Alhambra: Repressionen i Egypten värre än någonsin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 februari 2013
- NewsVoice redaktion

Enligt dagens tidning vill Muslimska Brödraskapets utbildningsminister förbjuda all musikutbildning på egyptiska skolor, ty “den utvecklar negativa sidor, liksom ogudaktighet, hos ungdomen och uppmuntrar till spridningen av dans och sång i samhället”.

Dessutom föreslår han att “underlätta för eleverna” genom att stryka bort hela kapitel från SO-böckerna om den egyptiska kvinnans roll i landets politiska och sociala utveckling de sista 100 åren! Egypten har världens fjärde största filmindustri!

Denna talibanisering lär stöta på patrull i landet där “dans och sång” är som bröd och vatten för folket! “Brödraskapet får gärna flytta till Saudiarabien eller Afghanistan, om de ogillar egyptisk dans och sång”, lyder en kommentar.

Inte konstigt att allt fler röster nu höjs för att militären åter ska lägga sig i landets politiska liv! Det vore förstås mycket olyckligt om det händer. I Port-Said, där Mursi försökte utlysa utegångsförbud i 30 dagar, festade folket ute på gatorna nätterna igenom med “dans och sång” och spelade fotboll med just de soldater, som skulle se till att utegångsförbudet efterlevdes!

I flera städer, bl.a. Port-Said, Ismailia och Suez, har en civil olydnadskampanj inletts i dagarna och schismen mellan MB och armén blir allt mer synlig.

ArcanumSkolan 2024

Text: Alhambra Förlag

Alhambra riskerar nedläggning efter 25 års utgivning av skön- och facklitteratur. Eller var den kanske oskön? Teckna en prenumeration, lämna ett bidrag eller köp gärna en bok!

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq