Lotta Knutsson Bråkenhielm: Visst kan vetenskap och religion förenas

publicerad 24 december 2012
- av NewsVoice
Lotta Knutsson-Bråkenhielm - Pressfoto
Lotta Knutsson-Bråkenhielm - Pressfoto
Lotta Knutsson-Bråkenhielm – Pressfoto

Lotta Knutsson Bråkenhielm, en doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet, frågar sig: Går vetenskap och religion att förena? Bråkenhielm vill svara ja på den frågan. Den som tror att vetenskapen helt saknar relevans även för religiösa och existentiella frågor misstar sig, skriver hon i debattidningen Newsmill.

Bråkenhielm är doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet och arbetar på en avhandling om kognitionsvetenskaplig religionsforskning och dess betydelse för religiös tro.

Läs mer på hemsidan Humanism och Kunskap


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Vad spelar det för roll om människan kan förklara allt fysiskt? Religion handlar om meningen med livet, vad är självet, medvetandet i sig… Medvetandet i sig kommer alltid att vara bortom objektiv vetenskap då det är medvetandet i sig som observerar den objektiva vetenskapen. Jag vill “se” Gud… tyvärr kommer vi aldrig att göra det då medvetandet i sig är det gudomliga och kan inte se sig självt. Å andra sidan är medvetandet det enda vi kan vara säkra på, det enda vi kan veta är “jag finns”. Så ironiskt nog är Gud det enda vi kan vara säkra på. Lustigt eller hur?

  • Den dagen då någon förklarar den första cellens uppkomst, med dess c:a 200 aminosyror, komplicerade dna-kedjor, och allt annat som helt plötsligt, någonstans, för länge sedan uppstod, där denna cell lärde sig att dela sig och bli två, samt hade en otrolig förmåga att efter en tid bli både sötpotatis och homo sapiens, samt alla andra levande miljoner varelser levande varelser som finns på jordklotet. Den dagen kan jag överväga att bli ateist och och bli medlem i humanisterna.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *