Fästingar bär på sju olika borreliaarter, det visar ny forskning från den stora nationella stingstudie som landstinget Dalarna medverkar i. Men risken att smittas är däremot inte så stor, skriver SvD.
Det borde betyda att vi inte behöver vaccinhetsas heller… [red anm]
Källa: SvD
Vilken/vilka är fästingens naturliga fiende? Finns den borde den odlas.
Någon tror att nyckelpigan är en av dem, men den är nästan försvunnen.
Forskaren menar nog att det är liten risk för den genomsnittliga personen – men för oss som vistas i områden med hög extra hög risk för TBE ska vi självklart vaccinera oss. Det finns karta över högriskområden på Vårdguiden. Sprutan gör inte ont alls och det finns drop-in-tider lite här var stans i Stockholm.
Kan tillägga att borrelia, som ni ju säger att det finns en vaccinationshets om, inte ens går att vaccinera sig mot. TBE däremot, den farligare sjukdomen, går ju lyckligtvis att vaccinera sig mot. Och visst är den ovanlig, men när man får den i vuxen ålder kan det vara dödligt eller ge förlamning.
http://bennysellberg.wordpress.com/2014/05/29/en-studie-som-styrs-av-giriga-krafter/
Tittar man närmare på studien, så kan man direkt konstatera att: Man väljer att inte samla in fästingar från flera av de värst drabbade områdena i landet. Stora delar av Västkusten samt hela Mälardalen med Stockholms skärgård är väldigt fästingtäta och många insjuknar i fästinginfektioner där. Inga områden, vårdcentraler i Mälardalen deltar i studien! Vattenregioner är särskilt hårt drabbade av dessa infektioner. Ändå finns de knappt med på STING-kartan!!
Det jag ser i mitt dagliga arbete, är att väldigt många med borelia inte hittas av sjuk-vården alls. Lika illa är det på djursidan om inte värre. Man misstolkar ofta symtomen och ger helt annan behandling.
Svensk sjuk-vård är relativt dåliga på dessa problem, utomlands är man mer vaken och ger följande information som är bra att veta om:
•Första stadiet- dagar till veckor efter bett.
Sjukdomsalstraren sprider sig i blodet och kan ge följande symtom: ospecifika besvär som påminner om influensa, feber, led- och muskelsmärtor, huvudvärk, trötthet, nedslagenhet. De flesta drabbade utvecklar ett inflammerat erythem, en röd ring / ett rött utslag som även visar sig på andra ställen på kroppen. Därav beteckningen migrans = vandrande.
•Andra stadiet- veckor till månader efter bett.
Sjukdomsalstraren sprider sig även via lymfan och diverse organ drabbas, vilket kan ge hjärtbesvär, neurologiska besvär som förlamningar och yrsel, ögonproblem, besvär i innerörat, tinnitus, muskelsmärtor( kan i hästen ge upphov till hälta), åkommor i mjälte, lungor och njurar, kraftig huvudvärk eller migrän, psykiska förändringar samt förhöjd mängd av IgM- och /eller IgG-antikroppar i blodet.
•Tredje stadiet- månader till år efter bett.
Ytterligare försämrade organ, vilket kan ge artrit och reumatiska besvär. (Hälta pga infektion i leder). Plötsliga kortvariga skjutande smärtor i knogar och fotleder (erinrande om syfilis), hjärtmuskelinflammation, strokeliknande symtom med förlamningar, synförsämring, hudförändringar, kroniska sjukdomar i nervsystemet, störningar i urinblåsan, gångstörningar samt psykiska förändringar från retlighet till depression.
Ovanstående symtom är bara ett urval av vad borrelian kan ställa till. Andra diagnoser som lätt kan förväxlas med kronisk borrelia är MS, ALS, Myasthenia gravis, Parkinsson, demens och fibromyalgi.