HÄLSA. Krama ur maximal hälsoeffekt ur en kopp genom att fylla den med naturmedlet grönt te (Camellia sinensis). Grönt te har varit känt sedan flera 100 år som en välgörande dryck, men det är först under senare år som forskare börjat förstå varför det gröna teet är så bra. Här listas sex goda skäl till att dricka det dagligen.
Översättning och bearbetning: Torbjörn Sassersson | Källa: Aurora Geib, Natural News, PubMed, SÖS och DN.se | Grönt te – Foto: Crestock.com
1. Minska risken för högt blodtryck
En kinesisk studie publicerad i Archives of Internal Medicine (Ncbi.nlm.nih.gov) visar att ett regelbundet intag av grönt te sänker blodtrycket. I studien fick deltagarna dricka 1,2 deciliter eller mer per dag under minst ett år. Symptom på högt blodtryck minskade då med hela 46%. Försökspersoner som drack mer än 6 deciliter/dag minskade risken med 65%. Ingen svag effekt alltså.
2. Grönt te sänker kolesterolet
Även om kolesterolet blir allt mer ansett som ett icke ofarligt naturligt och högst nödvändigt fett för hjärna och nervsystem (KI: Kolesterol nödvändigt för hjärnan) finns det ändå skäl att nämna att intag av det naturmedicinska gröna téet minskar det totala kolesterolet och LDL-kolesterolnivåer i blodet, enligt en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition (Ncbi.nlm.nih.gov). Studier visar att vissa kolesterol kan vara kopplad till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Studien i American Journal of Clinical Nutrition visar att grönt te inte påverkar HDL-kolesterol som av vissa anses vara ett ”bra” kolesterol (HDL) till skillnad från ett påstått ”dåligt” kolesterol (LDL).
3. Grönt te reducerar risken för hjärtinfarkt
Grönt te minskar risken för hjärtinfarkt enligt en studie publicerad i Angiology i april 2014 (Ncbi.nlm.nih.gov). Effekten var väsentlig. Studien visade att skyddet stod i proportion till mängden te. Ju mer man dricker av naturmedicinen grönt te desto större skydd. Störst skydd fick kvinnliga försökspersoner.
4. Minskad cancerrisk
Flera studier associerade till The University of Maryland Medical Center (Umm.edu) visar att konsumtionen av grönt te kan motverka cancer. Studier baserade på hela populationer visar att nationer som konsumerar mycket grönt te, som Japan, har lägre omfattning av cancerfall. Forskare vet inte säkert vad det är i grönt te som skyddar mot cancer, men man misstänker att det beror på polyphenoler som både dödar cancerceller och hämmar deras tillväxt.
Naturmedicinen grönt te är verksamt mot flera cancertyper som tex cancer i urinblåsan, strupen, brösten, äggstockarna, huden, bukspottkörteln, magen, prostatan samt i tjocktarmen.
5. Grönt te motverkar fetma
Kliniska studier visar att grönt te ger viktminskning. Forskare tror att antoxidanten katechin är orsaken till att kroppsfett lättare förbränns. Att kombinera grönt te med kaffedrickande förstärker effekten, skriver Natural News.
6. Botar diabetes typ 2
Tre till fyra koppar grönt te om dagen kan både förebygga och hejda en diabetes som redan brutit ut. Prisbelönta forskningsresultat presenterades under en Amsterdam-konferens 2007 av professor Åke Sjöholm vid Karolinska Institutet som även är överläkare på Södersjukhuset. Den verksamma beståndsdelen är EGCG en polyfenol och antioxidant, enligt ett pressmeddelande från Södersjukhuset rubricerat: ”Grönt te lösning för diabetiker”.
”Det var en mycket kraftfull effekt. De diabetiska mössens bukspottkörtlar såg nästan helt friska ut. Vi kunde se att det gröna te-extraktet skyddade mot celldöd och stimulerade de insulinproducerande cellerna att börja dela sig. Man kunde alltså få cellerna att nyproducera sig”. / DN.se: Drick grönt te mot diabetes
Sammanfattningsvis föreslår Natural News att man ska dricka minst en kopp grönt det per dag för få ta del av det gröna téets alla hälsofördelar. NewsVoice rekommenderar dig att köpa ett lite dyrare grönt te som smakar så mycket godare än de billigare sorterna som finns i de flesta daglivarubutiker.
Översättning och bearbetning: Torbjörn Sassersson
Fler vetenskapliga och andra källor om grönt te