Det vanliga kostrådet från Livsmedelsverket att byta ut mättat fett mot fleromättat fett saknar vetenskapligt stöd. En stor brittisk studie omfattande metastudie utförd av forskare vid Cambridge och Harvard ger inget stöd för kostrådet att byta från mättat fett till fleromättat.
Text: Torbjörn Sassersson | Texten utvecklad 23 mars 2014.
Forskarna har vägt samman data från 78 studier med tillsammans mer än 665 000 deltagare från 18 länder. Resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Annals of internal medicine.
En forskare bakom studien säger till SvD att man funnit ”praktiskt taget noll samband” mellan den totala mängden mättat fett och kranskärlssjukdomar.
Livsmedelverkets fettråd
Nedan är klippt direkt från Livsmedelsverkets förlegade fettråd vilka måste revideras.
Tips för att äta mindre mättat fett och mer omättat fett
- Använd flytande margarin eller olja när du lagar mat eller bakar, gärna sådana som innehåller rapsolja.
- Välj nyckelhålsmärkta mejeri- och charkvaror.
- Ät fisk tre gånger i veckan, varav fet fisk en gång.
- Använd lättmargarin på smörgåsen.
Journal Reference
Rajiv Chowdhury, Samantha Warnakula, Setor Kunutsor, Francesca Crowe, Heather A. Ward, Laura Johnson, Oscar H. Franco, Adam S. Butterworth, Nita G. Forouhi, Simon G. Thompson, Kay-Tee Khaw, Dariush Mozaffarian, John Danesh, Emanuele Di Angelantonio. Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk. Annals of Internal Medicine, 2014; 160 (6): 398-406 DOI: 10.7326/M13-1788
Conclusion: Current evidence does not clearly support cardiovascular guidelines that encourage high consumption of polyunsaturated fatty acids and low consumption of total saturated fats.