Alhambra: Repressionen i Egypten värre än någonsin

publicerad 22 februari 2013
- av NewsVoice

Enligt dagens tidning vill Muslimska Brödraskapets utbildningsminister förbjuda all musikutbildning på egyptiska skolor, ty “den utvecklar negativa sidor, liksom ogudaktighet, hos ungdomen och uppmuntrar till spridningen av dans och sång i samhället”.

Dessutom föreslår han att “underlätta för eleverna” genom att stryka bort hela kapitel från SO-böckerna om den egyptiska kvinnans roll i landets politiska och sociala utveckling de sista 100 åren! Egypten har världens fjärde största filmindustri!

Denna talibanisering lär stöta på patrull i landet där “dans och sång” är som bröd och vatten för folket! “Brödraskapet får gärna flytta till Saudiarabien eller Afghanistan, om de ogillar egyptisk dans och sång”, lyder en kommentar.

Inte konstigt att allt fler röster nu höjs för att militären åter ska lägga sig i landets politiska liv! Det vore förstås mycket olyckligt om det händer. I Port-Said, där Mursi försökte utlysa utegångsförbud i 30 dagar, festade folket ute på gatorna nätterna igenom med “dans och sång” och spelade fotboll med just de soldater, som skulle se till att utegångsförbudet efterlevdes!

I flera städer, bl.a. Port-Said, Ismailia och Suez, har en civil olydnadskampanj inletts i dagarna och schismen mellan MB och armén blir allt mer synlig.

Text: Alhambra Förlag

Alhambra riskerar nedläggning efter 25 års utgivning av skön- och facklitteratur. Eller var den kanske oskön? Teckna en prenumeration, lämna ett bidrag eller köp gärna en bok!


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det är beklagansvärt att “Muslimska brödraskapet” har det namn som de har för det är lätt för människor att tolka det som att alla muslimer håller med deras politik, men så är det självfallet inte. Egypten har många moderna och progressiva muslimer och en stark kvinnokamp. Inom islam så är män och kvinnor lika mycket värda inför Gud, även om islam säger att män och kvinnor är olika så utgår de från samma väsen. I den muslimska varianten av skapelseberättelsen med Adam och Eva i Paradiset så skapas kvinnan av samma väsen som mannen, alltså inte av mannens revben som i den judiska och kristna versionen. Kvinnan har därför samma värde som mannen, för kvinnan är av samma väsen även om könen är olika fysiskt.

  Det finns sharia-lagar som begränsar kvinnorna, men dessa skrevs långt efter Mohammed och var en tolkning av tolkningar, det är långt ifrån alla muslimer som håller med Sharia eller ens ser dem som viktiga. Sharias betydelse inom islam är kontroversiell och diskutabel.

  Det är beklagansvärt att det finns män som förtrycker andra, och det är även beklagligt när det sker under religiös flagg för det ger bilden att religionen håller med detta förtryck – men de representerar inte religionen med sitt förtryck, de använder den som ett medel för sin egen agenda.

  I den egyptiska våren var kvinnorna dominerande, men tyvärr har de politiska partier som nu leder landet en agenda av att vara mer för män än för kvinnor. Med facit i hand så införde Mubarak flera reformer som var till fördel för kvinnorna, och de partier som nu har kommit till makten efter honom är i jämförelse förtryckande mot kvinnor. Det var inte det som de egyptiska kvinnorna kämpade för. Den egyptiska våren handlade om frihet och demokrati. De politiska partier som nu har intagit parlamentet har inte införlivat förhoppningarna och löftena om mer frihet och mer demokrati, och därför protesterar folket för de upplever sig lurade.

  • Du skriver: “Egypten har många moderna och progressiva muslimer”, vilket får det att låta som det är det faktum att de är födda i en muslimsk kultur som gör att de är progressiva.
   Detta är inte alls fallet.

   Islam är per definition inte progressiv, och det är detta faktum som gör att denna religion kommer att förlora sitt inflytande, och dess prästerskap kämpar nu för att behålla sin makt. Man bekämpar därför individens vilja till frihet att tänka och utvecklas. Man bekämpar individens rätt att ifrågasätta eller lämna islam och bli en fri sekulariserad andlig sökare etc.

   Man tror sig representera framtiden medan verkligheten är att islam befinner sig i samma situation som kristendomen befann sig i vid tiden för inkvisitionen dvs på 16oo talet. Det vill säga den kommer att förlora sin makt på grund av den inte längre har något att erbjuda den moderna människan. Den kan inte längre ge någon inspiration till dagens människor.

   Denna mullornas eller imamernas kamp kommer därför att vara förgäves eftersom den går emot utvecklingen. De arabiska ländernas innevånare blir, i likhet med människor i alla andra kulturer, allt mer sekulariserade och alltmer individuellt självständiga tänkare, och kan därmed inte längre låta sig styras av föråldrade religiösa doktriner.

   Frihetens ljus lyser in genom framtidens öppna dörr.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *