En brittisk studie utförd vid Cambridge University stödjer rekommendationen att den som vill behålla hälsan bör minska sockerintaget och det gäller särskilt söta drycker som tex läsk. Konsumtionen av sötade drycker kan vara orsaken till en alarmerande ökning av diabetes typ 2 i England och USA, oavsett om konsumenten är överviktig eller inte, skriver The Guardian.
Text: NewsVoice | Foto: Lewis Whyld
Forskare vid Cambridge universitet säger att de även funnit en länk – om än svag – mellan intag av dietläsk, innehållande artificiellt socker av typen suckralos/aspartam, med typ 2 diabetes. Forskarna säger att artificiellt socker inte är en bra ersättning för socker.
”These are not a good substitute for sugar-sweetened drinks, they say. “Unsweetened coffee and tea or water may be the healthy option,” said Fumiaki Imamura, from the Medical Research Council epidemiology unit at the University of Cambridge School of Clinical Medicine.”
Studien ligger helt i linje med den brittiska regeringens rekommendationer som i fredags uppmanade konsumenter att skära ned på sockerintaget till max 5% av konsumerad mängd mat.
”The paper follows the final recommendations of the government’s scientific advisory committee on nutrition (SACN), which on Friday urged a cut in added sugar consumption to no more than 5% of a person’s diet. In particular, the independent advisers said, people should cut down on the amount of sugar-sweetened fizzy drinks, soft drinks and squash they consume.”
Forskar-teamet i Cambridge team fick sin studie publicerad i British Medical Journal.
Läs mer: Sugary drinks may cause type 2 diabetes regardless of size, research says
Text: NewsVoice