Borås planerar att som andra stad i Sverige sätta upp sensorer i stadskärnan som via signaler från mobiltelefoner kan kartlägga hur besökarna rör sig i stadens centrum, skriver SR.se idag.
Det här systemet finns redan i Västerås. Det har väckt viss oro och nu har Datainspektionen beslutat att göra en tillsyn.
Självklart ska människors oro över hur deras personuppgifter behandlas tas på allvar. Det är därför vi måste titta på det här och se om det finns grund för denna oro, säger Martin Brinnen, jurist på Datainspektionen.
Läs mer | Illustration: Blog.opendns.com
Jag kan slå vad att Datainspektionen kommer inte hitta något grund för oro.De har inte hittat något grund för oro i Västerås.Eller ?Så här ska de långsamt men säkert smyga in övervakningen över oss precis som NSA. Förmodligen de kommer hitta på något vacker nattsaga för folket för att kunna förklara varför de gör detta. Och många kommer också svälja den skitsnacket som de har gjort nu i mer en 60-70 år i stora allmänheten där många målade upp Sverige som ett vacker äpple utan något fel på utsidan men de upptäckte inte hur rutten insidan var. Nu får vi äta upp snart allt vilseledning som har det pågått hittills.
Det kommer nog att bli som du säger – ingen oro. Säkerhetsföretag i samarbete med vård, omsorg, skolor, kommuner smyger in övervakning på alla tänkbara sätt. Uppsättningen av sensorer i Västerås är på prov med Borås som nästa pilot. Butiker kan se hur man rör på sig och samla in data från mobilen där de kan se kön och var man bor t ex.
Vi ska inte tro att EU kan rädda oss – tvärtom även i denna fråga är de ett veritabelt monster. Deras kommission vill t ex att alla nya bilar obligatoriskt utrustas med det automatiska larmsystemet eCall – en svart låda – för, som de säger, ”minska trafikdöden”. Lådan känner av var bilen befinner sig. ”Försäkringsbolag skulle ex-vis kunna kontrollera hastigheter och andra körvanor – och sätta premien därefter.Skatteverket kan få raka svar på tjänsteresornas faktiska längd /…/ även riktad reklam till förare som är på väg passera butiker eller vägkrogar”.
Det värsta är att bilar utan detta larmsystem inte kommer att typgodkännas i Europa, vilket planeras träda i kraft senast 2017. Det kommer i stort sett att bli omöjligt att ta sig någonstans utan att storebror registrerar alla ens förehavanden.
Själv har jag en gammal tfn utan uppkoppling till nätet. Vi kan inte förlita oss på myndigheterna utan säger nej till övervakningen genom att inte köpa och använda ”smarta” produkter samtidigt som vi minskar vår handel.
Beskrivning av kartläggningen: http://www.di.se/artiklar/2014/7/31/sa-kartlaggs-du-i-butiken/
Ett helt nr med integritet i fokus:
http://www.datainspektionen.se/Documents/integritetifokus/integritet-i-fokus-14-02.pdf