Patrick Lancaster hittade svenska pansarskott i Ryssland använda av ukrainska trupper

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 juni 2023
- Torbjörn Sassersson
Den oberoende och frilansande reportern Patrick Lancaster hittade i mitten av juni 2023 svenska pansarskott inne i Ryssland. Foto: Lancaster
Den oberoende och frilansande reportern Patrick Lancaster hittade i mitten av juni 2023 svenska pansarskott inne i Ryssland.

Den frilansande krigsreportern Patrick Lancaster hittade svenska pansarskott i Ryssland. Han rapporterar från frontlinjen på gränsen mellan Charkovregionen i Ukraina och Belgorodregionen i Ryssland i samarbete med ett ryskt specialförband.

På vägen till frontlinjen i Novaya Tavolzhanka vid gränsen till Kharkov visade specialförbanden att ukrainska styrkor gjort civila hem till eldställningar och att de både vandaliserat och plundrat dem.

I bostäderna hittades dussintals vapen som levererats av Väst, vilket bevisar Kievs direkta inblandning, skriver Patrick Lancaster på sin Youtube-kanal.

”Kiev kan inte längre hävda att de inte är direkt inblandade i attackerna mot Belgorodregionen i Ryssland. Vi tog oss till bara 40 meter från gränsen mellan Kharkov-regionen i Ukraina och Belgorod-regionen i Ryssland.”

Svenska pansarskott i Ryssland

Lancaster kan under sina rapporter visa exempel på att ukrainska soldater använder NATO-vapen även inne på ryskt territorium. 18 minuter in i videon visar Lancaster svenska pansarskott.

Sverige har donerat minst 10,000 pansarskott (bland annat modell AT4) till Ukraina varav vissa används inne i Ryssland.

I videon tror en rysk soldat att det är holländska pansarskott, men svensk text på pansarskottet visar att de är från Bofors. Det står bland annat: ”Handhavande. Fatta vapnet så här” och ”Avfyra med höger tumme”.

Vapnet är konstruerat och tillverkat i Sverige av Saab Bofors Dynamics.

NewsVoice rapporterade att dessa svenska pansarskott även används av en mexikanska drogkartell och i Burma av regeringsstyrkor som använt dem för att kuva en rebellisk civilbefolkning.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice, uppdaterad kl 09:30, 20 juni

Källor och relaterat

Den frilansande krigsreportern Patrick Lancaster hittade svenska pansarskott i Ryssland.
Den oberoende och frilansande reportern Patrick Lancaster hittade i mitten av juni 2023 svenska pansarskott inne i Ryssland. Foto: Lancaster


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq