Russia Today France lägger ner efter att bankkonton frysts – Pressfriheten för oppositionen i EU avvecklas

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 januari 2023
- NewsVoice redaktion
Xenia Fedorova, VD på RT France. Foto: Benoît Durand

MEDIA. Det franska kontoret för det ryska TV-nätverket RT meddelade på lördagen att det stänger verksamheten efter att det franska finansdepartementet använt EU:s sanktioner för att frysa kanalens bankkonton.

Beslutet att stänga den ryska kanalen RT France sker efter “fem år av trakasserier” från de franska myndigheterna, sa kanalens chef Xenia Fedorova i ett uttalande. Det franska finansdepartementet sa till AFP att RT Frances tillgångar hade frysts i enlighet med EU:s senaste sanktionspaket och inte på regeringens initiativ.

“Efter fem år av trakasserier har myndigheterna vid makten uppnått sitt mål: stängningen av RT France”, sa Fedorova i ett uttalande som delas på Twitter.

Tidigare i veckan sa Fedorova att hon hade fått ett brev från moderbolagets bank som meddelade att nätverkets medel hade frysts på begäran av den franska finansmyndigheten, vilket gjorde det omöjligt för RT att betala ut löner till sin personal.

“Även om RT France inte finns med på sanktionslistan och har rätt att verka i Frankrike, förlamar ett sådant beslut praktiskt taget vår verksamhet”.

ArcanumSkolan 2024

Sanktionspaketet som är det nionde som införts mot Moskva efter starten av Rysslands militära operation i Ukraina i februari förra året tillkännagavs av EU i december 2022. Den svartlistade RT:s moderbolag, TV-Novosti, samt ett antal inhemska ryska TV-nätverk.

RT France förbjöds att  sända i EU redan i juli 2022, efter att EU-domstolen fastställde ett förbud som infördes av EU:s myndigheter i mars samma år. RT France fortsatte ändå att sända online.

Kremls talesman Dmitry Peskov beskrev förbudet som beklagligt och sa att européer angriper sina egna ideal som de torgför över hela världen.

Ryska RT skriver att en källa inom det ryska utrikesdepartementet sagt att Moskva ska svara i natura på det franska finansministeriets beslut.

“Blockeringen av RT France bankkonton kommer att leda till repressalier mot franska medier i Ryssland”.

Tyska tillsynsmyndigheter förbjöd RT:s tyskspråkiga kanal i början av februari 2022. Rysslands utrikesministerium svarade genom att dra tillbaka pressackrediteringen för det tyska statliga TV-bolaget Deutsche Welle, skriver RT.

I Sverige kan du inte besöka Russia Today på domänen RT[punkt]com utan VPN* eftersom svenska myndigheter censurerar kanalen genom blockera RT på svenska internet.

NewsVoice undviker att länka till Russia Today eftersom Facebook och andra sociala kanaler bromsar visningen av våra artiklar om de har aktiva länkar till RT.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor

*VPN betyder “virtuellt privat nätverk”, en tjänst som skyddar din internetanslutning och integritet på internet. Ett VPN skapar en krypterad tunnel för dina data och skyddar din identitet online genom att dölja din IP-adress”.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq