Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Analys: Väst ska bekämpa terrorister som försvarar afrikanska länder mot terrorister från Väst

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 september 2023
- Torbjörn Sassersson
Wagnergruppen i Afrika, september 2023. Foto: Wagner PMC, Telegram
Wagnergruppen i Afrika, september 2023.

NewsVoice skrev att ryska underrättelsetjänsten anklagat USA för att planera en eliminering av den nigerianska juntans ledare. I dagarna flögs arméförband från Burkina Fasos in i Niger för att skydda landet mot terrorister. Vad händer egentligen bakom artikelrubrikerna i media?

Enheter från Burkina Fasos armé anlände till Niger inom ramen för ett partnerskap mellan de två länderna för att utbilda och utveckla kapaciteten hos de två ländernas styrkor inom området för bekämpning av terrorism.

Militärrådet i Niger sa att utplaceringen av Burkina Fasos arméenheter i Niger inte är riktad mot ECOWAS-gruppen.

Samtidigt varnar ryska underrättelsetjänsten för att USA planerar att mörda juntaledningen i Niger.

Kasum Coulibaly, Burkina Fasos försvarsminister,uppger att transporten av militära styrkor till Niger ska stärka terrorismbekämpningen och tillade att Nigers säkerhet är nära kopplad till Burkina Fasos säkerhet, kommenterar Joseph C. Okechukwu.

Samtidigt mobiliserar Frankrike och USA sina förband för att även de ska bekämpa terrorister.

“Under helgen anklagade Niger Frankrike för att samla militära styrkor i flera västafrikanska länder, samtidigt som relationerna mellan Niamey [i Niger] och Paris sjunker allt djupare ner i avgrunden.” The Africa Report

Den 10 september sa Frankrikes president Emmanuel Macron i samband med G20-mötet i Indien, att han har avvisat juntans krav på att dra tillbaka trupperna från Niger.

Den 6 september 2023 la den brittiska regeringen fram ett lagförslag som terroriststämplar det ryska privata militärföretaget Wagnergruppen.

Förslaget planeras debatteras i denna vecka och går det igenom kan Wagner bli objekt för Västs terrorbekämpning. Wagner har anlitats av samma stater i Afrika vars juntaledningar som försöker bryta sig fria från Frankrikes och USA:s våld.

I och med att Niger Burkina Faso och Mali även de stärker sin respektive militär för att bekämpa terrorister finansierade av Frankrike och USA kan var och en förstå att kriget kommer att bestå i att afrikanerna egentligen bekämpar USA: och Frankrikes terrorstyrkor medan Frankrike och USA bekämpar juntaledningarna och Wagnergruppen i de afrikanska staterna.

Kriget står alltså mellan en Västallians som vill återta kontrollen av “sina” kolonier och samma afrikanska stater som försöker befria sig från kolonisatörerna.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq