Robert Hahn: Tankar i sommarnatten

publicerad 8 augusti 2012
- Robert Hahn
Robert Hahn, 2017. Foto från dokumentären "Kampen om Hälsoparadigmet" (med tillstånd)
Robert Hahn, 2017. Foto från dokumentären “Kampen om Hälsoparadigmet” (med tillstånd)

Min tankar denna sommar handlar om en djupare betydelse med olympiska spel, upproret i Syrien och om klimatförändringarna på jorden.

Olympiska Spelen i London pågår för fullt. Kraftmätningar och jämförelser av förmågor mellan idrottsmän från all världens nationer avlöser varandra. Allt kan öppet följas av alla och envar i TV. Det är ett fantastiskt och sevärt skådespel.

Men idrotten har också en djupare innebörd. Möjligen med undantag för en kort period under den grekiska antiken hade länders folk förr i tiden aldrig möjlighet att jämföra sina förmågor under vänskapliga former. Och människor har ett behov av att jämföra sig med varandra.

Länder har också ett behov av att jämföra sina krafter och förmågor med varandra. Det enda sätt länder och folk förr i tiden hade för att mäta sina krafter var att gå i krig. Jag menar därför att idrott väsentligt bidrar till att skapa en fredligare värld. Idrotten är att uppbyggligt alternativ till destruktiva typer av kraftmätningar.

En viktig pacifistisk tanke är därför att uppmuntra aktiviteter som ökar kontakten mellan världens folk. Omvänt är isoleringspolitik en tveksam väg att bekämpa nationer och ledare som man ogillar. Man borde istället göra tvärtom. En utstött person ändrar sällan ståndpunkt utan brukar låsa sig hårdare i den. Riskerna för världsfreden ökar med isoleringspolitik på nationell bas.

Syrien i  krig

Krig förefaller idag dock allt mindre att handla om en önskan att länder vill mäta sina krafter med varandra i syfte att öka sin makt. Allt vanligare är att rövarband och terrorister bekämpar varandra i svaga statsbildningar. En nyhet är förstås att diktatorer kastas över ända med våld. Den arabiska demokratiseringen rullar vidare med Syrien som aktuell skådeplats.

Min fru drömde i mitten av juli att al-Assads regering föll samman, men att han själv var försvunnen. Hans fru fick man dock fatt på. Nu såg jag på mobil-nyheterna att al-Assad faktiskt inte framträtt i offentliga media sedan mitten av juli när en bomb detonerade i hans högkvarter. Kanske är det så. De flestas bedömning är ju också att tiden för hans regim hastigt krymper.

Internationella aktioner i Syrien har grusats av Rysslands och Kinas motstånd. För Ryssland handlar det om inflytande. Landet har Syrien som sin främsta bundsförvant i Mellanöstern och det ryktas om att de har en stor spionanläggning för radioavlyssning där. Jag tycker ändå att Ryssland spelar ett högt spel – när Assad faller riskerar man att ha fått dålig goodwill hos syrianerna.

Kinas intressen i Syrien-frågan handlar nog mest om att man ogillar demokratisering. Fortfarande är ju Kina, sitt ökande välstånd till trots, en diktatur.

Jag har svårt att förstå al-Assad. Händelseförloppet i de andra arabländerna som gjort uppror mot sina diktatorer visar ju hur svårt det är att behålla makten. Om han bytte fot och arbetat för en demokratisk utveckling kunde han dra sig tillbaka med gott internationellt anseende och med många miljarder på banken (för det har han).

Kanske hade han då kunnat behålla ett visst inflytande över landets utveckling. Med den nuvarande situationen blir han paria för alltid i omvärlden, och kanske även dömd till ett långt fängelsestraff i någon internationell domstol. Får upprorsmännen fatt på honom blir processen kort.

Klimatförändringarna

Vädret har denna sommar varit omväxlande regn och sol. Det påminner om väderväxlingarna  i en regnskog eller på Hawaii. Det kommer flera småskurar varje dag och dessemellan skiner solen, vilket betyder att det växer så det knakar på tomten. Jag tänker på de andliga förutsägelserna om hoten inför framtiden som in fru och jag skrev om i boken Själars samband, som utkom 1999. Det var första gången jag själv hörde talas om växthuseffekten och att förändringar i klimatet stod för dörren.

Det som förutspåddes var mer frekventa naturkatastrofer och ett mer generellt ökande problem med vatten – torka, översvämningar och stormar. Det tycks som om den framtidsvisionen sakta med säkert håller på att förverkligas. På sikt menade dessutom andevärlden, genom min frus mediala kontakt, att vi skulle få uppleva en förskjutning av polerna. Tala om klimatförändring!

Vi får veta mer i boken Den rena källan som utkom 2004 (utgången från förlaget). Jag läser på sidan 71:

“Det är oundvikligt att denna jord kommer att genomgå stadier av klimatförändringar. Hur snabbt det sker är mycket beroende på hur lyhörda vi är för sambandet mellan växthuseffekten och förändringar i jordens klimat. Ju bättre vi förstår detta samband, ju snabbare ser vi konsekvenserna av vårt eget handlande och av våra egna utsläpp. Om det inte görs något alls så kommer detta att få förödande konsekvenser för jorden längre fram, om 100 år eller så. Men om förändringar sker i små etapper – då menar vi minskning av utsläppen så mycket det går – blir effekterna mindre. Att helt förhindra växthuseffekten går inte.

Vi måste istället lära oss att strukturera om oss, att använda energiformer som är mer gynnsamma för miljön, och att begränsa det som är farligt för jorden. Vi vet att vi måste ändra oss men vi vet inte riktigt hur. Det viktigaste just nu är att vi ser förändringarna som en realitet. Vi kan inte undgå att se dem. Ta dem som varningssignaler för att vi kommer in i en ny tid där vi får se ett annorlunda klimat beroende på vilka zoner vi bor i. Alla delar av jorden kommer att påverkas i olika grad av detta.

Sverige har egentligen varit förskonat från drastiska klimatförändringar som påverkat människor. Men med översvämningarna under sommaren 2000 har vi fått se början till något som kan ske även hos er.

Vatten kommer att svämma över igen. Det kommer att återupprepas med kortare intervall än tidigare. Vi kommer att få många regniga somrar varvat med riktig torka andra somrar. På sikt kommer vi också att märka att det blir fuktigare. Det klimatforskarna har förutspått är sant och riktigt – så kommer att ske.

Det finns fortfarande personer som tvivlar på att växthuseffekten finns. Den blir helt uppenbar när vi ser klimatförändringar som är väldigt stora. Då kommer människorna att få bråttom med att bedriva mer forskning kring bränsleförbrukningen.”

De här problemen kanske inte blir akuta under vår livstid, men de kommer att bli allt mer uppenbara med tiden.  De kommer att skrämma många. Vad klimatförändringen betyder ur andligt perspektiv har vi skrivit om många gånger i våra böcker. Mer om det en annan gång!


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Beträffande kriget i Syrien. Det verkar som att “falska flaggor rebeller” startar krigen och att regeringen hänger på med moteld. Vanliga människor har inget med detta att göra. Vilka är rebellerna? Varför finns det styrkor som triggar regeringen att besvara deras offensiva attacker? Det är inte verkligt. Jag håller inte på regeringen eftersom de är en diktatur, men rebellerna är inte folkets röst tror jag. Denna konflikt måste lösas på ett mindre blodigt sätt. Endast ansvarsfulla människor kan ordna det.

 • Tävlingar, även hur civiliserade och vänskapliga de ter sig i sig genererar negativ energi, vilken göder kabalen och negativa entiteter av högre dimensioner. Vi måste komma ifrån detta “mätande” gentemot varandra. Samarbeta istället! Krig skapas enkom – i det dolda – av kabalen vilken ligger bakom vapenfabrikerna. Pengar genereras och även negativ energi genom skräck, rädsla, hat etc. De försöker skapa ett WWW III, men är dömda att misslyckas. Vad gäller klimatförändringarna har jag läst att RA (Socialt minneskomplex nu i sjätte dimensionen) säger att det är både vårt fel p.g.a- koldioxiden bl.a. men även Moder Jords egna kroppstemperatur som stiger när hon gör sig av med all negativ energi. Och att detta alltid sker vid övergång från tredje dimensionen till fjärde hos planeter i dualitet. Det sägs hon kommer att “välta” ytterligare 20° NO i förhållande till dagens 23-gradiga tänkta vinkel. Då hamnar väl Sverige vid pass där Iran ligger idag?
  Nå, har du några funderingar om s.k. disclosure? Dr. Steven Greer håller på med en upplysningsfilm kallad Sirius. Hur går det för Maria?

 • Tack för dina goda tankar o klargöranden. Har alla 4 böckerna. Tycker mycket, mycket om dem. Nu vill jag rekommendera en bok som jag hittat. Skriven av en forskare kopplad till Umeå Universitet. Den handlar om omställningsrörelsen och hur vi ska förbereda os på oljans ändlighet. Boken heter : Omställningens tid. Tillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid. Björn Forsberg. Karneval förlag 2012.
  Med vänlig hälsning
  Inger Andren

  • Tack för tipsen! Ditt inlägg blev godkänt med fler dagars fördröjning då jag varit utomlands. I Zurich fick man i alla fall visat på TV att det är rejäla översvämningar i Manila på Filippinerna och är svår torka i Ryssland. När jag kom hem igår framgick det även att det är svår torka även i USA. Det är så man knappt hänger med i alla olyckor som handlar om vatten längre.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *