Ronny Rydströms tankar om Martin Ingvar och Osher Centrum

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 november 2011
- Torbjörn Sassersson
Osher Centrum Leaks

Osher Centrum Leaks

Osher Centrum fick 43 miljoner för att bedriva forskning på alternativmedicinska metoder, men istället har nästan alla alternativmedicinska terapeuter stängts ute från att delta. Martin Ingvar sätter upp hinder för givande forskning i samarbete med alternativmedicinare. 

Text: Ronny Rydströms om mail-växlingen 2007 med Martin Ingvar

Så fort jag hörde att akademiska skeptiker utan någon kunskap eller erfarenhet av alternativ medicin fick uppgiften att leda hela forskningen på Karolinska Institutet förstod jag att alla dessa miljoner var pengar kastade i sjön. Inget positivt skulle komma ut av detta för alternativmedicinens räkning och så blev det också. Jag tycker det är en skandal.

Min erfarenhet av Martin Ingvar är han vägrar att samarbeta med praktiker om de inte har en forskarutbildning. Hur många alternativmedicinare har det egentligen? Varför måste den som ger behandlingarna också ha 8-9 års forskarutbildning när hans uppgift bara är att göra behandlingarna? Jag anser inte det om det finns en vilja till samarbete, men denna vilja tycks saknas på Osher Centrum.

Martin Ingvar skriver att de anlitar forskare för forskning och professionella personer för det kliniska arbetet – vilket ju är precis det slags samarbete jag tidigare föreslog men som han då sa inte var möjligt då även praktikern måste ha forskarutbildning dvs vara forskare.

ArcanumSkolan 2024

Stöd NewsVoiceSer man vidare på vad Osher Centrum åstadkommit så här långt så ser man att den absoluta merparten av resurserna gått till att undersöka behandlingar typiska för skolmedicin och inte alternativ medicin. Det verkar som Martin Ingvar bara söker svar som ryms inom det nuvarande västerländska vetenskapsparadigmet och förkastar allt som ligger utanför detta.

Alternativmedicinska metoder som healing, osteopati, homeopati, frekvensapparater, kinesiologi mm lyser med sin frånvaro. Var det inte makarna Oshers uttryckliga vilja att forskningen ska fokusera just på alternativmedicin och brobyggande? Jag tror det, men trots förfrågningar till makarna Osher av mej och andra så har vi inte fått någon reaktion från dem.

Genom att låta NewsVoice publicera mina mail med Martin Ingvar hoppas jag kunna bidra till att ge allmänheten lite insikt i hur de tänker på Osher Centrum, något som våra medier aldrig skulle förmedla.

Läs mail-växlingen

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Att det skulle vara mutor inblandat låter inte det lite osannolikt?
  Jag menar de har donerat 43 miljoner till ett särskilt ändamål. Skulle en doktorshatt på något vis släta över det?
  Det goda i mig hoppas att det är väldigt långsökt….

  • Två professorer på KI säger att det är normalt att man ger doktorshattar till donatorer, men det kommer fler fördelar. En donation innebär tillgång till fina klubbar som att få sitta med på Nobelmiddagar på speciella säten och andra festligheter. Man köper sig rakt in i eliten samtidigt som man som person skrivs in i historieböckerna. 42 miljoner är värt det om man man har kvar 700 miljoner kr på banken efter att man donerat.

 • Enligt en källa på KI har Osher Centrums lokaler på KI i princip aldrig använts. Det finns visserligen ett konferensbord några stolar och ett skrivbord samt några boxar i ett hörn. Några möten har hållits. I övrig ingen aktivitet.

 • En fågel har viskat i mitt öra:
  B Osher ville från början att en hel alternativ avdelning med alternativmedicin skulle startas. Mot detta satte sig KI. Gåvobrevet omformulerades därför att forskarna sa att de visste för lite för att ha en avdelning, de måste forska först. Men omformuleringarna var så luddiga, så forskarna slapp forska på det de skulle.

  Oshers lär ha protesterat men blivit mutade med varsin doktorshatt och ombetts hålla truten i fortsättningen.

  Martin Ingvar, säger samma lilla fågel, och hans anhang har i många år lyckats dra åt sig många små slantar som gått till små bolag som… ägs av de små forskarna själva. Om detta vet jag intet, men den lilla fågeln säger att den som söker skall finna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *