DEBATT. Det är med stor fascination jag i mainstream media läser om ”experters” förklaringar om orsakerna till upploppen i Europa, upplopp som spridit sig från Nordafrika och Mellanöstern. Stormedia undviker en väsentlig drivkraft nämligen viljan att ersätta korruption med hederlighet i samhället. Upploppsmakarna beskrivs istället som frustrerade och kriminella ungdomar när det i själva verket ofta handlar om insiktsfulla personer som genomskådat den finansiella världskorruptionen som orsak till arbetslöshet och skenande levnadspriser.
Text och analys: Torbjörn Sassersson, 2011-08-09
Professorn och sociologen Nihad Bunar vid Stockholms universitet och Storbritanniens premiärminister Nick Clegg listar orsakerna till de nu aktuella upploppen i flera städer i England på ett anmärkningsvärt överförenklat och undvikande sätt:
- En enskild skottlossning där en förortsbo blev dödad av polisen
- En fredlig protest som urartade okontrollerat
- Frustrerade ungdomar som inte har något att göra ville uttrycka sitt missnöje
- Frustrerade ungdomar som spred upprorsmakeriet via Facebook och Twitter
- Dåliga relationer mellan ungdomar och myndigheter
- Opportunistiska kriminella som började vandalisera och opportunistiskt stjäla
- Ungdomskulturer och lokala livsstilar [som antas leda till uppror]
Nihad Bunar säger till SvD:
”Det här förortsrelaterade massprotesterna är en blandning mellan allt och inget. Det finns dynamik men ingen logik i protesterna”. – SvD: Professor: Mönstret känns igen från övriga Europa
Det enda som är rätt i listan avseende grundorsaker är hög arbetslöshet och nedskärningar, men det är bara halva sanningen. Vad är de egentliga bakomliggande orsakerna till det?
Svaret är att samhället sugs ut i en allt mer eskalerande hastighet av profithungriga multinationella företag och lika multinationella banker. När mainstream-media speglar vad som sker pekas endast på symptomen och inte på vad som egentligen orsakat sjukdomstillståndet i samhället. Upprorens orsaker handlar därför mest om ”arbetslösa ungdomar” enligt mainstream.
Väldigt många av ”ungdomarna” som protesterar är intellektuella och politiskt upplysta medborgare som via Internet fått kunskap om hur samhället sugs ut i en allt högre grad av företags- och bankvärldens profitörer. I samhällsdebatten talas det högtravande om vikten av privatisering och globalisering, fina ord som kommit att beskriva vad som egentligen är privat och global utsugning av samhällen och stater.
”Ungdomarna” har genomskådat detta. Många har insett varför priserna för mat och boende skenar, varför allt kostar mer, varför de inte får jobb trots höga utbildningar. Vad som är värre är att folk i allmänhet och i allt högre omfattning förstått hur samhällets vanliga medborgare var de som räddade bankerna genom ”bail-outs”. Folk har insett att banker inte är fina och viktiga samhällsinstitut utan aktiebolag vars primära syfte är vinst och inget annat. Sök själv på banker på Ratsit. Det finns inte en bank som inte är ett aktiebolag.
Folk har insett att ministrarna som ska upprätthålla demokrati och verka för medborgarnas bästa blivit administratörer åt storindustrin och dessutom själva tjänar på att agera till fördel för större vinstintressen. Ett väsentligt mål med politik är att dra bort uppmärksamheten från industrins och bankernas bedrägerier. Bankerna ska istället lösas ut vid ekonomiska kriser med skattebetalarnas pengar och storföretagen ska inte behöva betala så mycket skatt.
Vi har idag fått en intressant sportliknande situation i världsamhället, nämligen ett parallellslalom-race mellan en eskalerande bankster-profitering på samhället å ena sidan och en eskalerande medvetenhet om hur samhället sugs ut av dessa banksters å den andra. Multinationella storbanker och multinationella företag slåss inte längre om att köpa upp alla företag och marknader genom skuldsättande (som är bankernas affärsidé) och genom direkta uppköp (storföretagens metod).
Numera sker köp av kompletta länder genom att skuldsätta, konkurssätta och på nytt skuldsätta för att ”hjälpa” länderna ur sina konkurser. Därefter vidtar ”stränga sparpaket” som drabbar hela populationer vilka förväntas att i lojalitet gå med på allt. Nej, tycker många. Det får vara nog! Folk i en rad länder i Nordafrika, Mellanöstern och Europa samt Amerika har genomskådat bedrägerierna.
I racet mellan utsugning och ett politiskt-ekonomiskt uppvaknande är det bråttom för bägge parter att nå maximalt momenttum för att fullfölja utsugningen respektive stoppandet av den. I takt med att utsugningen fulländas knyts säcken ihop med hjälp av nya lagar som begränsar folks friheter och rättigheter. Här är USA ledande förebild med sin ”The Patriot Act” och en rad andra ”Acts”. I det slutkaos som kallats, ”The end times” propagerar makteliten för att lagarna än snabbare måste realiseras för att dessa ska används som medel för ökad kontroll och lamslagning av allt motstånd.
För många läsare kan denna artikel tyckas dra förhastade slutsatser, men kunskapen om hur samhällsmedborgarnas frihetsgrader inskränks och hur banker och andra företag tar över världen har länge varit kända inom en intellektuell subkultur som med hjälp av internet skapat en internationell folkrörelse mot företagskontrollerad korruption. NewsVoice har i en serie fristående artiklar och video-klipp illustrerat denna process.
Centrala och fristående gestalter för den nämnda intellektuella subkulturen är: Noam Chomsky, Naomi Wolf, Naomi Klein, John Perkins, Greg Palast, Alex Jones, Ron Paul och inte minst trendanalytikern Gerald Celente som den kanske mest färgstarka av dem alla.
Gerald Celente med sin stab på Trends Research Institute har varnat för både den stora bankkrisen 2008 och en ännu större global kris med start 2011. Hans forsknings-team har haft rätt med en rad prognoser även innan 2008. Det har lett till att han blivit känd framför allt i Amerika, men är relativt okänd i Sverige, utom inom subulturen förstås. Nedan följer några excentriska uttalanden varav många har hunnit besannas.
Gerald Celente förutspår i Trends Journal Q2 ett kommande storkrig i följden av upproren.
Text och analys: Torbjörn Sassersson
Relaterat
- NewsVoice: Mellanöstern är krigsindustrins mest lönsamma marknadsområde
- SvD: Professor: Mönstret känns igen från övriga Europa
- SvD: ”Frustration ligger bakom”
- SvD: ”Marknaden har blivit ett monster”
- DN: Dödsskjutningen som utlöste kravallerna
- DN: ”Kulan kan ha varit polisens”