Ronny Rydströms tankar om Martin Ingvar och Osher Centrum

publicerad 7 november 2011
- Torbjörn Sassersson red.
Osher Centrum Leaks

Osher Centrum Leaks

Osher Centrum fick 43 miljoner för att bedriva forskning på alternativmedicinska metoder, men istället har nästan alla alternativmedicinska terapeuter stängts ute från att delta. Martin Ingvar sätter upp hinder för givande forskning i samarbete med alternativmedicinare. 

Text: Ronny Rydströms om mail-växlingen 2007 med Martin Ingvar

Så fort jag hörde att akademiska skeptiker utan någon kunskap eller erfarenhet av alternativ medicin fick uppgiften att leda hela forskningen på Karolinska Institutet förstod jag att alla dessa miljoner var pengar kastade i sjön. Inget positivt skulle komma ut av detta för alternativmedicinens räkning och så blev det också. Jag tycker det är en skandal.

Min erfarenhet av Martin Ingvar är han vägrar att samarbeta med praktiker om de inte har en forskarutbildning. Hur många alternativmedicinare har det egentligen? Varför måste den som ger behandlingarna också ha 8-9 års forskarutbildning när hans uppgift bara är att göra behandlingarna? Jag anser inte det om det finns en vilja till samarbete, men denna vilja tycks saknas på Osher Centrum.

Martin Ingvar skriver att de anlitar forskare för forskning och professionella personer för det kliniska arbetet – vilket ju är precis det slags samarbete jag tidigare föreslog men som han då sa inte var möjligt då även praktikern måste ha forskarutbildning dvs vara forskare.

Stöd NewsVoiceSer man vidare på vad Osher Centrum åstadkommit så här långt så ser man att den absoluta merparten av resurserna gått till att undersöka behandlingar typiska för skolmedicin och inte alternativ medicin. Det verkar som Martin Ingvar bara söker svar som ryms inom det nuvarande västerländska vetenskapsparadigmet och förkastar allt som ligger utanför detta.

Alternativmedicinska metoder som healing, osteopati, homeopati, frekvensapparater, kinesiologi mm lyser med sin frånvaro. Var det inte makarna Oshers uttryckliga vilja att forskningen ska fokusera just på alternativmedicin och brobyggande? Jag tror det, men trots förfrågningar till makarna Osher av mej och andra så har vi inte fått någon reaktion från dem.

Genom att låta NewsVoice publicera mina mail med Martin Ingvar hoppas jag kunna bidra till att ge allmänheten lite insikt i hur de tänker på Osher Centrum, något som våra medier aldrig skulle förmedla.

Läs mail-växlingen

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice