Ukrainsk plan att mörda RT:s chefredaktör och en annan rysk journalist avvärjdes – 170.000 kr per mord

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 juli 2023
- Torbjörn Sassersson
Margarita Simonyan och Ksenia Sobchak
Margarita Simonyan och Ksenia Sobchak. Montage: NewsVoice

Ryska säkerhetstjänsten FSB meddelar att de har förhindrat mordplaner riktade mot RT:s chefredaktör Margarita Simonyan och journalisten Ksenia Sobchak, vilka förbereddes av ukrainsk underrättelsetjänst.

I ett uttalande på lördagen förklarade FSB att man tillsammans med inrikesministeriet och den nationella undersökningskommittén arresterat flera “nynazister från Paragraph 88-gruppen som samlade information på Simonyans och Sobchaks arbets- och hemadresser”.

Polisen beslagtog ett Kalashnikov-gevär, 90 patroner, gummislangar, knivar, knogjärn och handbojor, uppger FSB. Tjänstemännen tillade att “datorer med information som bekräftar kriminella avsikter” också hittades, skriver RT.

De gripna medger att de förberedde mord på instruktioner från Ukrainas säkerhetstjänst för en belöning på 1,5 miljoner rubel [170.000 kr] för varje mord, uppges i uttalandet.

Patricia Villegas Marin, VD för det latinamerikanska mediebolaget Telesur gav på Twitter Margarita Simonyan sitt stöd efter att mordplanen mot de ryska journalisterna avvärjts.

ArcanumSkolan 2024

“Vår solidaritet [är] med Margarita och RT- och Sputnik Mundo-teamen som hon leder mästerligt”, skrev Villegas i ett Twitter-inlägg på lördagen.

Nicaraguas vicepresident, Rosario Murillo, fördömde också mordplanen:

“Vi förklarar för er och RT vår djupaste solidaritet. Det säger sig självt att vi fördömer detta grymma mordförsök som riktats mot er och som dessutom sätter ljuset på den nynazistiska ukrainska terrorismens hat som många andra modiga kvalitetsjournalister utsätts för och som utgör ett brott mot mänskligheten.”

Det finns värre öden än döden, kommenterade RT:s chefredaktör Margarita Simonyan till journalister på lördagen.

“Det viktigaste jag vill säga är att det finns saker som är värre än döden. Vanära är värre än döden, förräderi är värre än döden”, sa Simonyan.

Torbjörn Sassersson, selfie, 13 juli, 2023.
Torbjörn Sassersson, selfie, 13 juli, 2023.

NewsVoice kommentar

EU-kommissionen beslöt 2022 att “döda” de ryska kanalerna Sputnik och RT i hela EU, inklusive Sverige, som ett led i det omfattande hybridkriget mot Ryssland.

EU “hämmar” redan oberoende journalister i Europa som inte följer EU:s “värdegrund”.

Ukrainas president Zelensky bad i februari 2023 EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att sanktionera personer som sprider påstådda lögner om Ukraina.

Individer som rapporterat om Ukrainas krigsförbrytelser och kritiserat NATO och USA anklagas för att vara ryska mediaagenter eller till och med spioner.

EU-sanktionerna ska riktas mot alla de som försöker ”förgifta det offentliga rummet med sina lögner”. Föremål för sanktionerna kan bli journalister, publicister, opinionsbildare och bloggare som misstänks vara pro-ryska.

NewsVoice har i rapporter från myndigheter och tankesmedjor de senaste åren anklagats för att vara en prorysk och Kreml-associerad svensk kanal. Vi dementerar självklart dessa falska påståenden. NewsVoice har sedan starten 2011 enbart stått för oberoende rapportering om händelser och omständigheter i Sverige, EU och världen.

NewsVoice stödjer Margarita Simonyans och Ksenia Sobchaks arbetsfrihet att rapportera om de ryska perspektiven.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Källor och relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq