Fd amerikansk regeringsrådgivare: Polen, USA och Sverige inblandade i attacken mot Nord Stream

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 september 2022
- Torbjörn Sassersson
John Helmer och bild på Nord Stream-läckan. Foto: Danska försvaret

GEOPOLITIK. Den amerikanska flottans Task Force 68 genomförde sommaren 2022 undervattensövningar med minor i exakt samma område där Nord Stream sprängdes tidigare i veckan. Dagarna innan attacken svävade amerikanska helikoptrar utanför Bornholm. Det är problematiskt för NATO. Nu uppger en fd regeringsrådgivare att Polen i samarbete med USA, Danmark och Sverige ligger bakom attacken mot Nord Stream.

President Joe Biden, Victoria Nuland vid utrikesdepartementet och GOP-senator Ron Johnson har alla krävt att Nord Stream ska stoppas, vilket kan antyda att de kommer att använda alla medel som krävs för att uppnå detta resultat. Röster höjs nu om att USA i realiteten är i krig med Europa och att det är motiverat av kontroll och pengar.

Den tidigare amerikanska regeringsrådgivaren Paul Craig Roberts konstaterar:

“USA:s utrikesminister Blinken sa att skadorna på rörledningen utgör en “betydande möjlighet” för Västeuropa att överge rysk naturgas till förmån för flytande naturgas från USA.”

Polsk ubåt och bild på skadade pipelines (Nord Stream). Foton: polska flottan (http://www.wp.mil.pl) och danska försvarsmakten
Polsk ubåt och bild på skadade pipelines (Nord Stream). Foton: polska flottan (http://www.wp.mil.pl) och danska försvarsmakten

Svensk militär pekas ut som inblandad

John Helmer, professor i statsvetenskap, utrikeskorrespondent baserad i Moskva och som har arbetat som rådgivare för Grekland (Papandreou) och USA (Jimmy Carter) presenterar en obehaglig teori om vilka som kan ligga bakom attacken mot Nord Stream. Han pekar ut USA, Polen, Danmark och även Sverige.

Omständigheter som stödjer hans teori är en serie militära undervattensövningar i närtid runt Bornholm.

NATO skriver 12 juni 2022 om US Task Force 68:s övningar vid Bornholm:

“Experiment utfördes utanför Bornholms kust, Danmark, med deltagare från Naval Information Warfare Center (NIWC) Pacific, Naval Undersea Warfare Center (NUWC) Newport och Mine Warfare Readiness and Effectiveness Measuring (MIREM) – allt under ledning av U.S. Sjätte flottans arbetsgrupp 68.”

Amerikanska militärhelikoptrar cirklade även vid ett flertal tillfällen i timmar över platsen för Nord Stream-rörledningsincidenten nära Bornholm tidigare i september, enligt data från Flightradar24.

En US Navy Sikorsky MH-60R Seahawk-helikopter hängde bland annat den 1-3 september i timmar över platsen för de idag skadade naturgasledningarna i Östersjön nära Bornholm, skriver flera medier som plockat upp anomalin.

John Helmer går rakt på sak: Den militära operationen som sprängde rörledningarna Nord Stream I och II på Östersjöbotten, nära Bornholm, utfördes av den polska flottan och specialstyrkor.

“De fick hjälp av dansk och svensk militär som planerade och samordnade med amerikansk underrättelsetjänst och den hade tekniskt stöd och var godkänd av den polske premiärministern Mateusz Morawiecki.”

John Helmer uppger att sprängningen var en upprepning av den polska Bornholm Bash-operationen i april 2021, som försökte sabotera för de ryska fartygen som la ut gasrören. Försöken slutade med reträtt för de polska styrkorna. Det var en direkt attack mot Ryssland.

Den här gången riktas attacken mot tyskarna, särskilt affärs- och fackföreningslobbyn och de östtyska väljarna, med syftet att skylla på Moskva för de problem de redan har och som kommer i vinter, fortsätter Helmer.

”Det är ett mycket märkligt sammanträffande”, säger Morawiecki, ”att samma dag som Baltic Gas Pipeline öppnar är det troligen någon som begår ett sabotage. Detta visar vilka medel ryssarna kan ta till för att destabilisera Europa. De är skyldiga till de mycket höga gaspriserna”.

Morawiecki bluffar anser Helmer, som menar att Morawiecki gör anspråk på att ha löst alla Polens behov av gas och elektricitet inför den kommande “krigsvintern” 2022-23. Han tror att Baltic Pipe, polska fyndigheter, LNG-försörjning från USA och Qatar säkrar Polens gasförsörjning.

Morawiecki invigde Baltic Pipe för 21 år sedan, en pipeline från de norska och danska gasnäten. Han slog fast att gasledningen innebar slutet på ett långt beroende av rysk gas för både Polen och Europa. Oppositionen i Polen föredrog däremot rysk gas som ville ingå ett avtal med ryssarna fram till år 2045, förklarar Helmer.

Polens tidigare utrikesminister Poland Radoslaw Sikorski. Foto: Estlands utrikesdepartement. Licens: CC BY 2.0
Polens tidigare utrikesminister Poland Radoslaw Sikorski. Foto: Estlands utrikesdepartement. Licens: CC BY 2.0

Det som är graverande för Polens ledning är att den tidigare försvars- och utrikesministern Radek Sikorski firade Bornholmssprängningen med orden: “Som vi säger på polska, en liten sak, men så mycket glädje” och “Tack USA”. Nyheten om Sikorskis uttalande har även nått mainstream media

Radek Sikorski MEP, @radeksikorski: Thank you, USA."
Radek Sikorski MEP, @radeksikorski: Thank you, USA.”

Situationen blir inte bättre av att Joe Biden i februari 2022 under en presskonferens med bestämdhet hävdade att Nord Stream ska termineras om Ryssland går in i Ukraina.

Nu kanske vi har facit.

John Helmer noterar att Polen tycks vilja hämnas den tyska ockupationen under andra världskriget genom att återuppliva skadeståndsanspråket för invasionen och ockupationen 1939-45. Helmer skriver att Polen även är motiverat att angripa Nord Stream för “den ryska planen att styra Europa på Polens bekostnad”.

Situationen för européerna är komplicerad

PISM som är en statlig tankesmedja i Warszawa skriver att “förlikningspolitiken gentemot Putin är en del av ett amerikanskt försök att frigöra sig från sina skyldigheter att upprätthålla fred i Europa”.

Helmer fortsätter:

“…amerikanerna kommer att tillåta Putin att bygga färdigt Nord Stream 2-rörledningen i utbyte mot att Putins åtagande att inte använda den för att utpressa Östeuropa” och “genom att föra en sådan politik nu tar Biden-administrationen ännu mer ansvar för säkerheten i Europa….”

“För nästan 18 år sedan beslutade Förbundsrepubliken Tyskland, vår europeiska allierade, att prioritera sina egna affärsintressen med Putins Ryssland framför solidaritet och samarbete med de allierade i Centraleuropa.

“Det var ett felaktigt beslut att fatta och alla polska regeringar – oavsett politiska skillnader – kommunicerade detta tydligt och kraftfullt till Berlin, men eftersom Putin lyckades korrumpera den tyska eliten och redan bestämt sig för att betala priset för denna skändning, var att ignorera de polska invändningarna den enda strategin som Tyskland hade kvar.”

John Helmer drar slutsatsen att sprängningarna av Nord Stream är ett polskt drag för att starta ett krig i Europa mot Tyskland.

Nord Streams operativa företag publicerade det första meddelandet om attacken på sin webbplats på kvällen den 26 september. Operatörsbolaget meddelade att förstörelsen registrerades på tre gasledningar till havs.

“Förstörelsen som inträffade på en dag samtidigt på tre linjer av gasledningar till havs i Nord Stream-systemet är utan motstycke”.

Den europeiska “sanktionsregimen” blockerade företagstjänstemän från att undersöka platsen. Rysk satellit-, flyg- och dataövervakning av området är omfattande, skriver John Helmer.

Kremlin är oroad över situationen. “Vi talar om någon form av förstörelse av oklar natur i den danska ekonomiska zonen”, sa Dmitry Peskov, som är pressekreterare för Rysslands president Vladimir Putin.

Förstörelsen inträffade på grund av någons “onda vilja” uttrycktes tidigare av den biträdande chefen för den nationella energisäkerhetsfonden Alexei Grivach, som tror att det kommer att ta månader att reparera gasledningarna.

Text: Torbjörn Sasersson

Polens utrikesminister hotar Ryssland med massivt motangrepp om kärnvapen används i Ukraina

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq