Ryssland har inlett slutoffensiv för att befria Donbass

publicerad 15 januari 2023
- av Kristoffer Hell

Det senaste dygnen har ryska stridskrafter intagit staden Soledar i östra Ukraina. Bedömare ser den ryska framgången som startskottet på en bredare offensiv där den strategiskt viktiga orten Artymovsk, eller Bakhmut som Kiev nyligen döpte om staden till, kommer att anfallas, och att den ryska planen därefter är att rulla fram till Slavyansk och Kramatorsk.

Den ryska militära aktiviteten pågår i de regioner som sommaren 2022, efter folkomröstningar, uppgick i Ryssland och som Moskva och regionerna själva betraktar som ryskt territorium.[1]

Besegrandet av Kievs NATO-trupper i Soledar tillskrivs huvudsakligen det privata ryska militära företaget (PMC) Wagnergruppen, vars närmsta mest kända amerikanska motsvarigheter är det ökända Blackwater (i dag Constellis) och Mozartgruppen, vars ägare nyligen kritiserade Ukraina för brott mot folkrätten.[2, 3, 4, 5, 6]

Text: Kristoffer Hell

Relaterat

 1. Newsvoice: Fyra regioner lämnar Kiev och uppgår i Ryska Federationen
 2. PMC: Private Military Company eller Private Military Contractor
 3. RT: Wagner group claims full control of Soledar
 4. The Guardian: Trump pardons Blackwater contractors jailed for massacre of Iraq civilians
 5. Brookings: The Dark Truth about Blackwater
 6. Newsvoice: Militärgruppen Mozarts amerikanska befälhavare: Korrupt Ukraina begår systematiskt folkrättsbrott
 7. Newsvoice: Militärexperter: Rysk stor-offensiv i Ukraina innan jul och USA fruktar fred mellan Ryssland och Tyskland
 8. Newsvoice: Ukraina är idag namnet på en NATO-front och inte ett land – Analys


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Enligt den amerikanske översten Douglas Mcgregor kollapsar Ukraina nu, redan innan den förväntade ryska storoffensiven sätter igång när marken i södra Ukraina är tillräckligt frusen. I samband med en kollapsande front ökar alltid förlusterna för de som gör reträtt. Så var det t. ex. för tyskarna de sista åtta månaderna av andra världskriget då de gjorde sina största militära förluster.
  Ukraina har nu ca 150 000 kompetenta soldater kvar och luckorna fylls med otillräckligt utbildade reserver. Samtliga de ukrainska brigader, 14-15, som de roterat i Bakhmut har gjort stora förluster, upp till 70 procent av ursprunglig styrka. Ryssland har minst tredubbel överlägsenhet i artilleri och luftherravälde över Ukraina. Totala förluster för Ukraina är över 150 000 i stupade och över 450 000 i sårade mot ryssarnas ca en tiondel till en åttondel av motsvarande siffror. Bland de ukrainska soldaterna härjar tuberkulos. USA och NATO kommer med sin vapenhjälp endast att förlänga kriget något och öka förlusterna “till siste ukrainaren”. Oerhört cyniskt! Och om USA och NATO skulle få för sig att skicka marktrupper vore det att sända dem direkt in i döden.
  Endast villkorslös kapitulation återstår nu för Ukraina sedan Washington målat in dem i detta hörn.
  Ukraine is collapsing under the weight of Russian Offensives – YouTube

 • Vad vet Jarnebring om oerhörda ryska förluster?

  Erinrar mig en tant i kamouflageuniform som höll föredrag under Folk & Försvarskonferensen nyligen, där hon sa att ryssarnas förluster uppgick till “hundratusentals”. Hon heter Lena Någonting och är inte vem som helst utan representerade, kanske t.o.m. är ledare för MUST som står för Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten. Vilken slags underrättelse har svenska säkerhetstjänsten om den inte ens vet antalet hos de ryska trupperna från 24 februari 2022 och de rekryteringar som gjorts därefter? Hur står “hundratusentals” förluster i relation till verkligheten? De siffrorna är ju officiella och veterligen är det ingen, vare sig i öst eller väst, som ifrågasätter dem. Hon sa vidare att Ryssland upprepade gånger hotat väst med kärnvapenattack. De har aldrig hotat med förstaslagsanfall mot väst med kärnvapen. Vad de i verkligheten sagt är att de omedelbart kommer att slå tillbaka om väst företar sig något sådant. Även hotet ifall NATO placerar avfyringsfärdiga kärnvapen intill Rysslands gränser så kommer man att slå ut dessa. För det ändamålet behöver knappast Ryssland ens använda kärnvapen med tanke på de högteknologiska raketvapen man utvecklat. Vad hon sa var alltså en ren lögn, mycket allvarlig ifall svenska säkerhetstjänsten i själva verket tror på detta. Är det mot bakgrund av sådana villoidéer det högpolitiska- och militära ledarskapet vi begåvats med bedömer “säkerhetsläget” för Sverige och varför vi nödvändigt måste gå med i NATO? Vad vi gör för att förbättra vår “säkerhet” blir ju med detta ett hot mot Ryssland varför det vore ett tjänstefel av ryska militärledningen att bortse från SITT förändrade säkerhetsläge och rikta in sina raketvapen mot svenska militäranläggningar och amerikanska sådana i framtiden i vårt territorium? När till och med en amatör som jag kan se riskerna med ett sådant beteende, verbalt och i handling, vad ska man tro om omdömet hos Sveriges ledning?

 • Tämligen små framsteg till oerhört stora förluster för ryssarna. Ukraina tabbade sig och var för långsamma med att föra in förstärkningar. Chanserna att nå Kramatorsk eller Sloviansk är dock minimala i dagsläget.

  Som det verkar nu så har Ukraina gått in i Kreminna och det är nog där nästa stora slag kommer att ske. Faller Kreminna ligger vägen öppen för att befria resten av Luhansk. Tyvärr har Ukraina informationsblockad vad det gäller Luhansk men det läcker ändå ut en del information.

  Intressant är konflikten mellan Wagner + Kadyrov och Kreml. Wagner gjorde grovjobbet i Soledar men nu har Kreml tagit åt sig hela äran och beordrat Wagner att stiga åt sidan. Kan bli interna konflikter av detta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *