”I Total Sanning” tar upp viktig etik men underminerar överlevnadsforskning

7

Boken ”I Total Sanning” skriven av Per Ola Thornell (Parthenon förlag) undergräver forskning som gjorts på området Fysiskt mediumskap och förargar engelska undersökare som nu funderar på repressalier.

Text: Camilla Elfving

Överlevnadsforskning syftar till att undersöka tillvarons mest centrala fråga – om vi överlever döden. Ett område som angår alla människor på ett personligt plan. Denna forskning har nu fått sig en allvarlig törn.

Per Ola Thornells bok ”I Total Sanning” tar upp viktiga ämnen om etik och moral. Den är välskriven och personlig, men tyvärr ger den en skev bild av fysiskt mediumskap.

Boken avslöjar ett fuskande fysiskt medium men nöjer sig inte med det utan låter det spilla över i spekulationer och ovederhäftliga påståenden om andra fysiska medier sådana som ägnat större delen av sitt liv åt att utveckla sitt mediumskap och som inte är misstänkta för något brott. Boken ”I Total Sanning” är ytterst opinionsbildande och vanärar den internationella forskningen på fysiskt mediumskap.

Läs mer

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Pia
Pia
Gäst
25 juni 2012 kl 08:39

En liten tanke bara.. Verkar vara låsta positioner åt båda hållen på olika sätt? Vad jag kan se så har Per Ola Thornells blogg ingen replikmöjlighet överhuvudtaget?

Dan Mattsson
Gäst
24 juni 2012 kl 08:58

Camilla har svarat enligt nedan. Förlaget och jag har även gjort en replik på Camillas svar strax innan 13.00 23 juni och vi väntar på att hon ska ta in det i sin blogg (andra har redan fått sina kommentarer inlagda). Tills dess kan du läsa vårt svar här och på http://www.loveit.se; ———————————————————————— Per Ola Thornell och Dan Mattsson, Jag efterlyser inte mer Skeptiskt vinklad skitpropaganda från Wikipedia utan ett svar på varför ni underlåtit att ge era läsare en nyanserad, intellektuellt hederlig bild av Fysiskt mediumskap. Varför gjorde ni inte det? Och varför kan ni inte svara enkelt på den frågan? Det är ju det enda jag undrar. Jag tar inte Anders Åkessons handlingar i försvar på något sätt och är givetvis fullkomligt besviken över det som hänt. Men Anders är en privatperson också och jag tycker inte alls att det är okej att exponera en människa på det här sättet som ni har gjort. Anders Åkesson är varken Lasermannen eller Svartenbrandt. Ni hade en möjlighet att skriva I total sanning utan att lämna ut honom så totalt. Ni hade kunnat skriva om ”det fuskande mediet” och om situationer och händelser som påminner om verkligheten och ändå nå full poäng. Du kände till det valet Per Ola, men du beslöt dig ändå för att publicera hans namn, adress och allt det privata som hänt under alla år. Det blir som ett socialt livstidsstraff för Anders och hans familj. Han är en pappa också. Tänk på hans barn. Tänk på hans barnbarn. Det här får dom leva med. Och ni med. Ang. Scole-Experimentet Det finns ingen annan modern undersökning som kan mäta sig med denna. Att på något sätt jämföra Anders Åkessons verksamhet med det här är lika befängt som att ställa Anders Åkesson mot John of God (Ett fysiskt medium i Brasilien) som har miljoner anhängare/besökare och som intervjuas av Oprah Winfrey m.fl. Eftersom avlidna PSI-undersökares arbete komprometteras systematiskt av nyateister så vill jag hänvisa till de som lever fortfarande, vilket många i nedanstående lista gör. Dessa var särskilt inbjudna parapsykologer/forskare/trovärdighetsvittnen från olika länder som i egen person deltog i Scole Experimentet och fann det genuint. Deltagit och godkänt The Scole Experiment: 1) Prof. Arthur Ellison 2) Prof. Archie Roy 3) Prof. David Fontana 4) Dr. Hans Schaer 5) Prof. Ivor Grattan-Guiness 6) Psykolog Ingrid Slack 7) ITC-forskare Karin Schnittger 8) Journalist Montagne Keen 9) Försvar/underrättelsetjänst Ralph Noyes 10)… Read more »

Linda B
Linda B
Gäst
23 juni 2012 kl 07:31

Ja, och vad är tanken bakom det horribla omslaget som ser ut om en blandning mellan en skräckfantasybok och en UFO-bok från 50-talet, typ “Marsianerna anfaller”. Om tanken varit att på något sätt stötta mediala så har man inte tänkt tanken klart hela vägen…

ruben
ruben
Gäst
22 juni 2012 kl 20:50

Undrar vad som är meningen?

ruben
ruben
Gäst
Reply to  ruben
22 juni 2012 kl 20:54

Menar meningen med boken.

Dan Mattsson
Gäst
22 juni 2012 kl 20:00

Bästa Camilla Vi tackar för det goda omdömet om I total sanning? som viktig och välskriven, men när du använder begrepp som “vanärar den internationella forskningen”, “lierar sig med skeptikerrörelsen” och dessutom blandar in någon sorts hot om “repressalier” från onämnd källa, blir det, med full respekt, rena gojan. Innan du kallar oss principlösa och ovetenskapliga i samband med The Scole Report kanske du också borde få till åtminstone de grundläggande fakta du lägger ut i din artikel rätt. Om vi börjar med dessa fakta, så är varken Robin Foy eller hans fru Sandra några forskare utan amatörmedier och självutnämnda “psychic researchers”. De har startat ett antal cirklar, föreningar och deltagit i fysiska cirklar med olika medier i olika länder. De deltog även i The Scole Experiment som cirkeldeltagare och höll med lokal i sitt hem. The Scole Report är inte heller någon vetenskaplig avhandling, utan en publikation av Society for Psychical Research, skriven av Montague Keen som var var agronom, David Fontana, psykolog, och Arthur Ellison, professor i ingenjörsvetenskap, alla aktiva i Society for Psychical Research, som genomförde undersökningen. Redan när den kom ut på 1990-talet diskuterades och kritiserades slutsatserna i den inte bara bland skeptiker, utan i högsta grad bland medlemmarna i SPR själva och också bland dem som deltog i själva undersökningen. Till mycket stora delar gjordes denna undersökning helt på mediernas villkor (bland annat förbjöds all utrustning för filminspelning) och inte utifrån några vetenskapliga kriterier. Det är alltså ett direkt faktafel att påstå att den på något sätt är en vetenskaplig avhandling och få det att framstå som att den har gett några som helst absoluta och slutgiltiga sanningar som inte får ifrågasättas eller som det är “ovetenskapligt och principlöst att inte erkänna”. Om vi fortsätter med repressalierna (betydelsen av ordet är hämnd, hämndaktioner, vedergällning, vedergällningsåtgärder, straff) – repressalier för vad? I boken redovisar jag mina personliga reflektioner som jag inte bara är i min fulla rätt att göra, utan som jag också anser är högst logiska och rimliga. Att jag på något sätt skulle undergräva eller “vanära” någon forskning om fysiskt eller annat mediumskap är, återigen med full respekt, bara löjligt. Jag rekommenderar bland annat Gary Schwartz forskning och hans bok “Kontakt med andra sidan” i min bok. Om du vill lyfta fram någon annan forskning så får du göra det i en av dina egna böcker. Dessutom är The Scole Experiment som du hänvisar… Read more »