Ernst Strasser var en före detta österikisk ”People’s Party politician” och ”Federal Minister of the Interior” i Österike 2000-2004. Han var medlem i det Europeiska parlamentet 2009-2011. I mars 2011 avskedades han på grund av ”the 2011 Cash for Laws Scandal”.
Text: Torbjörn Sassersson. Källa: Europaportalen.se
Det var två reportrar från Sunday Times som avslöjade att europaparlamentarikerna: Adrian Severin en före detta rumänsk vice premiärminister och utrikesminister, och den slovenske Zoran Thaler, tidigare utrikesminister, och österrikiske Ernst Strasser som varit inrikesminister, försökte påverka EU på ett olagligt sätt. Reportrarna utgav sig för att själva vara lobbyister som erbjöd sig stora summor pengar för att påverka lagstiftningsprocessen åt de klienter de påstods sig arbeta för. EU-parlamentet inledde efter avslöjandet en utredning.
På The Sunday Times inspelade videos syns de tre politikerna diskutera pengar och de berättar hur de påverkade diverse lagärenden. Zoran Thaler nämner en summa på nära en miljon kronor med reportrarna utan att veta att allt filmades.
”När förslaget till exempel kommer till parlamentet kan vi försöka påverka personer i utskottet, så att de får rätt information för att vi ska få dem i den riktning vi behöver för att ändra en del kritiskt innehåll, säger Ernst Strasser.”
Reportrarna på The Sunday Times ska ha kontaktat ett 60-tal parlamentariker, varav 14 ska ha gått med på att träffa de falska lobbyisterna. Financial Times skriver att två av ändringsförslagen som kom till på grund av journalisternas fejkade uppdrag till slut hamnade i officiella parlamentsdokument, skriver Elsa Persson vid Europaportalen.
”Europaparlamentet har tillsatt en egen utredning som en talesperson uppger kommer få tillgång till The Sunday Times material för att själva granska det. Om utredarna finner att anklagelserna stämmer, kan de lämna det vidare till EU:s byrå för bedrägeribekämpning, OLAF, som i sin tur kan starta en rättslig process. Avsatta kan parlamentarikerna inte bli av någon institution i Bryssel, utan bara i hemländerna.”
Källa: Elsa Persson vid Europaportalen – läs hennes artikel för ytterligare detaljer
Det började redan med kommissionären Edith Cresson som fick sparken för korruption för nästan 20 år sedan. Innan dess han hob plantera den regelharmoniseringsidé som kemi- och tobaksindustrierna ville ha när kemikalieregleringen, REACH, skulle sättas på plats.