Kommer Sverige delta i krossandet av Nigers befrielsekrig mot Europa och USA?

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 augusti 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Svenskt Hercules Lockheed Martin C-130
Svenskt Hercules TP 84 Lockheed Martin C-130

ANALYS. Enligt obekräftade uppgifter har legosoldater från Wagner Group under helgen landat i Nigers huvudstad Niamey. Nu ska västalliansen stoppas och frågan är om USA kommer att angripa Niger på samma sätt som de angrep Libyen 2011 i samarbete med den svenska Försvarsmakten.

Elitstyrkan Wagner Group uppges ha rekryterat tusentals veteraner från Syrien, män som stred på den syriska regeringens sida mot IS, al-Qaida och FSA finansierade av USA. Dessa Wagner-män uppges ha en otrolig erfarenhet av att strida mot terrorister.

Syrien är en av de första platser där Wagner bevisade sin överlägsenhet i strid. Utan deras insatser skulle den syriske presidenten Bashar Assad ha fått “Gaddafi-behandling” av västvärlden, skriver den politiska kommentatorn J. C. Okechukwu i Nigeria.

Läs mer: J. C. Okechukwu: ECOWAS ska inom kort starta en militär invasion av Niger

Wagners uppgift i Niger är att skydda presidentpalatset i Niamey och den viktigaste infrastrukturen från att attackeras av USA, Frankrike, ECOWAS trupper samt av Väst anlitade terrorister.

USA har i Niger en militärbas med spaningsdrönare som opererar över Afrika och Mellanöstern, samt cirka 500 soldater. Frankrike har drygt 1200 soldater i Niger. Macron har tidigare uttalat att Frankrike ska ha kvar dessa soldater trots att Nigers nya folkstödda ledning vill att de kompromisslöst lämnar landet.

För närvarande finns även cirka 5000 ryssfinansierade frivilliga soldater i Afrika. De är främst aktiva i Mali, Libyen, Sudan, Centralafrikanska republiken, Moçambique och Demokratiska republiken Kongo, enligt Okechukwu.

Berättandet om Wagners närvaro i Afrika i samband med det Afrika-vänliga maktövertaganet spretar. Afrikanska källor välkomnar ryskt stöd, ryska vapen och Wagnergruppen. Västalliansen kallar det ryska inflytandet för enbart negativt. Det finns skäl till det.

Relaterat: USA:s antiterrorstyrka JSOC bedriver krig i 75 länder – Svenska specialförbandet SOG inblandat i flera länder

Sveriges Radio tar upp Wagner

Sveriges Radio som är en ledande aktör av det västliga narrativet i Sverige samtalade under söndagen med utrikesreporter Sara Assarsson och Sten Hagberg, forskare och chef för Forum för Afrikastudier vid Uppsala universitet. Dessa är rörande överens om att Wagners närvaro enbart är negativ.

Radioinslagets programledare kallar även den ryska interventionen i Ukraina för kolonial, kanske med syftet att dra bort uppmärksamheten från de europeiska koloniala makterna som plågat afrikas folk i flera 100 år i form av historisk kolonialism och och en i dag postkolonial exploatering.

Sveriges Radio:

“Ryska Wagner är intresserad av pengar, naturresurser, boskapsstölder. Frågan är om Wagner är en ny variant av en gammal kolonial tradition i Afrika?”

Sveriges Radio hänvisar till en rapport från The Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) i London. Rapporten tar upp det ryska legoknekts-företaget Wagners operationer i Sahel, speciellt då i Mali dit Wagnergruppen kom i slutet av 2021. ACLED är dock en spelare på samma planhalva som kolonialmakten Storbritannien.

Studien uppger att “osäkerheten för civilbefolkningen i området ökat sedan Wagnergruppen kom dit”.

Påståendet måste sättas i sammanhanget att Mali nyligen blivit av med den franska styrningen av landet. Även svenska trupper som arbetat för att skydda västliga intressen har lämnat landet.

En källa uppger för NewsVoice att de svenska trupperna inte alls hade en “fredsbevarande funktion”. Istället handlade det om att skydda exploateringen av Malis naturresurser (framför allt guld) och för att lyckas med det måste frihetskämpar i Mali bekämpas. Dessa frihetskämpar kallas av Väst för terrorister.

Sten Hagberg gör för övrigt en viktig anmärkning och det är att Frankrike faktiskt har en kolonial roll i Afrika, men säger samtidigt att det är Frankrike som ska leda befrielsearbetet, något som NewsVoice afrikanska kontakter skrattar högt åt.

J. C. Okechukwu kommenterar Wagner Group
J. C. Okechukwu kommenterar Wagner Group. Foto (th): Arise Africa (ej direkt relaterat till hans uttalande)

Väst använder ECOWAS som ett ombud mot Nigers befrielserörelse

Niger hotas av att inom kort attackeras av Nigeria och med en styrka på cirka 230.000 man förväntas Nigeria bidra med betydligt fler soldater till operationen än något annat land i ECOWAS-blocket, skriver Okechukwu.

Nigeria har en västvänlig regim och landet var länge en brittisk koloni.

De två länderna med de starkaste arméerna i Afrika, Egypten och Algeriet, har dock varnat för en militär intervention mot Niger och lovat att de inte kommer att stå overksamma. Niger ska skyddas.

“Enligt uppgift är moralen hos Nigers militärpersonal på topp just nu, med tanke på att nästan hela Nigers befolkning stöder militären och tusentals har enligt uppgift anmält sig för att slåss med den ryska frivilligstyrkan, Wagner PMC, för att försvara sitt hemland”, skriver J. C. Okechukwu på Twitter.

Mali under ledning av juntan har redan installerat trupper i Niger. Malis styrkor är beväpnade med ryska moderna vapen och har alltså full support av både Ryssland och den fristående Wagnergruppen.

Läs mer: Ryssland och Wagner Group redo att försvara Nigers nya ledning mot Frankrike, ECOWAS och USA

Kommer den humanitära stormakten Sverige att delta för att krossa ännu ett afrikanskt land?

Situation innebär sannolikt att kolonialmakten Frankrike nu är beroende av USA som kan sätta in bombningar på samma sätt som mot Libyen 2011, kanske återigen med understöd av det svenska flygvapnet.

Svenska Försvarsmakten hade i Libyen uppgiften att designera mål åt det amerikanska stidsflyget mot landet. Svenska flyget deltog även i en avancerad psykologisk påverkanoperation mot Libyen som bestod i att Herculessplan flög över Libyen medan de sände “radioprogram” och släppte flygblad med uppmaningen att ge upp allt motstånd.

Svenska Försvarsmakten:

Lägg ner dina vapen och vägra lyd order från din nuvarande illegitima regering. Varje fientlighet mot koalitionsstyrkor kommer att mötas med dödligt våld.

Så lät ett av många budskap, skriver magasinet Fokus i en avslöjande artikel från 2012. Radiosändingarna sändes på perfekt arabiska och med rätt dialekt. Meddelandet riktades till Khadaffis styrkor via radiovågor från ett ombyggt amerikanskt Herculesplan.

Mer än en miljon svenskproducerade flygblad släpptes, skriver Fokus.

“Under en period stod svenskarna ensamma för alla tolkar och kulturella rådgivare på basen i Pesaro [i Italien]. De bestämde att man inte skulle sprida svåra budskap som demokrati”.

Istället skulle Libyens ledning direkt hotas medan “enkla uppmaningar” riktades mot civilbefolkning och rebeller.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Är det OK att avslöja vad Sverige och dess militär gjorde i Mali?

  Om jag förstått det rätt är det förbjudet idag att avslöja Sveriges regering/militära aktiviteter utomland, som kan skada riket och dess säkerhet!

  Blir journalister landsförrädare och tidningar stängda om de avslöjar att Sverige hjälpte Frankrike att mörda och tysta all inre motstånd mot den postmoderna kolonialismen?

  Är det förbjudet att avslöja att Sverige aktivt har hjälpt/deltagit till folkmord i flertal ockuperade/invaderade/koloniserade länder?

  Hur funkar denna lagstiftning idag egentligen?

 • Kan det vara så här: Ryssland erbjuder (mutar) upprorsledarna i Niger med makt och pengar. Syfte är att åderlåta USA/NATO för att snabbare få slut på kriget i Ukraina?

  • Neh! Geopolitik är knappast utbildade gissningar! Ryssland och Kina vill samma sak! Tillgång till naturresurserna.

   Skillnaden är bara att väst tar råvarorna och lämnar ruiner kvar men Kina och Ryssland bygger tillbaka för att kunna ha tillgång till samma råvaror.

  • Många afrikaner menar att ryssarna inte behöver muta något land i Afrika. De behöver endast tillhandahålla ett stöd så att länderna kan befria sig från de parasiterande nationerna.

   Afrika har aldrig tidigare fått ett starkt lands stöd i denna befrielseprocess. De har väntat i 100-tals år och nu kom ryssarna och även Kina.

   Ryssarna ser förmodligen en fantastisk chans att knäcka västalliansen som bedriver ett krig mot Ryssland i Ukraina. Redan nu lider Frankrike av energiproblem pga av att ledarna i Mali, Burkina och Niger stängt kranarna till Frankrike.

   Ryssland har aldrig koloniserat Afrika. Både Ryssland och de afrikanska staterna är mest intresserade av handel.

   • Nja…Sovjetunionen har väl varit finansiär, rådgivare, vapenleverantörer osv allt sedan mitten av 50-talet och stått bakom samtliga befrielse krig i Afrika, men även Asien, allt för att sprida kommunismen. Vad är nytt?

    • Sovjetunionen är ju inte riktigt samma sak som marknadsekonomin Ryssland idag, men jag instämmer i det du skriver. Sovjet bidrog med mycket vapen, men enklare vapen, som handeldvapen för att sprida kommunism.

     Nu har vi en annan situation där afrikanska länder får mer avancerade vapen och nu handlar det inte om att sprida kommunism utan att befria länderna från koloniserande europeiska stater så att de afrikanska länderna kan bedriva handel med tex Ryssland.

     Om Ryssland och nationerna i Afrika lyckas kasta ut parasiterande länder och deras megaföretag kan vi hoppas att de kan bedriva en handel som följer schyssta marknadsekonomiska regler.

     När de afrikanska staterna blir befriade kan de rekonstruera sina länder med hjälp av sina egna naturresurser och därmed bedriva handel mellan varandra och med de stater som de anser att de vill göra affärer med.

     De kommer att bygga upp sig själva till kraftfulla nationer precis som var Kadhafis plan för Afrika.

     Kadhafi ville införa ett African Monetary Fond, en guldbaserad valuta, eget satellitsystem för kommunikation etc. FN pekade ut Libyen som det mest lovande landet i Afrika.

     Det här ville inte USA, Frankrike och de små menlösa politikerna i Sverige som tillsammans istället valde att krossa Libyen totalt för att stoppa Afrikas befrielse. Nej, istället skulle de behålla Afrika som en kontinent som behöver de vitas hjälp med att bygga lite skolor och borra några brunnar med västliga frontorgan som Unicef.

     Därmed är vi tillbaka till frågan: Kommer Sverige delta i krossandet av Nigers befrielsekrig mot Europa och USA?

     • Visst har du rätt i att Sovjetunionen var en sak och Putins Ryssland något annat; samtidigt finns risken att bägge sidor vill införa ett liknande totalitärt system mycket likt den trojanska hästen kommunism. Man ska inte låt sig luras för att det låter bra på pappret.

      Det räcker inte med att slänga gamla kolonialmakter över bord och krama Putin och tro att allt kommer bli frid och fröjd. Afrika har en lång, lång väg att gå. Visst, ett visst ekonomiskt välstånd, till visa grupper. Mer möjligheter för vanliga människor få det det en smula bättre. Men, att kasta av sig ett kolonialt mentalt styre som verkat i över 150 år tar en generation eller tre om samhället verkligen anstränger sig. Vilka visioner har Afrika?

      En paradox med den självgoda svenska altmediasfären är att ju mer upplyst du är, desto lättare bli det att påverka dig.

      Ska Afrika bli som gamla Sverige var på 50-talet? Är det målet? Är det realistiskt? Ett samhälle kan inte lyfta sig högre än människornas kapacitet tillåter. Sverige var ett av värdens fattigaste länder mitten av 1800-talet och ett av de rikaste 1970. Sverige har haft fred kring i 200 år, med homogen befolkning (samma kultur) med en låång historia samt med ett ödelagt Europa emedan vi låg i startgroparna redo att exportera. Den möjligheten kommer inte tillbaka. Vad vi gjorde var att kopiera den preussiska Modellen. Vi kopierade transportsektorn efter tysk modell. Vi kopierade utbildningsväsende efter tysk modell. Vad ska Afrika kopiera? Ryssland? Kina?

      Min tro är att Afrika kommer att förbli sig likt, möjligen något minde fattigare. Afrika har ingen historia av utbildningssätten för matematik och filosofi som t ex Indien alltid haft.

      • Ett exempel är Angola där alla var med MPLA UNITA FNLA , Cuba Sovjet Portugal och USA i bakgrunden , hade dom ej haft sina oljefyndigheter kanske det hade gått bättre . Nu i Luanda är det många Kineser som investerar och allt ser bättre ut än på 70-80 talet??? Man hoppas att Afrikanska stater skall få bättre utbyte för sina råvaror , men corruption är närvarande överallt, se bara på den genomkorrumperade Mamaphosa.

  • Orsaken är av väst understödda islamistiska terroristgerillor som förhindrar utveckling och underlättar kolonial plundring.
   Boko Haram var genomskådade som västs verk.
   Det är det som Ryssland satte in Wagner-soldater mot vilket möjliggjorde för (de av väst tränade!) unga regeringssoldaterna att göra kupp och få bort västs utvecklingshinder.
   Efter det kupp även i Niger. Troligen efter kontakt med de andra som hade erfarenhet.

   Uttryck det därför snarare så här; Ryssland levererar befrielse från oönskade koloniala parasitfasoner och det gör positivt intryck. Bra marknadsföring.
   Samtidigt kunde Ryssland nog sälja vapen. Vet inte hur lönsamt det var men det fanns nog kunder nu när de informerat sig om Syrien-konflikten och Ukraina.

 • Jodå, “di svenske” kommer att stå längst bak och heja på de andra Nato-legosoldaterna när de ska anfalla. De enda som kommer att prestera är de stridsvana ukrainska trupper man kommer att hyra in trots det svåra läget för Ukraina! De kan behöva vila upp sig med lite lättare motstånd.

 • Haha, äntligen bemöts fnatoterrorismen med de metoder som sig bör; professionella krigsmetoder. Dvs, nu är det definitivt klart att parasiterna i ‘väst’ bedriver aggressiva anfallskrig. Vestmedia kan inte längre hävda ‘försvar av demokratins värde’..haha. Det här är bara rå terrormetodik, som kommer stöta på allvarlig patrull. Dags att bekänna färg för plastsoldaterna fr vest

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *