Patrick Lancaster hittade svenska pansarskott i Ryssland använda av ukrainska trupper

publicerad 19 juni 2023
- av Torbjörn Sassersson red.
Den oberoende och frilansande reportern Patrick Lancaster hittade i mitten av juni 2023 svenska pansarskott inne i Ryssland. Foto: Lancaster
Den oberoende och frilansande reportern Patrick Lancaster hittade i mitten av juni 2023 svenska pansarskott inne i Ryssland.

Den frilansande krigsreportern Patrick Lancaster hittade svenska pansarskott i Ryssland. Han rapporterar från frontlinjen på gränsen mellan Charkovregionen i Ukraina och Belgorodregionen i Ryssland i samarbete med ett ryskt specialförband.

På vägen till frontlinjen i Novaya Tavolzhanka vid gränsen till Kharkov visade specialförbanden att ukrainska styrkor gjort civila hem till eldställningar och att de både vandaliserat och plundrat dem.

I bostäderna hittades dussintals vapen som levererats av Väst, vilket bevisar Kievs direkta inblandning, skriver Patrick Lancaster på sin Youtube-kanal.

“Kiev kan inte längre hävda att de inte är direkt inblandade i attackerna mot Belgorodregionen i Ryssland. Vi tog oss till bara 40 meter från gränsen mellan Kharkov-regionen i Ukraina och Belgorod-regionen i Ryssland.”

Svenska pansarskott i Ryssland

Lancaster kan under sina rapporter visa exempel på att ukrainska soldater använder NATO-vapen även inne på ryskt territorium. 18 minuter in i videon visar Lancaster svenska pansarskott.

Sverige har donerat minst 10,000 pansarskott (bland annat modell AT4) till Ukraina varav vissa används inne i Ryssland.

I videon tror en rysk soldat att det är holländska pansarskott, men svensk text på pansarskottet visar att de är från Bofors. Det står bland annat: “Handhavande. Fatta vapnet så här” och “Avfyra med höger tumme”.

Vapnet är konstruerat och tillverkat i Sverige av Saab Bofors Dynamics.

NewsVoice rapporterade att dessa svenska pansarskott även används av en mexikanska drogkartell och i Burma av regeringsstyrkor som använt dem för att kuva en rebellisk civilbefolkning.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice, uppdaterad kl 09:30, 20 juni

Källor och relaterat

Den frilansande krigsreportern Patrick Lancaster hittade svenska pansarskott i Ryssland.
Den oberoende och frilansande reportern Patrick Lancaster hittade i mitten av juni 2023 svenska pansarskott inne i Ryssland. Foto: Lancaster


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Rättelse: NewsVoice var inte först i Sverige med att rapporterade att svenska pansarskott används av mexikansk drogkartell. Insikt24 var ett dygn före.

 • Av texten att döma, så är pansarskotten ämnade för och till det Svenska Försvaret? I klarspråk betyder det att vi har 15 000 st färre pansarskott i lager? Det betyder dessutom att vi är direkt involverade i Ukraina-kriget och mot Ryssland.

  • Attackerna sker i Belgorod som INTE är del av Ukrainas omtvistde territorier utan en del av den Ryska Federationen ingen annat land har anspråk på.

   Attackerna har INTE HELER skett mot militära mål utan mot den civila befolkningen.

   Sverige är nu en stat som stödjer terrorism och folkrättsbrott.

 • 10 000 pansarskott = X gånger 10 000 skadade/dödade människor (när/om de alla används)?

  Förståeligt om det var svenskt territorium det streds om och fienden var inkräktande soldater – men här handlar det alltså om terrorattacker rmot civila på oomtvistat ryskt territorium som är internationellt erkänt – även av Sverige.

  Man skall nog inte förvänta sig en snabb respons på detta.

  Den här typen av karma är förmodligen en desert som kommer att serveras kall – när duvhökarna i Fjollträsk allra minst anar det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *