Kommer Sverige delta i krossandet av Nigers befrielsekrig mot Europa och USA?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 augusti 2023
- Torbjörn Sassersson
Svenskt Hercules Lockheed Martin C-130
Svenskt Hercules TP 84 Lockheed Martin C-130

ANALYS. Enligt obekräftade uppgifter har legosoldater från Wagner Group under helgen landat i Nigers huvudstad Niamey. Nu ska västalliansen stoppas och frågan är om USA kommer att angripa Niger på samma sätt som de angrep Libyen 2011 i samarbete med den svenska Försvarsmakten.

Elitstyrkan Wagner Group uppges ha rekryterat tusentals veteraner från Syrien, män som stred på den syriska regeringens sida mot IS, al-Qaida och FSA finansierade av USA. Dessa Wagner-män uppges ha en otrolig erfarenhet av att strida mot terrorister.

Syrien är en av de första platser där Wagner bevisade sin överlägsenhet i strid. Utan deras insatser skulle den syriske presidenten Bashar Assad ha fått ”Gaddafi-behandling” av västvärlden, skriver den politiska kommentatorn J. C. Okechukwu i Nigeria.

Läs mer: J. C. Okechukwu: ECOWAS ska inom kort starta en militär invasion av Niger

Wagners uppgift i Niger är att skydda presidentpalatset i Niamey och den viktigaste infrastrukturen från att attackeras av USA, Frankrike, ECOWAS trupper samt av Väst anlitade terrorister.

USA har i Niger en militärbas med spaningsdrönare som opererar över Afrika och Mellanöstern, samt cirka 500 soldater. Frankrike har drygt 1200 soldater i Niger. Macron har tidigare uttalat att Frankrike ska ha kvar dessa soldater trots att Nigers nya folkstödda ledning vill att de kompromisslöst lämnar landet.

För närvarande finns även cirka 5000 ryssfinansierade frivilliga soldater i Afrika. De är främst aktiva i Mali, Libyen, Sudan, Centralafrikanska republiken, Moçambique och Demokratiska republiken Kongo, enligt Okechukwu.

Berättandet om Wagners närvaro i Afrika i samband med det Afrika-vänliga maktövertaganet spretar. Afrikanska källor välkomnar ryskt stöd, ryska vapen och Wagnergruppen. Västalliansen kallar det ryska inflytandet för enbart negativt. Det finns skäl till det.

Relaterat: USA:s antiterrorstyrka JSOC bedriver krig i 75 länder – Svenska specialförbandet SOG inblandat i flera länder

Sveriges Radio tar upp Wagner

Sveriges Radio som är en ledande aktör av det västliga narrativet i Sverige samtalade under söndagen med utrikesreporter Sara Assarsson och Sten Hagberg, forskare och chef för Forum för Afrikastudier vid Uppsala universitet. Dessa är rörande överens om att Wagners närvaro enbart är negativ.

Radioinslagets programledare kallar även den ryska interventionen i Ukraina för kolonial, kanske med syftet att dra bort uppmärksamheten från de europeiska koloniala makterna som plågat afrikas folk i flera 100 år i form av historisk kolonialism och och en i dag postkolonial exploatering.

Sveriges Radio:

”Ryska Wagner är intresserad av pengar, naturresurser, boskapsstölder. Frågan är om Wagner är en ny variant av en gammal kolonial tradition i Afrika?”

Sveriges Radio hänvisar till en rapport från The Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) i London. Rapporten tar upp det ryska legoknekts-företaget Wagners operationer i Sahel, speciellt då i Mali dit Wagnergruppen kom i slutet av 2021. ACLED är dock en spelare på samma planhalva som kolonialmakten Storbritannien.

Studien uppger att ”osäkerheten för civilbefolkningen i området ökat sedan Wagnergruppen kom dit”.

Påståendet måste sättas i sammanhanget att Mali nyligen blivit av med den franska styrningen av landet. Även svenska trupper som arbetat för att skydda västliga intressen har lämnat landet.

En källa uppger för NewsVoice att de svenska trupperna inte alls hade en ”fredsbevarande funktion”. Istället handlade det om att skydda exploateringen av Malis naturresurser (framför allt guld) och för att lyckas med det måste frihetskämpar i Mali bekämpas. Dessa frihetskämpar kallas av Väst för terrorister.

Sten Hagberg gör för övrigt en viktig anmärkning och det är att Frankrike faktiskt har en kolonial roll i Afrika, men säger samtidigt att det är Frankrike som ska leda befrielsearbetet, något som NewsVoice afrikanska kontakter skrattar högt åt.

J. C. Okechukwu kommenterar Wagner Group
J. C. Okechukwu kommenterar Wagner Group. Foto (th): Arise Africa (ej direkt relaterat till hans uttalande)

Väst använder ECOWAS som ett ombud mot Nigers befrielserörelse

Niger hotas av att inom kort attackeras av Nigeria och med en styrka på cirka 230.000 man förväntas Nigeria bidra med betydligt fler soldater till operationen än något annat land i ECOWAS-blocket, skriver Okechukwu.

Nigeria har en västvänlig regim och landet var länge en brittisk koloni.

De två länderna med de starkaste arméerna i Afrika, Egypten och Algeriet, har dock varnat för en militär intervention mot Niger och lovat att de inte kommer att stå overksamma. Niger ska skyddas.

”Enligt uppgift är moralen hos Nigers militärpersonal på topp just nu, med tanke på att nästan hela Nigers befolkning stöder militären och tusentals har enligt uppgift anmält sig för att slåss med den ryska frivilligstyrkan, Wagner PMC, för att försvara sitt hemland”, skriver J. C. Okechukwu på Twitter.

Mali under ledning av juntan har redan installerat trupper i Niger. Malis styrkor är beväpnade med ryska moderna vapen och har alltså full support av både Ryssland och den fristående Wagnergruppen.

Läs mer: Ryssland och Wagner Group redo att försvara Nigers nya ledning mot Frankrike, ECOWAS och USA

Kommer den humanitära stormakten Sverige att delta för att krossa ännu ett afrikanskt land?

Situation innebär sannolikt att kolonialmakten Frankrike nu är beroende av USA som kan sätta in bombningar på samma sätt som mot Libyen 2011, kanske återigen med understöd av det svenska flygvapnet.

Svenska Försvarsmakten hade i Libyen uppgiften att designera mål åt det amerikanska stidsflyget mot landet. Svenska flyget deltog även i en avancerad psykologisk påverkanoperation mot Libyen som bestod i att Herculessplan flög över Libyen medan de sände ”radioprogram” och släppte flygblad med uppmaningen att ge upp allt motstånd.

Svenska Försvarsmakten:

Lägg ner dina vapen och vägra lyd order från din nuvarande illegitima regering. Varje fientlighet mot koalitionsstyrkor kommer att mötas med dödligt våld.

Så lät ett av många budskap, skriver magasinet Fokus i en avslöjande artikel från 2012. Radiosändingarna sändes på perfekt arabiska och med rätt dialekt. Meddelandet riktades till Khadaffis styrkor via radiovågor från ett ombyggt amerikanskt Herculesplan.

Mer än en miljon svenskproducerade flygblad släpptes, skriver Fokus.

”Under en period stod svenskarna ensamma för alla tolkar och kulturella rådgivare på basen i Pesaro [i Italien]. De bestämde att man inte skulle sprida svåra budskap som demokrati”.

Istället skulle Libyens ledning direkt hotas medan ”enkla uppmaningar” riktades mot civilbefolkning och rebeller.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq