Livsmedelsverket: Nu förbjuds LCHF- och GI-märkning

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 juli 2013
- Torbjörn Sassersson

Förbud mot LCHF och GIDu kan glömma LCHF- och GI-märkning i matdisken. Livsmedelsverket har i dagarna skickat ut en ny vägledning till landets matkontrollanter. Där finns en mängd förbud – och det krävs flera års EU-byråkrati för att upphäva dem, skriver Sydsvenskan.

”Nu sätter vi ner foten och markerar vad som gäller”, säger Livsmedelsverkets statsinspektör Petra Bergkvist till Sydsvenskan.

Livsmedelsverkets nya vägledning omfattar två viktiga nyheter för den producent eller återförsäljare som ska märka och marknadsföra sina matvaror.

Dessa är:

  • Produkten som sådan får inte beskrivas som hälsosam – Man måste nu definiera vilket enskilt näringsämne som har en viss bevisad effekt.
  • En rad hälsopåståenden förbjuds. Det är EU:s lista som gäller – det som inte finns med där blir olagligt att påstå.

Lagen har gällt sedan 2007, men Livsmedelsverket har inväntat besked från EU och arbetat med sin sammanställning. Nu är direktivet klart. Ett enskilt medlemsland kan inte skapa sina egna märkningar. Alla länder i EU måste följa direktivet som kommer från Brüssel. Om ett land vill ha sin egen märkning måste alla medlemsstater vara med och tycka samt godkänna

”Dessutom måste man från vetenskapligt håll komma fram till att det gynnar folkhälsan”, säger Petra Bergkvist till Sydsvenskan.

Läkaren Annika Dahlqvist frågar på sin blogg:

”Det är EU:S lista på godkända beteckningar som ska gälla, och inget annat är tillåtet. Ska man i nästa skede förbjuda böcker, tidningar och internetforum där LCHF nämns?”

Självklart annonserades de nya reglerna mitt i julisemestern.

Läs mer i Sydsvenskan



Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq