DN slätar över Pisa-undersökningens dåliga resultat – Vi är visst duktiga!

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 juni 2014
- Torbjörn Sassersson

Pisa-resultatet-DN-logik

ANALYS. ”Därför kan Pisa-testet vara missvisande”, skriver Kristoffer Örstadius på DN som gjort en ”omfattande data­körning”. DN kom alltså fram till att Pisa-undersökningen ”kan” vara fel och konstaterar: ”Många svarar inte ens rätt på varannan fråga, trots att de presterar bra på nationella prov och har bra betyg.” Med DN-logik betyder det att det måste vara fel när eleverna svarar fel för de svarade ju rätt när de svarade rätt.

DN tror även att Pisa-undersökningen var missvisande för eleverna var så provtrötta eftersom de gjort så många andra prov och för att Pisa-undersökningen inte var betygsgrundande. Tydligen menar DN att då slarvade eleverna med frågorna, men kunde det inte lika gärna vara roligare att göra ett icke betygsgrundande prov som inte kändes stressande och att Pisa-undersökningen avslöjade att eleverna var generellt okunniga?

Ånej, det måste vara tvärtom, tänker DN.

Vad handlar DN:s undersökning och hitte-på-logik om egentligen? Det handlar om rykteshantering. Sverige ska ha ett gott rykte. Vi förlorade det inför omvärlden, men nu ska det åtminstone räddas i ankdammen genom att det skapas tvivel runt Pisa-undersökningen via public service-kanalen DN.

NewsVoice har konstaterat att när Sverige rankats högt i internationella mätningar gällande allmänt rykte, rättssäkerhet och frånvaro av korruption har resultaten baserats på tro och uppfattningar, inte på data, inte på verkligheten. Dessa internationella undersökningar visade dock ”rätt” resultat medan Pisaundersökningen visade ”fel” resultat, trots att Pisa-undersökningen baserades på verkliga siffror och inte på tro.

Nu försöker DN korrigera bilden av Sverige, men inte den problematiska situationen dvs det dåliga kunskapsläget hos eleverna. Helt plötsligt finns resurser att göra en ”omfattande data­körning” till skillnad från när undersökningarna visade att ingen tror att Sverige är korrumperat eller rättsosäkert eller när omvärlden tycker Sverige är bästa land. Då granskade inte DN något alls.

Frågan är hur länge Sverige kan ha ett gott rykte och ”duktiga” medborgare baserat på ett subjektivt hitte-på istället för på verkligheten, istället för på starka hederliga medborgare som är verkligt kunniga, ansvarstagande och empatiska. 

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

Sverige har näst bäst rykte i världen [2011] men misstroendet växer

World Justice Project: Sverige upplevs som världens tredje bästa land i rättssäkerhet

Transparency International: Sverige är det tredje minst korrumperade landet i världen

Folkbildning genom public service – Sex filter som styr svenskar till rätt åsikter


Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Pisa