Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Uzbekistan-affären: SVT slipper lämna ut Telia Sonera-dokument

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 juni 2013
- NewsVoice redaktion

UzbekistanSveriges Television behöver inte lämna ut dokument om Telia Soneras mutmisstänkta affärer i Uzbekistan till brottsutredningen. Stockholms tingsrätt avslår åklagarens begäran.

Källa: SVT, 13 juni 2013

Åklagare Berndt Berger ville få ut originaldokument från SVT som bedöms bära anteckningar och eventuella fingeravtryck och DNA från diktatorsdottern Gulnara Karimova. SVT avstyrkte med hänvisning till yttrande- och informationsfrihet, men skulle ha lämnat ut pappren om domstolen så beslutade.

Åklagaren skrev att “det handskrivna och eventuella fingeravtryck härrör från en av de personer mot vilken förundersökning inletts”. Av allt att döma rör det sig om Karimova, men det skrev inte Berger.

Eftersom det inte framgår vem som avses och vad personen misstänks för avslås begäran. Utan dessa uppgifter “saknar tingsrätten underlag” för att bedöma vikten av handlingarna.

Läs mer: SVT slipper lämna ut Teliadokument


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq