurrens och denna nya kompetens? Faktiskt.eu kan i sammanhanget betraktas som civil olydnad inom mediasfären. Värre än så är det inte. Tål inte samhället det är vi illa ute.

 • EU:s NATO Stracom tyckte Faktislt.se var så viktigt att de skrev en egen artikel om det i sitt nyhetsbrev och på sin sajt.

  EU vs Desinfo: Swedish publishers launch new fact-check initiative

  “The negative impact of disinformation has become more and more obvious during the last couple of years. In light of e.g the investigation showing Russian influence in the US election in 2016 and the various attempts to influence elections using disinformation, we have seen several fact checking initiatives spring up.”

  “The ‘EU versus Disinformation’ campaign is run by the European External Action Service East Stratcom Task Force.”

  https://euvsdisinfo.eu/swedish-publishers-launch-new-fact-check-initiative-2/

  Trots att tom prominenta källor i USA uppger att det saknas bevis för att ryssarna påverkade valet i USA 2016 fortsätter NATO Stratcom att hävda motsatsen.

 • En korrekt bild av verkligheten är nog lite för svår att återge, då två fysiska synpunkter inte kan inta en synpunkt. Det är rent fysiskt omöjligt om man inte erkänner en andlig dimension. Två generaler kan aldrig se samma slag eftersom de inte kan se hela slaget från en synpunkt. En statik i det fysiska universum finns inte men utanför, ja. T.o.m. ljusets hastighet liksom gravitationen är inte konstant. Man får nog hålla sig till en tillämpbar verklighet, såsom vännen Tage Danielsson.

 • Martin Gustavsson at 15:53

  (Jag gillar Startpage.com allt mer. Sedan en tid surfar jag med webbläsaren Brave som är en Chrome-kopia, men utan övervakning. Kombinationen Startpage.com och Brave.com är lovande.)

  Tillbaka till ämnet:

  Här mer kritik mot Faktiskt.se från Politism.se

  Farlig faktakoll från Faktiskt.se

  “Inte bara för att man formulerat en missvisande rubrik i en satsning som lovar att leverera sanningar. Utan också för att den här typen av definitiva facitsvar naturligtvis används flitigt av de olika politiska aktörerna under valrörelsen.”

  http://www.politism.se/story/farlig-faktakoll-fran-faktiskt-se/#post-58333

 • På den mycket relevanta metasökningstjänsten Startpage.com så ligger reklam för Faktiskt.eu faktiskt på 10:e plats genom Newsvoice kritik av trollfabriken Faktiskt.se .

  Skriver man “Google kritik faktiskt” i Startpage.com så kommer Newsvoice-artikeln först.

  Metasökmotorn Startpage.com är baserad i Nederländerna och i New York. Sökresultat finns på 17 språk, även via proxy. Fungerar med NoScript påslaget.

  Mitt tips! Gör Startpage.com till din startsida i din egen webbläsare! Det har jag gjort.

 • “Martin Jönsson anser att han tillhör en elit”… Martin Jönsson kvävs i sin uppblåsta egenbubbla av narcissism.

  Vad väger mest: en tom ballong eller en uppblåst ballong?

  Definitionen av en elit, är en enskild individ som av egen kraft mäktar med att klara av något, som andra inte lyckas åstadkomma. Skulle Martin Jönsson klara av att driva en egen nättidning (med utgivningsbevis och han själv som ansvarig utgivare) så lyckosamt att han kunde livnära sig på den, så skulle han väl göra det också?

 • Fakta.se eller Fakta.eu tycker jag låter mer relevant och borde komma före faktiskt, men allt går väl att manipulera. Google har ingen integritet eller rättvisa principer när andra etablissemang företag kan påverka Google att ta bort och stänga av andra aktörer. Brott mot yttrandefriheten.

 • Jag tror det finns många journalister inom MSM som suckar åt Faktiskt.se eftersom de fattat att journalistisk verksamhet redan har inkluderat faktakontroll. Det är liksom redan inbyggt i jobbet och de behöver därför inte skapa en egen sajt för något som borde vara en del av rutinerna inne på SVT, DN, SvD, SR ock KIT.

  Nu avslöjar de att kanalerna har behov av att spegla sig i sin egen PK.

  Nu måste alla aktörerna bakom Faktiskt.se hålla samma linje vid alla granskningar och då visar de att de har en gemensamma agenda ELLER så börjar de tjafsa och bli oeniga om varandras granskningar och då kommer det att synas utåt inför en häpen allmänhet.

  En vilda gissning är att denna satsning är resultatet av en aktiv påverkan från myndigheten MSB och kanske tom NATO Stratcom. Min andra gissning är att projektet självdör eller börjar tyna bort efter valet.

 • Det finns dock en utväg för faktiskt.se! Istf att skriva vad de “samverkande journalisterna röstar fram som fakta”, vilket klart verkar vara nuvarande arbetsmodell, kan se till att redovisa åtminstone tolkningarna från de två huvudsidorna av en händelse.
  I så fall skulle faktagranskningen plötsligt redovisa fakta! Med det som mall kan man sedan sätta betyg på alla artiklar av samma händelser man granskar. Då kommer vi någonstans. Men det kommer inte hända, då hela cirkusen man satt igång går ut på att lura de som fortfarande är godtrogna nog att tro på den propaganda man sprider.

  Den underskattning av väljare som pågår genom bl.a. bidrag till detta löjliga sanningsministerium kommer stå de regerande partierna dyrt. I år kommer även vi för första gången någonsin registrera oss för röstning! Löven faller snabbt i höst!

 • Tack för att du hittade och skrev in den mycket välskrivna analysen från en “rouge” (?) MSM-journalist med skinn på näsan. Kanske stödd i “hemlighet” av andra hederliga journalister, eller skrev dom först och drog lott sen om vem som skulle skriva drapan? Den nya tidens “Ryska roulett” för journalister med PK upp i halsen?
  Men dom har rätt, hela spektakelet gräver, ganska snabbt, sin egen grav och tar nu tack vare detta sista “nödvärn” förmodligen resterande MSM med sig.
  Att man börjar fuska med Google då man ser hur korthusen viker sig innan de rasar är väl naturlig desperation.

 • Torbjörn Sassersson red. 25 Apr, 2018 at 18:51

  Skitblaskan Aftonbladet fick inte bli en del i stupid-gänget, då kan de plötsligt kosta på sig att vara ärliga och säga som det är.

 • @ Torbjörn Sassersson red. 25 Apr, 2018 at 18:51,

  Intressant att en MSM-blaska går ut och kritiserar Faktiskt.se. Men Åsa har ju helt rätt.

  Btw har jag just dragit iväg en anmälan om falsk nyhet till DN. Det ska bli kul att se hur de hanterar den. Jag har angett mina personuppgifter och att jag förväntar mig en återkoppling 🙂

 • Åsa Linderborg på Aftonbladet skriver en dråplig debattartikel om Faktiskt.se rubricerad: “Lägg ner faktakollen – Mediejättarnas försök att granska fejkade nyheter var en provocerande dålig idé från början”.

  Hon förklarar varför projektet förmodligen kommer att självdö:

  “De fakta som granskas är inte enskilda uppgifter utan brännheta valfrågor så som vårdköerna, arbetsmarknaden och polisen. Nej, konstaterar Faktiskt.se på premiärdagen den 25 april, LO har “helt fel” när de påstår att Moderaternas politik leder till sänkta löner.

  Eller rättare sagt: SVT påstår att LO har fel.

  Denna “faktakoll” har de lagt på Faktiskt.se, som saknar en gemensam ansvarig utgivare. Det finns med andra ord ingen som tar det fulla ansvaret för allt som publiceras där, mediehusen ansvarar bara för sina egna publiceringar. Och ändå ska de ligga bredvid varandra, den ena granskningen ska följa efter den andra i ett enda sanningsflöde. Dessutom är inte artiklarna signerade, de är helt anonyma; mediehusens varumärken anses räcka som avsändare.

  Vad händer om låt säga SVT hamnar snett i sin faktagranskning? Ska de andra då smälla sin egen samarbetspartner på fingrarna? Eller ska de som ingår i Faktiskt.se skydda varandra genom att indirekt skriva under på att alla alltid kommer fram till ett korrekt resultat?”

  Vidare skriver hon:

  “Faktiskt.se är ett steg bort från pluralismen och underblåser dessutom idén att medierna har en gemensam agenda.
  Det här bäddar för att alternativmedia för en alternativ granskning av Faktiskt.se. De är slipade nu förtiden, att drakarna får räkna med att plötsligt stå dumstruten på huvudet. I den meningen riskerar denna – jag upprepar: skattefinansierade – verksamhet undergräva förtroendet för hela mediesektorn.”

  Åsa Linderborgs analys är en riktig killer och fler inom MSM lär dela denna uppfattning.

  Läs hela hennes analys:
  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/jP7yM9/asa-linderborg-lagg-ner-faktakollen

 • Sökning av faktiskt ger faktiskt.se först på Yandex och qwant, medans faktiskt.eu inte kommer med på någon förstasida och inte upp alls på qwant när jag skriver in allt!

  Inte bara google som har “satt ned” faktiskt.eu alltså…

  Annars tycker jag att man med begreppet “faktagranskning” försöker förvränga diskussionen om de fake news incidenter vi haft, till vad man vill ha: Nämligen att “bestämma” vad som är sant, genom att i stort sett “rösta fram sanningen” i MSM- ägda tidningar, som alla i princip skriver av samma nyhetsbyråer, plus SVT som fungerar som någon slags “pilotfisk” som alltid simmar åt samma håll som dom “stora bröderna”, för att slippa få stryk, eller hur det nu hänger ihop.

  Men begreppet “faktiskt” i ovanstående mening blir helt onödigt så snart vi återgår till att händelser återges genom referat av vad de inblandade sidorna säger, och lämnar åt konsumenten att avgöra vad som kan ha hänt. UTAN VINKLING!
  Men om man bedriver propaganda “fungerar” inte den modellen, eftersom vi, folket, då STIMULERAS till att TÄNKA SJÄLVA istället för att bara se den presenterade sidan. Ett exempel kan vara demoniseringen av nästa Afrikanska frihetskämpe som “Warlord”, för att dom inte vill ge bort sitt jordbruksland till våra snälla och välpolerade investeringsbanker, utan är så oförskämda att dom försvarar land där de och deras förfäder ofta levt i under många hundra år.

 • Följer faktiskt.se på Twitter, ser bra ut, den kommer att sänka marknaden för larmrapporter.
  Jag tror att NewsVoice hamnar under radarn så ni kan fortsätta fantisera om strålar, ondsinta himla fenomen och illvilliga ledare.
  Men det kan vara dax att kasta foliehatten, käll- och självkritik är tidens melodi.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *