DEBATT. På Facebook kan man lägga sin röst i ’Riksdagsvalet 2010’. SD är där stort och största parti bland unga upp till 30 års ålder. De utnyttjar siffrorna för att framstå som ett parti på frammarsch – om än i en icke-representativ enkät, färgad av SD:s effektiva utnyttjande av nätet. Ett bidrag till att få ett sannolikt mer rättvisande utfall, och vrida Facebook-vapnet ur Sverigedemokraternas nävar är att gå kvinna och man ur huse och rösta antirasistiskt, för social integration, nu på Facebook och den 19 september. Därtill: Begrunda opinionsläget och rösta så att risken för en minoritetsregering med (SD) som stödparti minimeras.
Text: Åke Sandberg, professor em. vid Sociologiska institutionen, Stockholms universitet. | Artikeln är ursprungligen publicerad 2010-09-08 på Newsmill.se. Artikeln återpubliceras med tillstånd av artikelförfattaren
På Facebook finns en valenkät, applikationen ’Riksdagsvalet 2010’. I dag måndag lunch den 13 sept. har över 230.000 ’röstat’ och av dem är drygt 191.000 röstberättigade över 18 år. Fördelningen bland dessa 191.000 är den att (M) har 24 %, (S) 20 %, (SD) 17%, (MP) 10% (V) 9%, (FP) 6%, (PP, Piratpartiet) 5%.
Bland enkätsvaren hamnar övriga partier under fyra procent, i fallande storlek: (C), blankröstande, (KD), (Fi), annat parti. Anmärkningsvärd är främst SD:s storlek, liksom PP:s, samt att både C och KD hamnar på låga 2-3% . Fi får drygt 1% av de svarandes röster. Dessa siffor, och de mer detaljerade nedan, har varit mycket stabila de senaste par veckorna.
SD:s storlek är bekymmersam även om resultaten av enkäten förstås inte är representativa för alla röstberättigade över 18 år. De svarande är inget slumpurval ur hela befolkningen, och Facebook-användare i allmänhet, och även de som besvarat enkäten, är t.ex. yngre än befolkningssnittet. De som ’röstar’ på Facebook är inte ens representativa för alla som är på Facebook, särskilt som man har skäl anta en organiserad röstningskampanj från SD.
Varför bekymra sig om en icke-representativ enkät på Facebook? Jo, det kan faktiskt vara så att SD är större bland ungdomar på Facebook och internet, än vad kanske trott utifrån frågor till slumpurval av alla ungdomar.
Väsentligare är att SD genom sina samordnade ’nätaktioner’ troligen är uppblåst stora, och att de använder enkätsiffrorna för att hävda att man är stor och på väg bli större, ett sätt stärka de egna och värva nya sympatisörer i deras släptåg. Några medier har hakat på och spridit siffrorna, med en rubrik som ‘De unga väljer Sverigedemokraterna’ i en nättidning. Danska Ekstrabladet rapporterar uppjagat om mätningen på Facebook: ‘Chokmåling: Sverigedemokraterna tredjestørst’.
Facebook-undersökningen är, som jag bedömer det, seriös, gjord som ett hobbyprojekt av en datorintresserad ung marknadsundersökare från Stockholm. Några har misstänkt att SD skulle ligga bakom tillämpningsprogrammet, men den misstanken är såvitt jag kan finna helt ogrundad.
SD kan däremot sägas ha ’kapat’ undersökningen i den meningen att SD är mycket aktiva på nätet, inte bara som rabiat missnöjda, oftast okunniga kommentatorer så snart någon journalist eller debattör skriver om en generös flyktingpolitik, eller för den delen helt enkelt om kultur – då kommer invändningar som att invandrare bara ställer till problem, och att kulturarbetare inte gör nytta för anslagen (i det senare instämmer för övrigt inte sällan helt vanliga marknadsdogmatiska nyliberaler). På den artikel du nu läser kommer den slags kommentarer, troligen att inflyta, SD-nätverken på sociala medier förefaller finmaskiga och snabba.
Facebook-resultaten ger partiet självsäkerhet i slutspurten i valet och bidrar till att göra dess politik rumsren – ‘så många kan ju inte ha helt fel!’ Opinionsmätningar om val kan, som valforskare framhållit, bidra till att stärka det parti som verkar ha medvind. Och SD blåser under genom att propagera med hjälp av Facebook-siffrorna. Facebook-enkätens hittillsvarande utfall kan således bidra till att osäkra, inte minst unga nätaktiva väljare, den 19 sept. röstar vare sig rödgrönt eller blått utan brun light.
Med dagens osäkra opinionsläge finns risken att Sverigedemokraterna blir vågmästare i riksdagen. Risken skärps av oklara besked från Reinfeldt och den borgerliga alliansen om hur man skulle ställa sig i en sådan situation. En borgerlig allians lutande sig åt höger på ett främlingsfientligt sluttande plan vore en mardröm som ett Sverige som glider isär inte behöver.
Därför, den som vill en human flykting- och invandringspolitik, en social integrering och ett inkluderande samhälle: Gå till Facebook.com/riksdagsval, ’lägg din röst’, använd möjligheten bjuda in vänner till ’valet’ och publicera enkätlänken på hemsidor. Så kan kanske Facebook-vapnet vridas ur de främlingsfientligas händer.
Framför allt: Rösta 19 september mot rasism, som Fredrik Reinfeldt sa: Älskar du Sverige så rösta inte på SD. Kolla och begrunda vidare opinionsläget och lägg rösten på ett sätt som minimerar risken för en regering med stöd från SD, om än passivt.
Kanske kommer någon faktiskt överväga att bli blockbytare?
Text: Åke Sandberg, professor em. vid Sociologiska institutionen, Stockholms universitet. I anslutning till min forskning om arbete och företag, har jag noterat hur utländska arbetare, med villkor sämre än i svenska kollektivavtal, kan ge en grogrund för SD: invandraren blir syndabock för pressade löner, i stället för de EU- och svenska politiker som tillåter sådan ’lönedumpning’.
Relaterat
Bakgrund och siffror: SD:s nätaktivism och ’valresultatet’ på Facebook
SD är aktivt i val-enkäten på Facebook på flera sätt, genom:
- poster i SD:s Facebook-grupp, redan i somras när applikationen lades ut,
- inlägg på lokala siter som t.ex. (SD) i Klippan i Skåne,
- tecken på att man gjort massutskick med e-post till medlemmar och sympatisörer
- en lång diskussionstråd på webben på Flashback, med ca 400 inlägg, med huvudtemat, en uppmaning att gå till Facebook och rösta (SD)
- och dessutom ett youtube-klipp med samma maning, och där resultatet av enkäten kommenteras av SD i Jönköping med att trenden att de yngsta röstar SD är förväntad, och de konstaterar att målet bli tredje största parti i år är realistiskt.
SD är särskilt starka bland de unga som svarat. I svaren på enkäten finns i tättrion bland alla upp till 50 års ålder (M), (S) och (SD). Oroande och anmärkningsvärd är SD:s andel bland de unga svarande. SD är största partiet bland alla upp till 30 år; 24 % av dem under 18 år väljer, SD, 22 % av dem mellan 18 och 30 år.
Tabell: Rangordningen i enkätsvaren mellan de fem största partierna i olika åldersgrupper (måndag, 13 sept):
- Under 18 år: SD, M, S, PP, MP
- 18-30 år: SD, M, S, MP, V
- 30-50 år: M, S, SD, V, MP
- 50 år och uppåt: S, M, V, SD. MP
Fler siffror och diagram finns på Facebook-enkätens statistiksida.