Karin Bojs skräms: Kärlekshormon är rasisthormon

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 januari 2011
- NewsVoice redaktion
Orgasmvetenskap. Licens: Shutterstock.com
Orgasmvetenskap. Licens: Shutterstock.com
Licens: Shutterstock.com

DN publicerar artiklar på löpande band som ska skrämmas eller få oss att känna främlingskap mot våra egna kroppar verkar det som. I en artikeln ska vi rusa till kliniken för att vaccinera oss och i nästa stund ska vi veta att i våra kroppar är naturliga må-bra-hormoner egentligen rasisthormon.

Text: Torbjörn Sassersson

I Karin Bojs-artikeln ”Kärlekshormon är även rasisthormon” redovisar Karin Bojs den holländske psykologen Carsten De Dreus forskning på oxytocin. Vi får lära oss att produktionen av oxytocin höjs efter samlag, och bidrar därför till parets känsla av samhörighet, att massage ökar halten av ämnet, vilket får människor att känna sig lugna och välmående samt att präriesorkar, med hög aktivitet av oxytocin, lever i livslånga, trogna parförhållanden.

Så långt är allt bra till dess att psykologen Carsten De Dreu kommer med tesen:

”Om våra tidigaste förfäder bara gick omkring och kände sig lugna och mysiga och fulla av tillit skulle vi nog inte ha överlevt som art…”.

Sagt och gjort. Tesen Dreu har verkar vara den strikt biologiska att människan måste befinna sig i ett överlevnadstekniskt tillstånd för att skapa bästa förutsättningar för fortlevnad dvs stadd i kamp, flykt eller ett derivat av dessa tillstånd. Så han satte upp ett experiment med onaturliga-påtvingade förutsättningar. Resultatet blev därefter. Försökspersoner skulle tvingas rädda individer och offra andra som ska sprängas eller köras ihjäl av skenande tåg. I experimentet offrades fiktiva personer som hette  Ahmed, Youssef och Mohammed i högre utsträckning.

Experimentet verkar vara designat för att leda tesen i bevis att det naturliga hormonet bidrar till våld. Därmed blir vår självuppfattning skruvad av denna typ av forskare.

Ett ifrågasättande hoppade Karin Bojs över. Borde inte läsarna förvänta sig det av en vetenskapsjournalist på DN? Borde inte de onaturliga förutsättningarna innebära att experimentets utfall även det blir onaturligt? Istället blir Karin Bojs slutkommentar i sin artikel en överförenkling:

”Hormonet förstärker vad han kallar ”etnocentrism”. Visserligen får det människor inom gruppen att kramas och mysa mer med varandra, men det kan också bidra till våld och konflikter gentemot andra.”

Notering: Flera personer hade skrivit kommentarer till denna artikel, men någon på DN, kanske Karin Bojs själv, stängde av kommentarsfältet och raderade alla kommentarer av någon anledning. Kvar finns dock Twingly-bloggkoppling.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq